Φ. Πατσαλής: Θα πρέπει να σταματήσει να επισύρεται συνεχώς η απειλή για απεργιακά μέτρα


«Το δικαίωμα της απεργίας το έχουν οι γιατροί, όμως για θέματα που έχουμε συμφωνήσει και πριν από ένα και πριν από δύο μήνες, θα πρέπει να σταματήσει να επισύρεται συνεχώς η απειλή γι’ απεργιακά μέτρα». Αυτό διαμήνυσε προς τους κυβερνητικούς ιατρούς ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ την Τρίτη το απόγευμα, προκειμένου ν’ αποφευχθεί η εξαγγελθείσα για την Τετάρτη 24ωρη απεργία των ιατρών του δημοσίου.

«Δεν υπήρξε αίτημα από μέρους του Υπουργείου Υγείας να αποσύρουν εσαεί τα οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα», ανέφερε ο κ. Πατσαλής. «Εκείνο το οποίο είχαμε πει», συνέχισε, «είναι ότι εφόσον έχουν δοθεί λύσεις σε εργασιακά θέματα, δεν μπορεί να επισύρουμε κάθε λίγο την απειλή της απεργίας, ιδιαίτερα στο νευραλγικό τομέα της υγείας και ιδιαίτερα σε αυτές τις εποχές, όπου τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα νοσηλευτήρια. Πόσο μάλλον, αν λειτουργήσουμε κάτω από μια απεργία. Το δικαίωμα της απεργίας το έχουν όλοι, και οι γιατροί, όμως για θέματα που έχουμε συμφωνήσει και πριν ένα και πριν δύο μήνες, θα πρέπει να σταματήσει να επισύρεται συνεχώς η απειλή για απεργιακά μέτρα. Αυτό, κατατίθεται και γραπτώς στην πρόταση που τους δώσαμε. Δηλαδή, ότι με την επίλυση αυτών των προβλημάτων να αποσύρουν και τα απεργιακά τους μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα έχουν κάποια άλλα θέματα για τα οποία θα πρέπει να εξαντλήσουμε ένα δημόσιο διάλογο και εάν εξαντληθεί αυτός ο διάλογος και δεν μπορούμε να καταλήξουμε, τότε το δικαίωμα της απεργίας είναι δικαίωμα του κάθε εργαζομένου».

Ερωτηθείς επί της ουσίας του ζητήματος, δηλαδή κατά πόσο μετά και τη νέα συνάντηση, διαβλέπει αποδοχή της συμφωνίας από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ και άρση της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν για την Τετάρτη, ο Φίλιππος Πατσαλής απάντησε:

«Αναγνωρίσαμε τα προβλήματα των γιατρών του δημόσιου τομέα και συζητήσαμε επανειλημμένα μαζί τους για να βρούμε λύσεις. Δώσαμε λύσεις σε ορισμένα από το προβλήματα, ενώ δρομολογήθηκαν λύσεις για κάποια άλλα. Παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες ανησυχία από τους γιατρούς του δημοσίου, κατά πόσο θα υλοποιείτο η επίλυση αυτών των προβλημάτων και είχαν εξαγγείλει απεργίες. Έχουμε μείνει στις θέσεις μας για την επίλυση αυτών των προβλημάτων μέσα από νόμιμες διαδικασίες, αλλά και μέσα από λύσεις που θα βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, δώσαμε γραπτώς απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά τους. Οι γιατροί εξήγγειλαν την απεργία αυτή, έχοντας ανησυχίες κατά πόσο το Υπουργείο Υγείας θα εφάρμοζε όσα συμφωνήθηκαν για επίλυση των προβλημάτων. Σήμερα στη συνάντησή μας δείξαμε ότι το θέμα των υπερωριών είμαστε έτοιμοι να το υπογράψουμε εντός 15 ημερών, το θέμα των αποπαγοποιήσεων των θέσεων εγκρίθηκε και από τη Βουλή, το δε των εκτάκτων, όπως δηλώσαμε και παλαιότερα, δηλώσαμε και σήμερα γραπτώς ότι θα το συζητήσουμε για να βρούμε καλύτερους όρους εργοδότησης και να βοηθήσουμε τους εκτάκτους μέσα από τα πολλά προβλήματα που έχουν στην παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια. Έχουμε επιδώσει γραπτώς όλα τα μέτρα και λύσεις, οι οποίες επαναλαμβάνω, ήταν μέτρα και λύσεις που δώσαμε και παλαιότερα γραπτώς, ώστε να αποφευχθεί η απεργία. Οι γιατροί της ΠΑΣΥΚΙ θα συνέλθουν και θα απαντήσουν κατά πόσο δέχονται τη γραπτή αυτή πρόταση του Υπουργείου Υγείας».

Διαβάστε εδώ: Επιστολή Πατσαλή στην ΠΑΣΥΚΙ: Η γραπτή πρότασή του γι’ άρση κάθε απεργιακού μέτρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











302