Φ. Πατσαλής: Πρώτη φορά που ασθενείς με κληρονομικές νευροπάθειες μπορούν να ελπίζουν σε θεραπεία


«Είναι η πρώτη φορά που ασθενείς με κληρονομικές νευροπάθειες μπορούν να ελπίζουν σε μια θεραπεία, καθώς η κλινική εφαρμογή της μεθόδου αυτής είναι εφικτή», ανέφερε ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου(ΙΝΓΚ), Καθηγητής Φίλιππου Πατσαλής, στον χαιρετισμό του κατά

την παρουσίαση μιας νέας ανακάλυψης από επιστήμονες του ΙΝΓΚ, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη γονιδιακή θεραπεία. Ο κ. Πατσαλής υπέδειξε πως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου από το 1990, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες, διεκπεραιώνει καινοτόμο έρευνα, παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση, όλα στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικών επιστημών, με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. «Η εν λόγω έρευνα αποσκοπεί στη ανάπτυξη γονιδιακής θεραπείας για τη φυλοσύνδετη κληρονομική νευροπάθεια Charcot-Marie-Tooth... Ο Καθ. Κλεόπας Κλεόπα με την ερευνητική του ομάδα έχει ήδη αρχίσει εφαρμογές της θεραπείας αυτής με έκχυση μέσω οσφυονωτιαίας παρακέντησης, που μπορεί ευκολότερα να εφαρμοστεί στην κλινική πρακτική, με επίσης πολύ θετικά αποτελέσματα», επισήμανε ο Φίλιππος Πατσαλής.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Γενικού Εκτελεστικού Ιατρικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου(ΙΝΓΚ), Καθηγητή Φίλιππου Πατσαλή:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και στη Διάσκεψη Τύπου για την ανακοίνωση μιας τόσο σημαντικής ανακάλυψης για τη γονιδιακή θεραπεία κληρονομικών νευροπαθειών.

Η έρευνα αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη γονιδιακή θεραπεία. Διήρκησε 15 χρόνια και διεκπεραιώθηκε από το Εργαστήριο Νευροεπιστημών του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το οποίο δραστηριοποιείται στην έρευνα κληρονομικών νευροπαθειών, όπως η ασθένεια Charcot-Marie-Tooth.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών, Καθ. Κλεόπας Κλεόπα, ο οποίος μαζί με την ερευνητική του ομάδα εξασφάλισαν χρηματοδοτήσεις από το Σύνδεσμο Μυϊκής Δυστροφίας των ΗΠΑ, το Κυπριακό Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το Telethon Κύπρου, για την επίτευξη της πολύχρονης αυτής έρευνάς τους.

Η εν λόγω έρευνα αποσκοπεί στη ανάπτυξη γονιδιακής θεραπείας για τη φυλοσύνδετη κληρονομική νευροπάθεια Charcot-Marie-Tooth. Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών πέτυχαν να εισάξουν το υγειές γονίδιο του οποίου μεταλλάξεις προκαλούν περιφερική νευροπάθεια στα περιφερικά νεύρα. Ως φορέας του γονιδίου, χρησιμοποιείται ένας γενετικά τροποποιημένος ρετρο-ιός που παράγεται στο Εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ο οποίος είναι ασφαλής, αφού δεν μπορεί από μόνος του να καταστρέψει κύτταρα ή να πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα. Η αντικατάσταση του γονιδίου οδήγησε σε θεαματική βελτίωση στην παθολογία των νεύρων του μοντέλου, χωρίς παρενέργειες.

Ο Καθ. Κλεόπας Κλεόπα με την ερευνητική του ομάδα έχει ήδη αρχίσει εφαρμογές της θεραπείας αυτής με έκχυση μέσω οσφυονωτιαίας παρακέντησης, που μπορεί ευκολότερα να εφαρμοστεί στην κλινική πρακτική, με επίσης πολύ θετικά αποτελέσματα. Είναι η πρώτη φορά που ασθενείς με κληρονομικές νευροπάθειες μπορούν να ελπίζουν σε μια θεραπεία, καθώς η κλινική εφαρμογή της μεθόδου αυτής είναι εφικτή. Θα ήθελα να σημειώσω δύο πολύ σημαντικά στοιχεία:

1ον: Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα στο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό, Annals of Neurology, το οποίο είναι ένα από τα πιο έγκυρα στο τομέα της νευρολογίας.

2ον: Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Βερολίνο πρόσφατα, όπου έτυχε πολύ θετικών σχολίων, καθώς περιλήφθηκε μέσα στις σημαντικότερες νέες ανακαλύψεις που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν ξανά στη λήξη του Συνεδρίου. Για την παρουσίαση αυτή, απονεμήθηκε στο Καθ. Κλεόπα Κλεόπα το Βραβείο Έρευνας 2015 της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας για τις νευροπάθειες. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Καθ. Κλεόπα Κλεόπα και στην ερευνητική του ομάδα. Για άλλη μια φορά το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου έμπρακτα απέδειξε το έργο του, τοποθετώντας το-και κατ’ επέκταση την Κύπρο- ψηλά στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου από το 1990, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες, διεκπεραιώνει καινοτόμο έρευνα, παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση, όλα στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικών επιστημών, με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

25 χρόνια τώρα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, και στην πορεία με τη δημιουργία και ενσωμάτωση της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του Ινστιτούτου, υπηρετούμε πιστά και με αίσθημα ευθύνης προς τη χώρα μας, τους συνανθρώπους μας, προσφέροντάς τους το καλύτερο δυνατό. Μέλημά μας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου είναι ο άνθρωπος. Όλες οι δραστηριότητες μας έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο-τον ασθενή!

Ως Κέντρο Αριστείας και Αναφοράς, λειτουργούμε βάσει του οράματός μας, των στόχων μας, με καθοδηγητή τις Αξίες μας- Αριστεία-Κοινωνική Προσφορά –Επαγγελματισμός- Καινοτομία-Ομαδικότητα…πετυχαίνοντας τέτοια αποτελέσματα.

Ανακαλύψεις που απαιτούν χρόνια έρευνα, μας κάνουν περήφανους ως επιστήμονες, ως άνθρωποι, γεμίζοντας μας με ικανοποίηση για το έργο που πράττουμε καθημερινά εδώ στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι άνθρωποι του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου παλεύουν κάθε μέρα για το καλύτερο αποτέλεσμα, με μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της υγείας των συνανθρώπων μας.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν γι αυτή την έρευνα και εύχομαι κάθε επιτυχία. Ευχαριστώ».

Διαβάστε εδώ: Το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί στη γονιδιακή θεραπεία κληρονομικών νευροπαθειών με νέα ανακάλυψη




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











663