Φ. Πατσαλής: Σε μόνιμη και εβδομαδιαία βάση από την ερχόμενη εβδομάδα η προμήθεια των ραδιοϊσοτόπων


Λύση στο πρόβλημα που προέκυψε σε σχέση με τη μεταφορά ραδιοφαρμάκων από το εξωτερικό, λόγω κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών, δίδει η Κυβέρνηση.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρκινοπαθών και τις εξετάσεις που διενεργούνται στον κλάδο της πυρηνικής ιατρικής, θα φθάσουν στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή με την αεροπορική εταιρεία Lufthansa και θα παραδοθούν σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Μια δεύτερη παρτίδα φαρμάκων, η οποία προορίζεται για το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, θα φθάσει το προσεχές Σάββατο μέσω Βιέννης, με Αυστριακές Αερογραμμές.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Ογκολογικού Κέντρου η λύση που δόθηκε για τη μεταφορά των ραδιοφαρμάκων είναι προσωρινή, σε αντίθεση με τη μόνιμη λύση, που δόθηκε για τα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, το πρόβλημα έχει επιλυθεί, ωστόσο, επισήμανε πως η λύση αυτή είναι προσωρινή. Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι γίνονται όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει οριστική διευθέτηση στο ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε ότι η πρώτη παράδοση των ραδιοϊσοτόπων αναμένεται την προσεχή Παρασκευή, για να προσθέσει πως από την ερχόμενη εβδομάδα, η προμήθεια των ραδιοϊσοτόπων στην Κύπρο θα γίνεται σε μόνιμη και εβδομαδιαία βάση, αναλόγως των αναγκών.

Ο κ. Πατσαλής διαβεβαίωσε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας υπάρχουν αποθέματα τέτοιων φαρμάκων μέχρι και την Παρασκευή. «Υπάρχει απόθεμα ραδιοϊσοτόπων για χρήση, που επαρκούν μέχρι και την Παρασκευή. Τα ελάχιστα περιστατικά που έχουν ακυρωθεί από τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφορούν μόνο διαγνωστικές εξετάσεις ρουτίνας και όχι θεραπείες, οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την παραλαβή των ραδιοϊσοτόπων», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που προέκυψε μετά από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Πατσαλής εξήγησε: «Οι Κυπριακές Αερογραμμές ήταν η αδειοδοτημένη αεροπορική εταιρεία που μετέφερε στην Κύπρο τα ραδιοϊσότοπα. Με αφορμή το κλείσιμό τους, το Υπουργείο Υγείας σε συντονισμό με την προμηθεύτρια εταιρεία, που κατέχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά στην Κύπρο των ραδιοϊσοτόπων, διευθέτησε όπως η μεταφορά τους να γίνεται πλέον μέσω της αδειοδοτημένης, για μεταφορά ραδιοϊσοτόπων, αεροπορικής εταιρείας Lufthansa».

Διαβάστε εδώ: Το Υπουργείο Υγείας επίλυσε το πρόβλημα που προέκυψε με τα ραδιοϊσότοπα φάρμακα




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











287