Το δικαστήριο της ΕΕ αναγνώρισε τη δισφαινόλη Α ως επιβεβαιωμένο ενδοκρινινό διαταράκτη


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)- Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επιβεβαίωσε σήμερα την ταξινόμηση της δισφαινόλης Α στην κατηγορία των ενδοκρινικών διαταρακτών, απορρίπτωντας την προσφυγή που άσκησε η βιομηχανία πλαστικού ενάντια σε αυτήν την καταχώρηση.

Η δισφαινόλη Α (BPA) χαρακτηρίστηκε τον Ιούλιο του 2017 ως «ουσία που διαθέτει ιδιότητες διατάραξης του ενδοκρινικού συστήματος και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου», υπενθυμίζει το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Αυτή η ταξινόμηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών, έγινε έπειτα από έκκληση της Γαλλίας.

Σε ό,τι αφορά αίτηση που υποβλήθηκε από την «Plastics Europe» --οργάνωση που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους παραγωγούς πλαστικού-- για την εξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών, το ΔΕΕ έκρινε ότι η απόφαση του οργανισμού αυτού δεν παραβίασε καμία νομοθετική διάταξη.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες συνιστούν χημικές ενώσεις που είναι παρούσες σε πλήθος προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (παιχνίδια, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εισιτήρια, πίνακες, ρούχα κ.ά.) που παρεμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα.

Πρόκειται για ένα δεύτερο εμπόδιο για την οργάνωση «Plastics Europe». Τον Ιούλιο, η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη είχε ήδη επιβεβαιώσει την ταξινόμηση της δισφαινόλης Α ως «ουσίας εξαιρετικά ανησυχητικής», για την τοξικότητά της στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Η χρήση της δισφαινόλης Α στα μπιμπερό έχει απαγορευτεί στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από την πρώτη Ιουνίου του 2011. Στο Βέλγιο, στη Σουηδία και τη Δανία η χρήση της έχει απαγορευτεί και σε άλλα πράγματα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και προορίζονται για τη σίτιση παιδιών κάτω των τριών ετών. Στη Γαλλία η χρήση της δισφαινόλης Α έχει απαγορευτεί σε όλες τις συσκευασίες, τα εμπορευματοκιβώτια και σε όλα τα οικιακά σκεύη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
395