Έτσι θα λειτουργεί το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο Λεμεσού


*Το Κέντρο παρουσιάστηκε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου

*Νίκος Ζάμπογλου: Ανοίγουμε τις πόρτες μας να γίνουμε προσιτοί στους ασθενείς Κύπριους πολίτες

*Κικης Καζαμίας: Η διεύθυνση βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία για παροχή υπηρεσιών στο κράτος

Χαμόγελα αισιοδοξίας προσφέρει η λειτουργία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό. Κύριος στόχος του Κέντρου είναι όπως καταστεί προσιτό προς όλους του Κύπριους ασθενείς.
Σε διάσκεψη τύπου που δόθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ιατρικού κέντρου στον Άγιο Αθανάσιο, στην παρουσία επιφανών Λεμεσιανών και όχι μόνον, ο εμπνευστής του κέντρου, Δρ Νίκος Ζάμπογλου τόνισε μεταξύ άλλων πως ο στόχος του είναι να προσφέρει υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται σήμερα στην Κύπρο. «Ανοίγουμε τις πόρτες μας να γίνουμε προσιτοί στους ασθενείς κύπριους πολίτες που και αυτό είναι το όραμα μας. Το όραμα μας είναι να φτιάξουμε αυτό το κέντρο με αυτή την τεχνολογία αλλά να το κάμουμε προσιτό στον κύπριο ασθενή πολίτη»
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Κίκης Καζαμίας ανακοίνωσε ότι, η διεύθυνση βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία για παροχή υπηρεσιών στο κράτος: «σε συνεννόηση με το υπουργείο υγείας μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση την οποία θα διαβιβάσουμε προς συζήτηση και συνομολόγηση σχετικής συμφωνίας έτσι ώστε να κληθεί η κυβέρνηση να πάρει την απόφαση ότι θα προσφέρει στην υπηρεσία των καρκινοπαθών στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου την επιλογή από μέρους της, χρησιμοποίηση και του δικού μας κέντρου» ανέφερε ενδεικτικά.

Εξυπηρέτηση οποιουδήποτε ογκολογικού ασθενή

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη τύπου, άμεσος στόχος του ΓΟΚ είναι η εξυπηρέτηση οποιουδήποτε ογκολογικού ασθενή και η παροχή των υπηρεσιών που προσφέρει στους τομείς της διάγνωσης και της θεραπείας. Πρώτη επιλογή είναι οι κύπριοι ασθενείς και όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου. Ακολούθως, θα μελετήσουμε σοβαρά σε ποιο βαθμό θα ανταποκριθούμε στο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από το εξωτερικό για συνεργασία.

4.000 νέα περιστατικά καρκίνου

Έχοντας υπόψη ότι το κράτος θεωρεί υποχρέωση του να προσφέρει ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη κατά του καρκίνου σε όλο τον πληθυσμό του νησιού, 80% περίπου των καρκινοπαθών απευθύνονται σ΄αυτό, για την παροχή υπηρεσιών που αφορούν τη διάγνωση και τη θεραπεία ογκολογικών περιστατικών.

Έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 35.000 συνάνθρωποι μας στην Κύπρο, οι οποίοι βιώνουν ή έχουν βιώσει περιστατικά καρκίνου, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται πάνω από 4.000 νέα περιστατικά, με τα σχεδόν μισά από αυτά να προέρχονται από την περιοχή Λεμεσού και Πάφου.

Με την παρουσία και λειτουργία του το ΓΟΚ, προσδοκεί να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες του και στη διάθεση του κράτους, με τέτοιες οικονομικές προϋποθέσεις, έτσι ώστε να είναι προς το συμφέρον και του κράτους αλλά και των ασθενών έτσι ώστε να διευκολυνθούν:

- Ασθενείς απ’ όλη την Κύπρο, οι οποίοι επιβαρύνονται με περιστατικά που μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίζονται στον τόπο μας (και το ΓΟΚ προσφέρει υπηρεσίες αντιμετώπισης τους) και η παραπομπή τους μέχρι τώρα γινόταν στο εξωτερικό, και

- Ασθενείς που διαμένουν στην περιοχή Λεμεσού-Πάφου οι οποίοι υπόκεινται σε ταλαιπωρία, μεταβαίνοντας υποχρεωτικά για θεραπεία στη Λευκωσία.

Το ΓΟΚ είναι έτοιμο και λειτουργεί
Όπως εξήγησε ο Δρ. Νίκος Ζάμπογλου «το ΓΟΚ είναι έτοιμο και λειτουργεί μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες διαμορφώθηκαν αφού λήφθηκαν υπόψη μεταξύ άλλων:

α) Διαπιστώσεις και προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Cyprus Radiation Oncology Review Ιουλίου 2015 που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της Κυπριακής Κυβέρνησης από τους Dr. Kenny, Bransdon και Bryant,

β) Το γεγονός ότι μέρος των υπηρεσιών του Κέντρου καλύπτει βασικούς τομείς που δεν προσφέρονται και δεν εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να παραπέμπονται για εξετάσεις και θεραπεία στο εξωτερικό,

γ) Η δηλωμένη πολιτική της Κυβέρνησης και η απαίτηση επηρεαζομένων και εμπλεκομένων μερών για την άμεση ανάγκη καλύτερης γεωγραφικά κατανεμημένης εξυπηρέτησης των ογκολογικών αναγκών,

δ) Για διάφορους λόγους, μη υλοποίηση της πρόθεσης από πλευράς του Κράτους δημιουργίας ακτινοθεραπευτικής μονάδας στη Λεμεσό, και

ε) H ήδη διαπιστωμένη υπερφόρτιση του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, που για χρόνια και κατά αποκλειστικότητα προσφέρει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του στον τομέα της Ογκολογίας».

Στο ΓΟΚ απασχολούνται σήμερα 75 εργαζόμενοι, οι οποίοι πληρούν στο 100% νέες θέσεις εργασίας ενώ, εντός του 2018, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 100. Πέραν της κεφαλαιουχικής επένδυσης το Κέντρο έχει επιβαρυνθεί με πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ για δημιουργία και αναβάθμιση έργων υποδομής δημόσιας χρήσης.

Άξιο αναφοράς χρήζει ο υπολογισμός ότι πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματος του Κέντρου και των εργαζομένων σε αυτό, θα επιστρέφεται στο Κράτος υπό μορφή φορολογιών.

Συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα

Το ΓΟΚ έχει περιλάβει στους στόχους του και την συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων υπογράφηκαν πρωτόκολλα συνεργασίας:

α) Με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για την ίδρυση Ερευνητικής Μονάδας με την επωνυμία «Κέντρο Έρευνας Καρκίνου» (ΚΕΚ). Το Ερευνητικό Κέντρο θα υποστηρίζεται από καινοτόμες ερευνητικές εγκαταστάσεις και θα επικεντρωθεί σε κλινικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διάγνωση, τη θεραπεία, την πρόληψη του καρκίνου και φροντίδα των ασθενών. Στόχος του ΚΕΚ είναι να συγκεντρώσει ερευνητές βιολογίας, μηχανικής, ιατρικής, μαθηματικών, φυσικής, δημόσιας υγείας, νοσηλευτικής καθώς και εταιρειών φαρμακευτικής και βιοτεχνολογίας από όλη την Κύπρο.

β) Με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τόσο στον Ακαδημαϊκό Τομέα όσον και στον Ερευνητικό. Με βάση τη συμφωνία το ΓΟΚ καθίσταται η Πανεπιστημιακή Κλινική για το πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Φοιτητές του θα εκπαιδεύονται στους χώρους του ΓΟΚ από τους ιατρούς / ακαδημαϊκούς του Κέντρου. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει τόσο θεωρητικές όσον και πρακτικές προσεγγίσεις με τη χρήση του εξοπλισμού του ΓΟΚ. Επιπλέον, οι φοιτητές θα αναπτύσσουν κατά την εκπαίδευση τους ερευνητικές δραστηριότητες με την καθοδήγηση των ειδικών του κέντρου.

Στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο οργανισμών θα διοργανώνονται σεμινάρια εκπαίδευσης, διαλέξεις για ενημέρωση του κοινού και της ακαδημαϊκής κοινότητας ως επίσης και επιστημονικά συνέδρια.

Οι προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες

Όπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, στο ΓΟΚ λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο Τμήμα Ακτινοθεραπείας, με βάση τα διεθνή πρότυπα. Επιπρόσθετα από τις στερεότυπες υπηρεσίες ακτινοθεραπείας που προσφέρονται μέχρι τώρα στην Κύπρο, στο Κέντρο λειτουργούν αποκλειστικά:

α) Η Mονάδα Eξωτερικής Ακτινοθεραπείας η οποία είναι εξοπλισμένη με γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας τεχνολογίας, δίνοντας τη δυνατότητα χορήγησης όλων των σύγχρονων τεχνικών ακτινοβόλησης, συμπεριλαμβανομένης της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής και της εξωκρανιακής στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας.

β) Επίσης, λειτουργεί μια πρότυπη μονάδα επεμβατικής ακτινοθεραπείας, στην οποία πραγματοποιείται ενδοκοιλοτική και ενδοϊστική βραχυθεραπεία (μέθοδος Iridium-Knife) με την καθοδήγηση τρισδιάστατου υπερήχου, αξονικού, μαγνητικού τομογράφου ή και συνδυασμό αυτών.

Το Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας του ΓΟΚ είναι ένα πρότυπο, πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο τμήμα. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς και ειδικά εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο Τμήμα όπου παρέχεται θεραπεία και φροντίδα ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι χημειοθεραπείας, ορμονοθεραπείας και ανοσοθεραπείας. Εφαρμόζονται όλα τα σχήματα και συνδυασμοί χημειοθεραπείας για όλους τους συμπαγείς κακοήθεις όγκους. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα σχήματα πολυχημειοθεραπείας για τη θεραπεία όλων των αιματολογικών νοσημάτων.

Στο Tμήμα Παθολογικής Ογκολογίας του Κέντρου, θα διενεργούνται επίσης, αιμοληψίες, μεταγγίσεις και ενυδατώσεις στους ασθενείς. Παράλληλα, με στόχο την καλύτερη φροντίδα και εξυπηρέτηση του ασθενούς, παρέχονται 24ωρες υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών για τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, καθώς και τη διαχείριση άλλων προβλημάτων.

Το Διαγνωστικό και Επεμβατικό Τμήμα του ΓΟΚ, αποτελείται από υπερσύγχρονα μηχανήματα, τόσο στον Μαγνητικό όσον και στον Αξονικό και τον Υπέρηχο, που δίνουν τη δυνατότητα για καλύτερη απεικόνιση, προσαρμοσμένη στην ενδεδειγμένη εξέταση και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικός σχεδιασμός στην θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας. Επιπλέον, η ανάπτυξη και η χρήση της επεμβατικής ακτινοογκολογίας κάτω από εξελιγμένα ευρωπαϊκά πρότυπα, συντελεί στην πιο ανώδυνη προσέγγιση, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Οι απεικονιστικές πληροφορίες των εξετάσεων που εκτελούνται στο τμήμα παρουσιάζονται στα τακτικά Ιατρικά Συμβούλια στο ΓΟΚ, με σκοπό την βελτίωση της εξατομικευμένης αντιμετώπισης του εκάστοτε ασθενούς και την επίτευξη του βέλτιστου διαγνωστικού και θεραπευτικού αποτελέσματος.
Το Τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής περιλαμβάνει:
α) το διαγνωστικό τμήμα που προσφέρει την εξέταση PET/CT,
β) τα εξωτερικά ιατρεία του θυρεοειδή, και
γ) τον θάλαμο των θεραπειών με ραδιοϊσότοπα

Η ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) είναι η πλέον σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της πυρηνικής ιατρικής. Σήμερα η εξέταση αυτή προσφέρεται σε συνδυασμό με την αξονική τομογραφία (CT), εξού και η ονομασία PET/CT. Το εύρος τον εφαρμογών περιλαμβάνει την ογκολογία και πέραν αυτής, την καρδιολογία, την παθολογία αλλά και τη νευρολογία. Το ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στο τμήμα είναι η ραδιενεργή γλυκόζη (18F-FDG), η οποία παράγεται επί τόπου, για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, στο κυκλοτρόνιο που βρίσκεται εντός του τμήματος.

Στους ογκολογικούς ασθενείς μπορούν να διερευνηθούν διάφορα κλινικά ερωτήματα με την συγκεκριμένη εξέταση, όπως η έγκαιρη διάγνωση, ο εντοπισμός πρωτοπαθούς κακοήθους εστίας, η ολοκληρωμένη αρχική σταδιοποίηση, η επανασταδιοποίηση μετά από θεραπεία, η ανταπόκριση σε τρέχουσα θεραπεία, η ανίχνευση πιθανής υποτροπής, ο σχεδιασμός της ακτινοθεραπείας κ.ά..

Μέχρι το τέλος του Γενάρη του 2018, θα προστεθούν ακόμα 4 ραδιοφάρμακα στις δυνατότητες του τμήματος, διευρύνοντας έτσι κατά πολύ τις κλινικές εφαρμογές του PET/CT. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το 68Ga-PSMA (ειδικό προστατικό αντιγόνο μεμβράνης) το οποίο είναι ότι πιο ευαίσθητο υπάρχει σήμερα διαγνωστικά για τον εντοπισμό προστατικών καρκινικών κυττάρων. Εκτός αυτού θα προστεθούν και το 68Ga-DOTATATE για νευροενδοεκρινικούς όγκους, το 18F-NaF για τον οστικό μεταβολισμό και το 18F-FMISO για την υποξία.

Ο θάλαμος των ραδιοϊσοτόπων αποτελείται από 5 μονόκλινα δωμάτια, διαθέτει τον δικό του ακτινοπροστατευόμενο κήπο και θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην πρώτη φάση θα παρέχεται θεραπεία καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα με ραδιενεργό ιώδιο (131Ι), συμπεριλαμβανομένων και υψηλής δόσεως (μέχρι 10 GBq) θεραπειών για αντιμετώπιση απομακρυσμένων μεταστάσεων.

Έγιναν όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις (συμπεριλαμβανομένων και λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων) έτσι που από τον Απρίλιο του 2018 να είμαστε σε θέση να παρέχουμε ακόμα πιο καινοτόμες θεραπείες στα πλαίσια του “theranostics” (εφόσον οι ίδιοι φορείς -PSMA και DOTATATE - που χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση με διαγνωστικά ισότοπα, θα ενώνονται με θεραπευτικά ισότοπα έτσι που να έχουν θεραπευτική δράση σε όλες τις θέσεις που ανιχνεύονται οι υποδοχείς τους). Αυτές περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση προστατικών μεταστάσεων με 177Lu-PSMA και νευροενδοκρινικών όγκων με 177Lu-PSMA. Άλλες θεραπείες όπως π.χ. Xofigo, για την αντιμετώπιση οστικών μεταστάσεων σε ενήλικες με ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη, θα είναι πιο σύντομα διαθέσιμες.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1036