Επ. Εθελοντισμού: Mία στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού


ΚΥΠΕ -  Μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, αναφέρει το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το οποίο ωστόσο σημειώνει ότι παρά τη συχνότητά του, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί, εάν διαγνωστεί έγκαιρα. 

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού (25 Οκτωβρίου), το  Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρει πως η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό, στη δε πρόληψη συμβάλλουν θετικά η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.

Αναφερόμενο σε στοιχεία  της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού σημειώνει πως «κάθε χρόνο σημειώνονται γύρω στα 1,38εκ. νέα περιστατικά και 458.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού».

«Ο καρκίνος του μαστού είναι με διαφορά ο πιο συχνός καρκίνος σε γυναίκες ανά το παγκόσμιο, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.  Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά παρουσιάζουν σταθερή άνοδο, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, της αστικοποίησης και της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής.  Επειδή τα αίτια του καρκίνου του μαστού δεν είναι πλήρως γνωστά, ο ακρογωνιαίος λίθος για περιορισμό της ασθένειας παραμένει η έγκαιρη διάγνωση», αναφέρει.

Επιπλέον, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συγχαίρει τη Europa Donna Κύπρου, που πρωτοπορεί στην ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή του. 

Καταληκτικά αναφέρει πως «αδιαμφισβήτητα όλα αυτά δεν θα γίνονταν κατορθωτά χωρίς την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας και την ενεργό δραστηριοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











905