Έτοιμη τον Σεπτέμβριο η α΄φάση του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου της Λεμεσού


Γιώργος Γεωργιάδης: Περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο θα δεχθεί τους πρώτους του ασθενείς

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες ανέγερσης του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό. Στόχος όπως το Κέντρο δεχθεί τους πρώτους του ασθενείς στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πέραν των κατασκευαστικών εργασιών έχουν ήδη φτάσει και τοποθετηθεί σχεδόν όλα τα μηχανήματα του Ογκολογικού Κέντρου.

Όπως ανέφερε στο «Υgeia-Νews» ο Διοικητικός Διευθυντής του Έργου Γιώργος Γεωργιάδης, οι εργασίες γίνονται εντατικά και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα γίνει κατορθωτό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις. «Όπως βλέπετε και εσείς τα συνεργεία μάχονται πυρετωδώς, το κατασκευαστικό μέρος του έργου έχει προχωρήσει πάρα πολύ, τα οποία θα ολοκληρωθούν μέχρι αρχές του Αυγούστου, οπόταν θα προστεθούν και οι τελευταίες πινελιές».

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο θα δεχθεί τους πρώτους του ασθενείς.

«Αναμένουμε ότι η πρώτη φάση του Κέντρου θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο. Βεβαίως να πούμε ότι αρχικά θα ξεκινήσουμε με αυτό που λέμε κλειστές πόρτες, δοκιμαστικά όπως είναι και αναμενόμενο ώστε να ετοιμαστούμε, να προετοιμαστούμε αν θέλετε και βεβαίως να ελέγξουμε τη λειτουργικότητα των τμημάτων του Ογκολογικού Κέντρου, ώστε αυτό να είναι έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους του ασθενείς, οι οποίοι αναμένονται πριν το τέλος Σεπτέμβριου» δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ως γνωστό, το υπερσύγχρονο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο διεθνών προδιαγραφών ανήκει σε ιδιώτες, με πρωτεργάτη τον παγκοσμίου φήμης Λεμεσιανό Ογκολόγο Δρα Ζάμπουγλου. Το Κέντρο χτίζεται σε γη που εκμίσθωσε με τη μορφή ενοικίου η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού στην περιοχή Σφαλαγγιώτισσας στη Λεμεσό, λίγα λεπτά από τον κυκλικό κόμβο του Αγίου Αθανασίου. Αναμένεται να προσφέρει σε καρκινοπαθείς, υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται στην Κύπρο, ενώ θα ανακουφίσει εκατοντάδες ασθενείς από Λεμεσό και Πάφο, οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά, ταξιδεύοντας στη Λευκωσία ώστε να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Τι θα περιλαμβάνει
Στο κέντρο θα λειτουργήσει σύγχρονο τμήμα εξωτερικής και επεμβατικής ακτινοθεραπείας, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες που υπολογίζεται ότι θα προσελκύσουν επίσης, ασθενείς από το εξωτερικό.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο θα προσφέρεται η σύγχρονη διαγνωστική εξέταση PET Scan έτσι ώστε να μην αναγκάζονται ασθενείς να ταξιδεύουν πια στο εξωτερικό και επιβαρύνονται με επιπρόσθετο κόστος και ταλαιπωρία.

Παράλληλα εκτός των 18 ογκολογικών θαλάμων, θα υπάρχουν και 5 θάλαμοι ραδιενεργού ιωδίου με ακτινοπροστατευμένο κήπο, ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζεται να παραμένουν περιορισμένοι στα δωμάτια τους όσο καιρό διαρκεί η θεραπεία τους. Η ειδική αυτή διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να βοηθήσει τους κατά κανόνα νέους αυτούς ασθενείς στον ψυχολογικό τομέα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Γενικότερα το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, μοντέρνες θεραπείες πρόληψης, διάγνωσης, χημειοθεραπείας, εξωτερικής, επεμβατικής και ενδοεγχειρητικής ακτινοθεραπείας για αρκετές από τις οποίες οι Κύπριοι ασθενείς αναγκάζονται μέχρι σήμερα να μεταβούν στο εξωτερικό.

Ερευνητικό Κέντρο σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ

Το Ερευνητικό Κέντρο θα πραγματοποιεί διεπιστημονική έρευνα με τεχνολογία αιχμής στον τομέα της ογκολογίας, για την πρόληψη, πρόγνωση, διάγνωση, θεραπεία και κλινική φροντίδα με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και εκπαίδευσης ερευνητών σε πολυεπιστημονικούς τομείς.
Όπως αναφέρθηκε από τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, καθηγητή Ανδρέα Αναγιωτό στη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης του Δρ. Νικόλαου Ζάμπογλου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου, το Ερευνητικό Κέντρο φιλοδοξεί να παρέχει μια βάση για συνεργατική έρευνα μεταξύ της βιομηχανίας, της πολιτείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας και να συντονίζει και να συμμετέχει σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα στην ογκολογία, σε πολλαπλούς τομείς, όπως καινοτόμες κλινικές απεικονιστικές μέθοδοι, επεμβατικές μέθοδοι, μικροβιολογία, γενετική, βιοϊατρική μηχανική, βιοϋλικά, νανοβιοσυσκευές, κλινική περίθαλψη και φροντίδα, δημόσια υγεία, επιδημιολογία, βιοστατιστική, περιβαλλοντική επισκόπηση και παρακολούθηση για εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για τη νόσο και πολλούς άλλους τομείς.
Επιπρόσθετα, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ ανέφερε πως με την έναρξη της λειτουργία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, αποφασίστηκε η τοποθέτηση φοιτητών του προγράμματος Μάστερ της Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Κέντρο για πρακτική άσκηση σε διαγνωστικό και αεροθεραπευτικό εξοπλισμό, ως επίσης και κλινική άσκηση των φοιτητών της Νοσηλευτικής και της Σχολής Επιστημών Υγείας.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

*Τα πνευματικά δικαιώματα του Υgeia-News ανήκουν στην εκδοτική εταιρία CHR-NEWS LTD. Απαγορεύεται αυτηρώς η αναδημοσίευση ή εκμετάλλευση κειμένων από εμπορικές ιστοσελίδες. Επιτρέπεται η διάδοσή της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κοινοποίηση).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











377