Φ. Πατσαλής: Ο Υπουργός δεν είναι διοικητικός, οι διοικητικοί πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους


Ευθύνες στους διοικητικούς λειτουργούς του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επέρριψε ο Υπουργός Υγείας, αναφορικά με το πρόβλημα της έλλειψης κλινών, που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο.

Σε δηλώσεις το βράδυ της Παρασκευής, ο Φίλιππος Πατσαλής είπε πως τα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή οι διοικητικές πράξεις, δηλαδή οι εντολές από τους διοικητικούς δεν έφθαναν εκεί που έπρεπε ή δεν εισακούονταν κατά τον τρόπο που έπρεπε ή και τα δύο. «Οι διοικητικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε, επισημαίνοντας πως ο Υπουργός, δεν είναι διοικητικός.

Ερωτηθείς κατά πόσο με τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά, ο κ. Πατσαλής ξεκαθάρισε: «Όχι. Έχω ελέγξει μαζί με τους διοικητικούς του Νοσοκομείου μία-μία τις κλίνες. Το Νοσοκομείο Λευκωσίας έχει 450 κλίνες, έχει πλήρη πληρότητα και είναι λεπτές οι γραμμές εκεί που πρέπει να λειτουργήσουμε απόλυτα σωστά, ώστε να έχουμε εκείνες τις λίγες διαθέσιμες κλίνες. Οι κλίνες είναι γεμάτες επειδή ο κόσμος προσφεύγει κατά πολύ μεγαλύτερους αριθμούς στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Υγείας, Φίλιππου Πατσαλή: «Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή οι διοικητικές πράξεις, δηλαδή οι εντολές από τους διοικητικούς δεν έφθαναν εκεί που έπρεπε ή δεν εισακούονταν κατά τον τρόπο που έπρεπε ή και τα δύο. Υπάρχει το χρέος του καθενός μέσα από το πόστο του, είτε ως διευθυντής είτε ως εργαζόμενος στα δημόσια νοσηλευτήρια να ακολουθεί οδηγίες και κανονισμούς. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα, πέραν από τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και δημιουργούν την έλλειψη κλινών, οφείλεται στο γεγονός ότι στα νοσηλευτήρια μας οφείλουμε να γίνουμε αυστηρότεροι αναφορικά με τη διοίκηση. Ένας Υπουργός, δεν είναι διοικητικός. Είναι πολιτικός προϊστάμενος και αυτό που έχω πει σήμερα είναι ότι οι διοικητικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ο Υπουργός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εγώ από την πλευρά μου θα δίπλα τους να τους βοηθώ, να τους στηρίζω και να τους ενισχύω. Τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια με τις κλίνες προέκυψαν, γι’ αυτό και επιλύθηκαν μέσα σε μια μέρα, από ορισμένα διαδικαστικά που δεν ακολουθούνταν. Για παράδειγμα: Η ώρα έντεκα δίνονται τα εξιτήρια. Σημαίνει πως οι συγγενείς θα πρέπει να παίρνουν τον ασθενή στο σπίτι η ώρα έντεκα. Αν τον παίρνουν η ώρα έξι χάσαμε μια κλίνη. Το δεύτερο, θα πρέπει τα ασθενοφόρα να οδηγούν τους ασθενείς εκτός εκεί που πρέπει. Θα πρέπει εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διεκπεραίωση, ώστε ο ασθενής να ολοκληρώσει και να φύγει από το νοσοκομείο, να γίνονται στην ώρα τους.

Επαναλαμβάνω, προβλήματα έχουμε πάρα πολλά. Όμως θα πρέπει ο καθένας από το πόστο του να καλύπτουμε εκείνο τον τομέα, ώστε τουλάχιστον αυτά που είναι διοικητικού και οργανωτικού χαρακτήρα να μην μας δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











239