Φ. Πατσαλής: Σπονδυλική στήλη του συστήματος υγείας τα αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας


Το έργο κτηριακής επέκτασης του Κέντρου Υγείας Λακατάμιας εγκαινιάστηκε την Παρασκευή από τον Υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσαλή, ο οποίος ανέφερε πως ο νέος, πρόσθετος χώρος που πλέον θα υπάρχει στη διάθεση των ασθενών, θα δώσει νέα δυναμική στην προσφορά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον τόπο μας.

Υποδεικνύοντας πως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία προσφέρεται στα αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας, αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του συστήματος υγείας στον τόπο μας, ο Φίλιππος Πατσαλής είπε πως στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η συνεχής αναβάθμιση των κέντρων υγείας, ώστε αυτά να καταστούν πρότυπα κέντρα Οικογενειακής Ιατρικής

Ακολουθεί αυτούσιος ο χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας: «Η υγεία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού, αλλά και για τη διατήρηση σταθερής και αδιάλειπτης οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητη η συνεχής βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών, αλλά και η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας, ικανού να παράγει θετικά αποτελέσματα υγείας. Δηλαδή, να βελτιώνει την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού.

Λεχθέντων των πιο πάνω, εγκαινιάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό έργο κτηριακής επέκτασης του Κέντρου Υγείας Λακατάμιας με μεγάλη ευαρέσκεια. Ο νέος, πρόσθετος χώρος που πλέον θα υπάρχει στη διάθεση των ασθενών θα δώσει νέα δυναμική στην προσφορά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον τόπο μας.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία προσφέρεται στα αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας, αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του συστήματος υγείας στον τόπο μας και καλείται να προσφέρει εκτός από ιατρική περίθαλψη, σημαντική συμβολή στον τομέα της πρόληψης και της ενημέρωσης των ασθενών, εφαρμόζοντας προληπτικά προγράμματα που το Υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει με στόχο την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η συνεχής αναβάθμιση των κέντρων υγείας, ώστε αυτά να καταστούν πρότυπα κέντρα Οικογενειακής Ιατρικής. Η ομάδα από επαγγελματίες υγείας που απασχολείται στα κέντρα, δίνει τη δυνατότητα για υψηλής ποιότητας φροντίδας, με ολιστική προσέγγιση, προς τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και βρίσκεται κοντά τους και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Το Κέντρο Υγείας Λακατάμιας οικοδομήθηκε από το Υπουργείο Υγείας με τη συμβολή του Δήμου το 2004 και προσφέρει κοινοτική νοσηλευτική με κατ’ οίκον φροντίδα, όπως και οδοντιατρική φροντίδα καθημερινά.

Σήμερα στο Κέντρο λειτουργούν ιατρεία Γενικής/οικογενειακής Ιατρικής, με το ίδιο να αποτελεί πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο ιατρικής σχολής ιδιωτικού πανεπιστημίου.

Το Κέντρο Υγείας Λακατάμιας αποτελεί κοινοτικό Κέντρο ψυχικής υγείας όπου ψυχίατρος το επισκέπτεται τρεις φορές την εβδομάδα. Ταυτόχρονα, λειτουργεί συμβουλευτικό κέντρο για ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση όλων των δημοτών.

Παράλληλα, λειτουργεί από νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπηρεσία βελτίωσης διαταραχών μνήμης διαφόρων σταδίων. Με τη διεύρυνση του Κέντρου προστίθεται στην ομάδα ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής για την ολιστική αντιμετώπιση των δημοτών.

Στο Κέντρο Υγείας Λακατάμιας λειτουργεί ακόμη ιατρείο παιδιατρικής τρεις φορές την εβδομάδα ενώ υπάρχει και Κέντρο Μητέρας και Παιδιού που λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου επισκέπτριες υγείας προσφέρουν συμβουλευτική και διενεργούν εμβολιασμούς.

Με την επέκταση του Κέντρου αναμένεται η επέκταση όλων αυτών των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να επιτευχθεί μια ολιστική αντιμετώπιση όχι μόνο για άτομα αλλά και για οικογένειες.

Τέλος, στο Κέντρο Υγείας Λακατάμιας θα εδρεύει πλέον το Κέντρο Κλήσεων Ασθενοφόρων με ασθενοφόρο, κατάλληλα επανδρωμένο και εξοπλισμένο, που θα καλύπτει σε 24ωρη βάση τις ανάγκες των δημοτών της Λακατάμιας και των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Ακρογωνιαίος λίθος στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι εξαίρετοι λειτουργοί υγείας που απασχολούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια και στα Κέντρα Υγείας της Κύπρου, οι οποίοι άοκνα και παρά τα μεγάλα προβλήματα, προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρική και παραϊατρική φροντίδα.

Το έργο αυτό που σήμερα έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί υπό τις σημερινές συνθήκες χωρίς την ευγενική και απλόχερη δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τον ευπατρίδη κύριο Χάρη Γρούτα, εις μνήμη της μητέρας του Παγώνας Παπά- Χατζηθεοδώρου-Γρούτα.

Αγαπητέ κ. Γρούτα,

Εκ μέρους της Κυβέρνησης σας ευχαριστώ θερμά. Με το έξοχο παράδειγμά σας μας βοηθάτε ως Πολιτεία και ως Υπουργείο Υγείας να υπηρετήσουμε αποτελεσματικότερα το εντεταλμένο έργο μας παρέχοντας υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου προς όφελος των πολιτών μας, προς όφελος της κοινωνίας, προς όφελος της Κύπρου μας που τόσο πολύ αγαπάτε.

Η γενναιόδωρη δωρεά και υποστήριξή σας μας οπλίζει με δύναμη και πείσμα για τη συνέχιση του έργου μας και προσδίδει νέα δυναμική στην ιδιωτική πρωτοβουλία όταν αυτή στοχευμένα, έρχεται να στηρίξει τις ανάγκες και τις προσπάθειες της Πολιτείας.

Είμαι βέβαιος ότι το θεάρεστο παράδειγμά σας θα βρει κι άλλους μιμητές. Γιατί το ποιόν ενός ανθρώπου σταθμίζεται και από πράξεις αλληλεγγύης, όπως η δική σας, που γίνονται μη περιμένοντας το οτιδήποτε ως αντίκρισμα. Διότι ό,τι κάνουμε αποκτά πρόσθετη σημασία εάν γίνεται για τον άνθρωπο.

Με αυτές τις σκέψεις και ευχόμενος υγεία και ευημερία παραδίνω το διευρυμένο Κέντρο Υγείας Λακατάμιας στους δημότες της. Ευχαριστώ ξανά από καρδιάς τον κύριο Χάρη Γρούτα για την απλόχερη και ανιδιοτελή δωρεά του. Ευχαριστίες εκφράζω επίσης και προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμιας για την άμεση ανταπόκριση και τη διαχρονική στήριξη τους στις προσπάθειες μας. Η πρόθυμη ανάληψη δράσεων και δραστηριοτήτων που βοηθούν στη συμπλήρωση της κρατικής μέριμνας καταδεικνύει το σημαντικό και πολυεπίπεδο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργανωμένων συνόλων στην αντιμετώπιση προβλημάτων του τόπου μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











346