Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: Συμμετείχε στο ευρ. πρόγραμμα για τη Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας


Πραγματοποιήθηκε στην πόλη Όρχους της Δανίας, η τελευταία συνάντηση ακαδημαϊκών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος TNP (Transcultural Nursing for Practice – Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας). Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα για την διαπολιτισμική νοσηλευτική φροντίδα που εστιάζει στην κατανόηση της κουλτούρας και των εξειδικευμένων αναγκών των ασθενών σε θέματα υγείας. 

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (πρόγραμμα Νοσηλευτικής του τμήματος Επιστημών Υγείας) επιλέγηκε ως εταίρος στο πρόγραμμα TNP που χρηματοδοτείται από τη δράση Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2017 – 2020. Το πρόγραμμα εστιάζει στη διερεύνηση των καλύτερων πρακτικών και στην ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με ποικιλία επίκαιρων θεμάτων φροντίδας υγείας. Τα θέματα συμπεριλαμβάνουν τη σχέση ασθενή– λειτουργών υγείας των δικαιωμάτων των ασθενών, τη συμμετοχή του ασθενούς και των οικογενειών του στη λήψη αποφάσεων, καθώς και των πολιτισμικά ευαίσθητων καθοριστών ποιότητας στην υγειονομική φροντίδα. Το πρόγραμμα βασίζεται στη σύμπραξη ακαδημαϊκών φορέων έξι χωρών (Τσεχία, Ισπανία, Δανία, Τουρκία, Ισραήλ και Κύπρος) με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου να αποτελεί το συμπράττον κέντρο για την Κύπρο.
Οι ακαδημαϊκοί από τις έξι χώρες αντάλλαξαν απόψεις, γνώσεις και δεξιότητες μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Με σύνθημα «τα πάντα είναι δυνατά», παρουσίασαν οπτικοακουστικό υλικό (μικρού μήκους ταινίες) το οποίο ετοίμασε η κάθε αντιπροσωπεία ξεχωριστά και αφορά την πολιτισμική κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της κάθε χώρας όσο και την κουλτούρα που επικρατεί στο εθνικό τους σύστημα υγείας. Παράλληλα στο πλαίσιο της συνάντησης, δημιουργήθηκε ο πυρήνας μιας νέας κοινής παραγωγής πολυμέσων, μέσω της οποίας η ομάδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ TNP σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για την προαγωγή της διαπολιτισμικής κουλτούρας.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα παρατίθενται στην κεντρική του ιστοσελίδα: www.project-tnp.eu.
Συντονίστρια του Ευρωπαικού Προγράμματος (TNP) στην Κύπρο είναι η Λέκτορας του προγράμματος Νοσηλευτικής του τμήματος Επιστημών Υγείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Μαρία Προδρόμου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











659