Έρχονται εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, τελευταίες πινελιές στα προσχέδια των νομοσχεδίων


Πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους βρίσκονται τα προσχέδια των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Όπως πληροφορείται το ygeia-news, στα δύο νομοσχέδια… μπαίνουν, στο Υπουργείο Υγείας, οι τελευταίες πινελιές, και αποτελεί θέμα χρόνου η κατάθεσή τους στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού(ΜΕΠ). Εκεί, δηλαδή, όπου θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση επί των διαφόρων εργασιακών ζητημάτων που προκύπτουν, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία ανάμεσα σε Υπουργείο Υγείας και τους εργαζομένους στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, προτού τα νομοσχέδια προωθηθούν για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, στην Κύπρο αναμένεται ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ), στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψε το Υπουργείο Υγείας και τη σύσταση Ομάδας Υποστήριξης Υλοποίησης που ακολούθησε. Η Ομάδα Υποστήριξης Υλοποίησης λειτουργεί με όρους εντολής την παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης και τεχνικής βοήθειας προς την Ομάδα Υλοποίησης των Μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Υγείας, της οποίας σκοπός είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας στην Κύπρο.

Η συνεργασία με τον ΠΟΥ

Η Συμφωνία Συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με τον ΠΟΥ διαλαμβάνει την παροχή υποστήριξης από τον διεθνή Οργανισμό μέσω καθοδήγησης, τεχνικής βοήθειας, συμβουλών, εκπαίδευσης, επίλυσης προβλημάτων και γενικότερα, δραστηριοτήτων επιτάχυνσης της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων της μεταρρύθμισης. Η Συμφωνία προνοεί επίσης την τοποθέτηση εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο. Ένας από αυτούς, ο Alexandre Lourenco, πρώην Διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας, με εμπειρία στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας, κυρίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας, βρίσκεται εγκατεστημένος στο Υπουργείο Υγείας και ήταν ομιλητής στο ολοήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας με θέμα «Η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κύπρο: Το πορτογαλικό μοντέλο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











249