Ερωτήματα ΠΑΣΥΚΙ για τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Ογκολογικού Συμβουλίου


«Γιατί δεν προωθήθηκαν νωρίτερα αποφάσεις και μέτρα που θα ενδυνάμωναν τις Ογκολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων στο επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους ογκολογικούς ασθενείς;»

Ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει:

«Ευτυχώς που υπάρχουν και τα Μ.Μ.Ε. ώστε να ενημερωνόμαστε έγκαιρα, αφού για ακόμη μια φορά ακούσαμε δια στόματος του Υπουργού Υγείας, την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο πρότασης που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας και αφορά τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Ογκολογικού Συμβουλίου, όπως και την ενοποίηση των ογκολογικών υπηρεσιών που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή την ενοποίηση του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, έτσι ώστε να λειτουργούν ως μία ενιαία μονάδα παρέχοντας το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε όλους τους ασθενείς.

Πραγματικά, αναμένουμε και ευελπιστούμε όπως ο έντιμος Υπουργός Υγείας προχωρήσει άμεσα σε ενημέρωση, πρωτίστως αυτών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο εγχείρημα, για τον απλούστατο λόγο, ότι οι ανακοινώσεις αυτές έχουν προκαλέσει σημαντικές απορίες, κυρίως όσον αφορά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των ιατρών του δημοσίου, την απεμπόληση της αυτονομίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγεία (Ο.Κ.Υπ.Υ.) και κυρίως το δικαίωμα επιλογής ιατρού και θεραπείας από τον ασθενή.

Σίγουρα, το πρώτο που θα πρέπει να απαντηθεί, είναι γιατί ενώ υπάρχει νομικό πρόσωπο - Ο.Κ.Υπ.Υ. με διορισμένο διοικητικό συμβούλιο που διαχειρίζεται ή τουλάχιστον θα έπρεπε να διαχειρίζεται τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, γινόμαστε μάρτυρες αποφάσεων, ερήμην του Οργανισμού και δυστυχώς όχι για πρώτη φορά.

Ή μήπως έχουν πειστεί για την ορθότητα της θέσης που πρότασσε η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. κατά την συζήτηση των νομοσχεδίων, ότι θα ήταν καλυτέρα το Υπουργείο Υγείας να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, μέσω των δικών του Δομών;

Από πότε το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου θεωρείται ευρύτερος Δημόσιος Τομέας; Είναι Ημικρατικός Οργανισμός και δεν το έχουμε αντιληφθεί; Θα ενταχθεί και αυτό στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας;

Φυσικά, παραμένει και το ερώτημα γιατί δεν προωθήθηκαν νωρίτερα αποφάσεις και μέτρα που θα ενδυνάμωναν τις Ογκολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων στο επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους ογκολογικούς ασθενείς.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένες δηλώσεις εκ μέρους του Υπουργού Υγείας έχουν προκαλέσει πληθώρα αποριών στο επίπεδο της συνεργασίας και του ρόλου που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι ίδιες οι Ογκολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, όπως επίσης ο ρόλος των Ιατρών - Ογκολόγων που τις στελεχώνουν και τις κράτησαν εν ζωή με υπεράνθρωπες προσωπικές προσπάθειες και θυσίες, εν απουσία της απαιτούμενης συνδρομής εκ μέρους της Αρμόδιας Αρχής, ήτοι του αρμόδιου Υπουργείου, αυτού της Υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











295