Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στο πρόγραμμα της ΕΕ έναντι της πανδημίας COVID-19 “VACCELERATE”


Σημαντική διάκριση για την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς αναλαμβάνει και ρόλο συντονισμού σε συγκεκριμένα υπό-έργα του  Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Ετοιμότητας -Δίκτυο Κλινικών Δοκιμών φάσης ΙΙ/ΙΙΙ για εμβόλια έναντι της COVID-19 “VACCELERATE”. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πρόγραμμα Horizon 2020, ύψους συνολικά 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ιδιαίτερα, η Κύπρος και το  Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διά της εκπροσώπου της δρος Ζωής Δωροθέας Πανά, Λέκτορος Παιδιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου και Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας συμμετέχει σε όλα τα υποέργα του προγράμματος (8 work packages) και αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο για το υπό-έργο που αφορά το Μητρώο Εθελοντισμού (Volunteer Registry) και μαζί με την Ελλάδα συντονίστρια για τα Παιδιατρικά εμβολιαστικά Κέντρα στην Ευρώπη. Σήμερα πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία της Mariya Gabriel, Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, η παρουσίαση και η υπογραφή συμβολαίων του Πανευρωπαϊκού Προγράμματος “VACCELERATE”, με συμμετοχή δύο επιστημόνων από την Ευρώπη, και  της κα Ζωής Δωροθέας Πανά. Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 36 μηνών και θα συμμετέχει ακαδημαϊκή ομάδα του Πανεπιστήμιου, ο Επίκουρος Καθηγητής κος Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο Επίκουρος Καθηγητής κος Αδάμος Χατζηπαναγής, ο Καθηγητής κος Γεώργιος Μπούστρας και η ομάδα CERIDES αλλά επίκειται να αυξηθούν οι συμμετέχοντες στο έργο.

Το Πρόγραμμα “VACCELERATE” εντάσσεται στις δράσεις του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου ετοιμότητας COVID-19, με την ονομασία “HERA Incubator”. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο έχει στόχο την υποστήριξη νέων καινοτόμων δράσεων για την έγκαιρη προετοιμασία της Ευρώπης έναντι της πανδημίας COVID-19, και αποτελεί μια συνεργατική πρωτοβουλία από διάφορους φορείς, ερευνητικές επιστημονικές ομάδες, εταιρείες βιοτεχνολογίας, και δημόσιες Αρχές στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Στο πρόγραμμα “VACCELERATE” συμμετέχουν 16 κράτη μέλη της ΕΕ και πέντε συνδεόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελβετία και το Ισραήλ. Ο στόχος του προγράμματος είναι η επιτάχυνση και επίτευξη κλινικών δοκιμών ΙΙ/ΙΙΙ σε εμβόλια έναντι της COVID-19, έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα κενά της γνώσης σχετικά με την τρέχουσα πανδημία, καθώς και η εναρμονισμένη προετοιμασία των κρατών μελών για μελλοντικές πανδημίες.

Οι βασικές αρχές του “VACCELERATE” είναι η ταχύτητα, η ένταξη και η διαφάνεια, με προτεραιότητες:

1. τη δημιουργία ενός ισχυρού, εναρμονισμένου πανευρωπαϊκού δικτύου για κλινικές μελέτες εμβολίων  φάσης ΙΙ/ΙΙΙ έναντι της COVID-19 και η δημιουργία υψηλής ποιότητας σχετικής υποδομής των κλινικών κέντρων (συμπεριλαμβανομένης πλατφόρμας εμβολίων), και

2. την ταχεία πρόσβαση, χαρτογράφηση και βελτιστοποίηση των πρακτικών και των υποδομών των εμβολιαστικών κέντρων στα κράτη μέλη.

Η προστιθέμενη αξία της πρωτοβουλίας είναι η διεύρυνση της συνδεσιμότητας και συνεργασίας μεταξύ πολλών και διαφορετικών ενδιαφερόμενων φορέων στην Ευρώπη (τοπικές αρχές δημόσιας υγείας, ακαδημαϊκός χώρος, υφιστάμενα δίκτυα της ΕΕ, ECDC, ΠΟΥ) για να εντοπίσουν δυναμικά τις επείγουσες ανάγκες και να δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα δημόσιας υγείας της πανδημίας.

Η Mariya Gabriel, Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε σήμερα: «Η έρευνα και η καινοτομία εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των συνεχιζόμενων προκλήσεων αυτής της πανδημίας. Το HERA Incubator και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών υποδομών και δικτύων, που υποστηρίζονται από πρόσθετη χρηματοδότηση από τα προγράμματα Horizon 2020 και Horizon Europe, θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τυχόν μεταλλάξεις  του ιού και στην μελλοντική προετοιμασία της Ευρώπης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











717