Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο συντονίζει πρωτοποριακή έρευνα για την πανδημία COVID-19 στην Κύπρο


Η Σχολή Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα (CY-Biobank), και τις Ιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διεξαγάγει πρωτοποριακή έρευνα ανάμεσα στον πληθυσμό της Κύπρου για παρουσία αντισωμάτων κατά της COVID-19.

Την έρευνα συντονίζουν από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ο Επιδημιολόγος Λέκτορας Ιωάννης Μαμάης, ενώ από πλευράς του Κέντρου Αριστείας CY-Biobank, ο Δρ. Κωνσταντίνος Δέλτας, Καθηγητής Ιατρικής και Μοριακής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα (CY-Biobank). Συμμετέχουν επίσης οι Ερευνητές Δρ. Γρηγόρης Παπαγρηγορίου και Δρ. Απόστολος Μαλατράς, ενώ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχουν ο Επιδημιολόγος Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Νικολόπουλος, η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Κολιού, και η Λοιμωξιολόγος Λέκτορας Ειρήνη Χριστάκη. Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετέχουν ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης. Η έρευνα αυτή έχει λάβει έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ/ΕΠ/2020/19).

Σε πρώτη φάση, η έρευνα στόχευε στον έλεγχο παρουσίας αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που ευθύνεται για την COVID-19. Συγκεκριμένα, είχαν προσκληθεί ως εθελοντές να συμμετάσχουν στην έρευνα άτομα τα οποία διαγνώστηκαν θετικά με κορωνοϊό, επαγγελματίες υγείας από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και άτομα από το γενικό πληθυσμό, για να δώσουν δείγματα βιολογικού υλικού. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αφορούν 1.898 εθελοντές στην Κύπρο όπου κατά την εργαστηριακή διάγνωση μόλυνσης από SARS-CoV-2 μελετήθηκαν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοστικά IgG αντισώματα με συλλογή δειγμάτων: ορού, πλάσματος και ούρων. Τα αποτελέσματα δείχνουν πιο πιθανό να επιτύχουν υψηλότερους τίτλους IgG αντισώματα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>60 ετών), άνδρες και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα ή νοσηλεύτηκαν. Η αντισωματική απάντηση στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 παρουσιάζει κορύφωση το πρώτο τρίμηνο και απότομη πτώση στη συνέχεια μέχρι το πρώτο εξάμηνο και σταθεροποίηση ή/και μείωση μετά τους 6 μήνες.

Η συγκεκριμένη έρευνα συνεχίζεται και παραμένει ανοικτή προς εθελοντές εμβολιασμένους για παρακολούθηση των αντισωμάτων τους στο χρόνο. Για συμμετοχή στην ερευνητική μελέτη, οι εθελοντές καλούνται να επικοινωνούν με το Κέντρο Αριστείας Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου στο τηλέφωνο: 22-892815 ή μέσω της ιστοσελίδας: https://biobank.cy/erevna-covid-19/. Η ανάλυση για την ανίχνευση αντισωμάτων ανάμεσα στον πληθυσμό είναι δωρεάν.

Μέρος αυτής της έρευνας έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα σε διεθνή συνέδρια στην Αθήνα και στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας, η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρου προσέφερε €5.000 (μετά από διαβουλεύσεις με τον τέως Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κώστα Γουλιάμο). Η έρευνα χρηματοδοτείται κυρίως από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας HORIZON 2020 της ΕΕ, και επίσης εν μέρει από τον οργανισμό Εθελοντές Γιατροί Κύπρος.

Ο Ιωάννης Μαμάης είναι Επιδημιολόγος με εξειδίκευση στην Μοριακή Επιδημιολογία των ιογενών λοιμώξεων, Συντελεστής της Μονάδας της Επιδημιολογικής Επιτήρησης COVID-19 του Υπουργείου Υγείας, καθώς και σύμβουλος του Υπουργείου για την εκτίμηση του επιδημιολογικού κινδύνου των χωρών με σκοπό το άνοιγμα των συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1088