3ο Πανευρωπαϊκό Σεμινάριο Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου


Στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2022 έλαβε χώρα με διεθνή επιτυχία το 3ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο στην Πρόληψη & Έλεγχο των Λοιμώξεων, "Infection Prevention and Control: Surveillance and MetacompetenceστηνΙατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ), σε συνεργασία με την  τοπική ομάδα EUCIC (European Committee on Infection Control).

Το διεθνές αυτό μοριοδοτούμενο σεμινάριο, με τη συμμετοχή ειδικών από Κύπρο και Ελλάδα, είναι μέρος του Πανευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος στην Πρόληψη & Έλεγχο των Λοιμώξεων της European Committee on InfectionControl (EUCIC) και της European Society for Clinical Microbiology and Infection Control (ESCMID).

Συμμετείχαν περισσότεροι από 20 επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, νοσηλευτών, καθώς και φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΠΚ “Infectious diseases: prevention and control”.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγιναν διαλέξεις σε θέματα επιτήρησης λοιμώξεων, επιδημιολογίας λοιμώξεων, μικροβιολογίας και παρουσιάστηκαν διεθνή αλλά και τοπικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γιώργος Πετρίκκος απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της επιτήρησης λοιμώξεων από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Στατιστικής και Δημόσιας Υγείας του ΕΠΚ Δημήτρη Λάμνισο. Ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, εστίασε στην επιδημιολογία και επιτήρηση της γρίπης και ο Γιώργος Νικολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην επιδημιολογία των λοιμώξεων. Ο Δρ Νικόλαος Σπερνοβασίλης, Διευθυντής του Τμήματος Λοιμώξεων του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου μίλησε για τις προκλήσεις και τα αποτελέσματα της εφαρμογής συστήματος ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών, ενώ η Παιδίατρος Δρ Λαμπρινή Μαρκάκη παρουσίασε τις γνώσεις και αντιλήψεις των ιατρών πάνω στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Η Παυλίνα Λένα, Μικροβιολόγος και επιστημονική συνεργάτης του ΕΠΚ, έδειξε δεδομένα που υποστηρίζουν ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν μέσα στα νοσοκομεία μέσω του ρουχισμού, τονίζοντας την ανάγκη για βελτίωση των πρακτικών πλυσίματος. Ο Δρ Γιώργος Ευσταθίου, νοσηλευτικός λειτουργός στις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ανέδειξε τη σχέση μεταξύ νοσηλευτικών πρακτικών και μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων. Ο Κωνσταντίνος Γιαννακού, Λέκτορας Δημόσιας Υγείας του ΕΠΚ, παρουσίασε δεδομένα για τις αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας και του γενικού πληθυσμού για τον εμβολιασμό, ενώ ο Σπύρος Καραγεώργος, Παιδίατρος και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΠΚ, συζήτησε για την ανάγκη εφαρμογής πρακτικών ελέγχου λοιμώξεων στο παιδιατρικό τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ο Δρ Μιχάλης Μένδρης, Διευθυντής του Μικροβιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού μίλησε για τη συμβολή της μικροβιολογίας στην σωστή διάγνωση και επιτήρηση, ο Δρ Παναγιώτης Παπαστεργίου, Μικροβιολόγος στο Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού τόνισε την σημασία του μικροβιολογικού εργαστηρίου στις πρακτικές ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών, ενώ η Δρ Μαρία Αλεξάνδρου, Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, παρουσίασε τα νεότερα ευρωπαϊκά δεδομένα στη μικροβιακή αντοχή. Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης, που ήταν και ο διοργανωτής του σεμιναρίου, μίλησε για τη σημασία της κουλτούρας, της συμπεριφοράς και των κοινωνικών επιστημών στην εφαρμογή πρακτικών πρόληψης λοιμώξεων. Συγκεκριμένα, μέσα από παραδείγματα και μελέτες από τον τοπικό και διεθνή χώρο, τονίσθηκε η ανάγκη για τακτική εκπαίδευση, η οποία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα τοπικά δεδομένα, στις τοπικές ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου και του κάθε λαού.

Το σεμινάριο, που αποτελεί συνέχεια των δραστηριοτήτων και των διεθνών συνεργασιών της Ιατρικής  Σχολής ΕΠΚ στο χώρο των λοιμώξεων, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς έλαβε πολύ θετικές κριτικές και ανέδειξε το τοπικό δυναμικό της Κύπρου στην εκπαίδευση και έρευνα στο χώρο των λοιμωδών νοσημάτων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











895