Φ. Πατσαλής: Στόχος μας να κτίσουμε ένα σύστημα ικανό να παράγει θετικά αποτελέσματα υγείας


Ολοήμερο σεμινάριο με θέμα «Η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κύπρο: Το πορτογαλικό μοντέλο», διοργάνωσε την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014, το Υπουργείο Υγείας, με τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και η διάχυση της πληροφόρησης αναφορικά με τη μεταρρύθμιση και την εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στο θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κύπρο. Κατά τις εργασίες του σεμιναρίου, έγινε παρουσίαση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Πορτογαλία, καθώς και του συστήματος αποζημίωσης των Γενικών Ιατρών με τη χρήση δεικτών μέτρησης της απόδοσης (key performance indicators).

Η εμπειρία του πορτογαλικού μοντέλου εκτιμάται ως ιδιαιτέρως επιτυχημένη, δεδομένου ότι η χώρα έχει εισάξει ένα αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, εστίασε στα οφέλη που αποκομίζονται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σημειώνοντας πως η παροχή της αποτελεί βασικό κομμάτι των σύγχρονων συστημάτων Υγείας. «Γι’ αυτό και οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Υγείας κατά τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας της Κύπρου», είπε ο Υπουργός, «αναδιοργανώνουν τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρέχονται σήμερα και όλων των δομών που συνυπάρχουν. Δομές όπως είναι η νοσηλευτική, η κοινοτική νοσηλευτική, υπηρεσίες δημόσιας υγείας για την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας προς τους πολίτες».

«Ο σχεδιασμός του Γενικού Σχεδίου Υγείας της Κύπρου ισοσκελίζει τις ανισότητες που σήμερα υπάρχουν και προσανατολίζει τις υπηρεσίες υγείας από τη δαπανηρή ενδονοσοκομειακή φροντίδα προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας», ανέφερε ο Υπουργός, «το σύστημα υγείας δεν θα στοχεύει μόνο στην ασθένεια, αλλά θα θέτει σε προτεραιότητα την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, όπως και την αποκατάσταση για την επίτευξη της πλήρους κοινωνικής ευημερίας των πολιτών. Ο στόχος μας είναι να κτίσουμε ένα σύστημα υγείας ικανό να παράγει θετικά αποτελέσματα υγείας», υπογράμμισε ο κ. Πατσαλής.

Ομιλητής στο σεμινάριο ήταν κ. Alexandre Lourenco, πρώην Διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας, με εμπειρία στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας, κυρίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας. Σε αυτό συμμετείχαν Διευθυντές Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, γιατροί, και λειτουργοί από διάφορα Τμήματα του Υπουργείου, των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Θα συμμετάσχουν, επίσης, εκπρόσωποι άλλων φορέων, όπως ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο Παγκύπριος Σύλλογος Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ιατρικές και Νοσηλευτικές σχολές και άλλοι.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











243