Επιστήμονες της Κομισιόν σχεδίασαν υλικό ελέγχου ορθής λειτουργίας εργαστηριακών εξετάσεων για COVID19


Οι επιστήμονες της Κομσιόν σχεδίασαν νέο υλικό ελέγχου το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαστήρια για να ελέγξουν την ορθότητα των αποτελεσμάτων εξετάσεων για τον COVID19 και να αποφύγουν τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Όπως ανακοινώθηκε, το υλικό ελέγχου που έχει σχεδιαστεί από το JRC (Joint Research Center της Κομισιόν) είναι ένα συνθετικό μη μολυσματικό μέρος του ιού.  3.000 δείγματα του υλικού ελέγχου είναι έτοιμα να αποσταλούν σε εργαστήρια δοκιμών σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα δείγματα είναι πολύ συγκεντρωμένα και μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα του υλικού απαιτείται για τον έλεγχο ενός τεστ. Αυτό σημαίνει ότι ένας σωλήνας δειγματοληψίας είναι αρκετός για να μπορεί ένα εργαστήριο να ελέγξει μέχρι και 20.000 εξετάσεις. Έτσι, τα 3.000 δείγματα που είναι έτοιμα τώρα επιτρέπουν τον έλεγχο μέχρι 60 εκατομμυρίων τεστ σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι "μια πρόσφατη έρευνα της ΕΕ εντόπισε την έλλειψη υλικών ελέγχου ως μία από τις τρεις πρώτες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα εργαστήρια για την αξιόπιστη εφαρμογή των τεστ για τον COVID19. "Ένα θετικό υλικό ελέγχου εγγυάται ότι οι εργαστηριακές δοκιμές λειτουργούν σωστά και βοηθάει να αποφευχθεί ότι ένα τεστ θα μπορούσε να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εάν το άτομο που εξετάζεται είναι θετικό".

Η Επίτροπος για την Έρευνα και την Καινοτομία Mariya Gabriel, αρμόδια για το JRC, δήλωσε: "Αυτή είναι η επιστήμη της ΕΕ σε δράση όταν χρειάζεται και όπου χρειάζεται, για να υποστηρίξει την αντίδραση της ΕΕ στην τρέχουσα κρίση. Το JRC προσδιόρισε γρήγορα ένα πιθανό κενό στη διαχείριση της επιδημίας και αμέσως έθεσε ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό. Το νέο υλικό ελέγχου έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται στην εστία του ιού και να αποφεύγει να χάνονται πολύτιμοι πόροι από αναποτελεσματικές δοκιμές".

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: "γρήγοροι και αξιόπιστοι εργαστηριακοί έλεγχοι είναι θεμελιώδεις για τη στρατηγική μας κατά του κορωνοϊού. Το έργο των επιστημόνων της ΕΕ για την ανάπτυξη υλικού ελέγχου θα επιτρέψει την επαλήθευση μέχρι 60 εκατομμυρίων εργαστηριακών εξετάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα των ερευνητών μας, το οποίο θα είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική εξόδου μας όταν έρθει η ώρα να άρουν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











434