Με ερωτήσεις επί όλου του χαρτοφυλακίου ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Στ. Κυριακίδου στο ΕΚ


 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΚΥΠΕ) Με επιπλέον 19 ερωτήματα και απαντήσεις για την αντικαρκινική πολιτική της ΕΕ, τα φυτοφάρμακα, τη γλυφοσάτη, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τη χρήση της επιστήμης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε όλα τα συσχετιζόμενα ζητήματα, ολοκληρώθηκε και ο 2ος γύρος της ακρόασης της υποψηφίας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου.

Όπως η ίδια δήλωσε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, άκουσε τις ανησυχίες των μελών: "δεν ήταν βόλτα το πάρκο", ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να δώσει λύσεις και διαβεβαιώνοντας για συνεργασία και διαφάνεια.

Αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση τι μέτρα θα έπαιρνε για ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας, είπε ότι είναι στην επιστολή αποστολής η δημιουργία ψηφιακού αρχείου." Είναι πολύ σημαντική η ψηφιοποίηση για τους ασθενείς. Πρέπει για χάρη των ασθενών να το κάνουμε, θα προωθήσει την έρευνα και καινοτομία και αυτό θα επιτρέψει σε ανθρώπους π.χ. με σπάνιες παθήσεις να έχουν σωστή περίθαλψη. Αλλά πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί με την προστασία προσωπικών δεδομένων όταν μιλούμε για την ηλεκτρονική υγεία", ξεκαθάρισε.

Σε σχέση με την ηθική διάσταση και τη δημιουργία αρχείου ασθενών προσβάσιμων από μια χώρα σε άλλη, η Στ.Κυριακίδου απάντησε ότι ένα πρόβλημα είναι ότι δεν είναι όλα τα κράτη στο ίδιο στάδιο και σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση. Αρα πρέπει να ενθαρρυνθούν τα κράτη να ανεβάσουν το επίπεδό τους και να προχωρήσουμε με την ψηφιοποίηση στον τομέα της υγείας. Πρέπει να αυξήσουμε την πληροφόρηση του τι είναι διαθέσιμο στους ασθενείς, διευκρίνισε.

Σε ερώτηση για το φιλόδοξο σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου και τη σημασία της πρόληψης που σημαίνει να αντιμετωπιστούν κάποια πολύ ισχυρά συμφέροντα από βιομηχανίες, όπως καπνού, αλκοόλ κ.λπ, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι ναι είναι πρόθυμη για διάλογο αλλά όχι για να χαμηλώσει τον πήχη. “Πρέπει να διασφαλίσουμε πως οτιδήποτε αγγίζει την πρόληψη πρέπει να προσεγγιστεί”, δήλωσε. “Ναι το σχέδιο για τον καρκίνο είναι φιλόδοξο αλλά αν συνεργαστούμε μπορούμε να το υλοποιήσουμε”, σημείωσε. “Ο καρκίνος είναι μέρος της καθημερινότητας πολλών πολιτών και πρέπει να το δούμε ολιστικά”, είπε. “Η πρόληψη είναι σημαντικό μέρος αυτού και ο τρόπος ζωής είναι κομμάτι της πρόληψης”, είπε τονίζοντας ότι κατά συνέπεια θα εργαστεί, είπε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά ίση πρόσβαση στις θεραπείες για καρκίνο, αλλά και για αναθεώρηση του κανονισμού για παιδιατρική περίθαλψη, είπε ότι θα αναμένει την έκθεση αξιολόγησης. “Για μένα είναι καθαρό ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας”, δήλωσε. Σε ό,τι αφορά την έλλειψη "στάνταρτς" για τον καρκίνο των ενηλίκων, η κ. Κυριακίδου είπε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα αλλά δεν ακολουθούνται πάντα και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα εφαρμόζονται. Η διάγνωση και η πρόληψη σώζουν ζωές και είμαστε υπεύθυνοι για εφαρμογή αυτών με βάση τα καθορισμένα κριτήρια. Δεν αγγίζουμε επίσης τι γίνεται αφού ο ασθενής επιβιώσει του καρκίνου, ποιας αντιμετώπισης τυγχάνει για παράδειγμα στην εργασία. Και σε αυτά στοχεύει η στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου. Σε συμπληρωματική ερώτηση για έλλειψη φαρμάκων για τον καρκίνων, είπε ότι η στρατηγική ενάντια στον καρκίνο θα περιλαμβάνει και τα φάρμακα. Γνωρίζω είπε ότι οι οικονομικές δυσκολίες επέδρασαν σε αυτόν τον τομέα στις χώρες που τις αντιμετώπισαν.

Σε άλλη ερώτηση για πρόληψη του καρκίνου, και την έλλειψη διαφάνειας, είπε ότι η διαφάνεια πρέπει να είναι στην καρδιά του ό,τι κάνουμε. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η εμπιστοσύνη σχετίζεται με τη διαφάνεια. Οι αλλαγές στο γενικό νόμο της ασφάλειας τροφίμων αφορούν τη διαφάνεια, τόνισε και διευκρίνισε ότι άλλα θέματα αφορούν όχι τη διαφάνεια αλλά την αντίθεση κρατών μελών για εφαρμογή. “Αλλά χωρίς διαφάνεια δεν μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Στόχος μου είναι να εργαστώ σε συνεργασία και με το ΕΚ για να μπορέσουμε να το πετύχουμε”, δήλωσε.

Σε συνέχεια αυτού του θέματος, σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τα Κράτη Μέλη για την ανάγκη διαφάνειας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη φαρμάκων γενικά απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, τιμές, βιομηχανία κ.λπ. και η έγκαιρη πρόβλεψη για ελλείψεις είναι σημαντική. Αναφέρθηκε δε στην παράλληλη κυκλοφορία φαρμάκων. “Η πρόσβαση στα φάρμακα και η τιμολόγηση είναι σημαντικά στοιχεία. Είναι δικαίωμα του ασθενή η πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα και σε τιμές που μπορεί να αγοράσει”, ξεκαθάρισε.

Σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση στα τέλη που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, είπε ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί και θα μπορούσε να ενθαρρύνει την καινοτομία για νέα ασφαλή φάρμακα. Σε άλλο σημείο η υποψήφια Επίτροπος επανέλαβε ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει ηθική υποχρέωση να παρέχει στους ασθενείς πρόσβαση στα φάρμακα και δεσμεύθηκε να το θέσει στο επίπεδο της πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τα παρασιτοκτόνα και φυτοφάρμακα, θέμα που θίχτηκε μέσα από τις ερωτήσεις αρκετών ευρωβουλευτών και για τη μείωση της εξάρτησης κρατών μελών και τι συγκεκριμένα προτίθεται να κάνει, επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα, ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν εφαρμόζεται και ότι εκεί που αυτό γίνεται πρέπει να λαμβάνονται μέτρα. “Αυτό είναι μέρος της Πράσινης Συμφωνίας και από τη στρατηγική ‘από το Αγρόκτημα στο Πιάτο’”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα για τη χρήση της γλυφοσάτης, η υποψήφια Επίτροπος αναγνώρισε ότι το ζητούμενο είναι αφενός η διαφάνεια και ξεκαθάρισε ότι ο στόχος είναι να βασίζουμε στις αποφάσεις μας στην επιστήμη και να μειώσουμε τους κινδύνους. Σημείωσε ότι και αυτό αποτελεί τμήμα του πράσινου new deal και της ολιστικής προσέγγισης για την υγεία.
κομμάτι του green deal. Ζήτησε δε να ενθαρρύνουμε ως ΕΕ τη χρήση για λιγότερο επικίνδυνες εναλλακτικές γενικώς.

 

Απαντώντας σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των Γενετικά Τροποιημένων Οργανισμών, σημείωσε ότι “είναι ευαίσθητο και διχαστικό ζήτημα”, επισημαίνοντας πως ότι και να λέει η επιστήμη οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται (τους GMOs). Σημείωσε ότι η βελτίωση της νομοθεσίας για τα τρόφιμα “θα μας βοηθήσει” , επεσήμανε ότι η EFSA επιτρέπει μόνο τους ασφαλείς GMOs αλλά τα Κ-Μ λαμβάνουν υπόψιν και το τι επιθυμούν οι πολίτες. Τόνισε ότι γνωρίζει την σχετική με το θέμα απόφαση του ΔΕΕ, και δεσμεύθηκε να δουλέψει με συνεργασία με τους θεσμούς και τα Κ-Μ. “Πάντα θα σέβομαι τη Δημοκρατία και θα ακούω το ΕΚ”, δήλωσε τονίζοντας ότι ο ρόλος του ΕΚ για να φέρνει τα ζητήματα στην επιφάνεια.

 

Σε σχέση με το θέμα της ποιότητας των τροφίμων είπε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών και οι απάτες με τρόφιμα κλονίζουν την υγεία και εμπιστοσύνη των πολιτών. Πρέπει, είπε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα διαθέσιμα και ευρωπόλ για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

 

Αυτό στο οποίο θα στόχευα είναι να έχω μια υπεύθυνη φωνή χρησιμοποιώντας ως βάση την επιστήμη για να πείσω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με τις πολιτικές που χρειάζεται και για αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά τρόφιμα. Η γεωργία εγκαταλείπεται στην ΕΕ, ήταν το σχόλιο Ευρωβουλευτή και η ερώτηση για παγκόσμια ηγεσία από την ΕΕ, απάντησε ότι δεν μπορεί να ην είναι ΕΕ παγκόσμιος ηγέτης και στην υγεία και στην τεχνολογία, κλινικές δοκιμές για ασθενείς.

 

Ακολούθως η υποψήφια Επίτροπος αναφέρθηκε στο θέμα των αντιεμβολιαστών και την επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί και το συσχέτισε μεταξύ άλλων με την κατακερματισμένη εμβολιαστική πολιτική των Κ-Μ, αλλά και την παραπληροφόρηση. Δεσμεύθηκε δε εκ νέου για προώθηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων με βάση την επιστήμη. "Δυστυχώς μια οπισθοδρόμηση είναι τόσο εύκολη όσο είναι να διαδόσεις παραπληροφόρηση. Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για σωστή διάχυση επιστημονικής πληροφορησης. Η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι παγκόσμιο πρόβλημα και η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί σε αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε τόνισε να έχουμε χιλιάδες θανάτους, παιδιά να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού. Πρέπει να πολεμήσουμε την παραπληροφόρηση", ξεκαθάρισε η Επίτροπος.

 

Απαντώντας σε ερώτημα σε σχέση με την ψυχική υγεία, η υποψήφια Επίτροπος διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της ολιστικής στρατηγικής για την υγεία και ειδικότερα την ανθρώπινη υγεία, επιβεβαίωσε ότι περιλαμβάνεται η ψυχική υγεία, αναφερόμενη στο στίγμα, ή τους περιορισμούς που υπάρχουν ακόμα σε πολλά Κ-Μ στα οποία δεν της δίδεται η δέουσα σημασία όχι μόνο σε σχέση με την κατάθλιψη στους ενήλικες, αλλά και πολλών άλλων ειδών προβληματικές καταστάσεις. Δήλωσε δε ότι η ψυχική υγεία δεν ήταν στην ατζέντα για πάρα πολλή καιρό. Εντόπισε σχετικά προβλήματα για να τονίσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ξαναμπεί στην ατζέντα και ότι αυτή η τάση πρέπει να αναστραφεί. Ειδική αναφορά έκανε σε θέματα που σχετίζονται με εφήβους και προβληματικές συμπεριφορές πέραν της κατάθλιψης και τόνισε την ανάγκη για προληπτικές ενέργειες.

 

Ερωτηθείσα για συγκεκριμένα μέτρα, είπε ότι η ψυχική υγεία αφορά πολλές παραμέτρους. Ανάφερα τη ψυχική υγεία στην εναρκτήρια ομιλία μου. Συνήθως οι ψυχικά ασθενείς είναι το ξεχασμένο τμήμα το πληθυσμό και προτίθεμαι να είμαι η φωνή για αυτό.

 

Σε ό,τι αφορά τη φυματίωση, την ηπατίτιδα, και το HIV, η υποψήφια Επίτροπος παρέπεμψε σε απόφαση του ΕΚ το 2017 και είπε ότι το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης βοηθά τα κράτη μέλη.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











779