Φ. Πατσαλής: Δεν μπορούμε με βάση το Νόμο να εγκρίνουμε κονδύλι για την Ευδοκία


Απάντηση στον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ο οποίος σήμερα επανέφερε στη δημοσιότητα την περίπτωση της ασθένειας της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Ευδοκίας Λοΐζου, έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος τόνισε πως το Υπουργείο του δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα θεραπείας της συγκεκριμένης ασθενούς στο εξωτερικό, επειδή οι υπηρεσίες που ζητήθηκαν από τον θεράποντα ιατρό της στο Λονδίνο, προσφέρονται και στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η Ευδοκία Λοΐζου τυγχάνει της βοήθειας του Υπουργείου Υγείας από το 2009, για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται από το δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι αποστάληκε στο εξωτερικό, με συνολικό ύψος κάλυψης δαπανών μέχρι σήμερα 162 χιλιάδες και 79 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Πατσαλής «το Φεβρουάριο του 2014, αποτάθηκε εκ νέου στο Υπουργείο και εξετάστηκε το αίτημά της, για μετάβαση στο εξωτερικό», για να προσθέσει ότι «στις 29 Μαΐου του 2014, αποφασίστηκε η αποστολή της ξανά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, για μια τελευταία αξιολόγηση και όχι για θεραπεία».

Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε πως η τελική αξιολόγηση έγινε από το θεράποντα ιατρό της ασθενούς στο Λονδίνο και ότι η τελική του έκθεση απεστάλη στην Κύπρο στις 7 Ιουνίου, για να προσθέσει πως η τελική έκθεση εξετάστηκε από δύο ανεξάρτητα Ιατρικά Συμβούλια, Πνευμονολογικό και Νευρολογικό, τα οποία κατέληξαν ομόφωνα στο ότι οι συγκεκριμένες ιατρικές ανάγκες της ασθενούς προσφέρονται στην Κύπρο.

Ο κ. Πατσαλή συνέχισε λέγοντας ότι την ίδια μέρα το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε την Ευδοκία Λοΐζου ότι μετά την αξιολόγησή της, για την οποία στάλθηκε και καλύφθηκαν τα έξοδα, οι όποιες άλλες υπηρεσίες ζητά ο γιατρός της, προσφέρονται στην Κύπρο και ότι θα έπρεπε να επιστρέψει εδώ, για να τις κάνει.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου(ΕΣΚ) Αντώνη Μακρίδη, ότι η Ευδοκία παραμένει στο Λονδίνο «ακάλυπτη και εγκαταλελειμμένη», ο κ. Πατσαλής είπε: «Ναι, διότι η Ευδοκία στάλθηκε με έξοδα του κράτους να πάει στο Λονδίνο και να πληρώσει την αξιολόγηση και επέλεξε να μείνει εκεί, για να κάνει θεραπεία, θεωρώντας ότι θα της εγκρινόταν αυτό το ποσό».

«Το Υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε, «την έστειλε να πάει να κάνει την τελική αξιολόγηση και να έρθει. Εκείνα τα οποία της ζήτησαν να κάνει εκεί είναι πράγματα που γίνονται και στην Κύπρο και δεν μπορούμε με βάση το Νόμο να την εγκρίνουμε, αφού το σχέδιο παροχής οικονομικής αρωγής είναι μόνο για υπηρεσίες, που δεν προσφέρονται από το κράτος μας».

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για τα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ασθενής, ωστόσο, είπε πως το Υπουργείο Υγείας είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί τα σχέδια, τα οποία υπάρχουν και είναι εγκεκριμένα.

«Δεν μπορεί να ξεφεύγει από αυτά τα σχέδια, τα οποία δεν προβλέπουν κάλυψη υπηρεσιών, που προσφέρονται στην Κύπρο και μένει πιστό στην αρχή της ισότητας το οποίο επιβάλλει ίση μεταχείριση όλων των πολιτών σύμφωνα με τους νόμους», ανέφερε ο κ. Πατσαλής.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΚ, ο οποίος κάλεσε το Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει και να διενεργήσει έρευνα, ο κ. Πατσαλής είπε: «Εάν κρίνει ο Γενικός Εισαγγελέας ότι πρέπει να καλέσει έρευνα, νομίζω, ότι είναι στις αρμοδιότητες του και μπορεί να το πράξει».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











525