Έρευνα δείχνει ότι τα γονίδια του Νεάτερνταλ αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της Covid-19


Σύμφωνα με μια έρευνα, υπάρχει μια πιθανή σχέση μεταξύ της μακρινής κληρονομιάς του Νεάντερταλ στη γενετική μας σύνθεση και των σοβαρών λοιμώξεων από τον κορονοϊό που προκαλεί την ασθένεια Covid-1.

«Η πιθανότητα οι άνθρωποι που έχουν κληρονομήσει την παραλλαγή γονιδίου του Νεάτερνταλ να πρέπει να υποβληθούν σε τεχνητή αναπνοή όταν μολυνθούν με το νέο κοροναϊό Sars-CoV-2 είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερη», δήλωσε ο Χούγκο Τσέμπεργκ του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία της Λειψίας.

Η παραλλαγή του γονιδίου του Νεάτερνταλ είναι ένας περαιτέρω παράγοντας κινδύνου εκτός από πολλούς άλλους γνωστούς εδώ και καιρό, όπως είναι η ηλικία και ορισμένες υποκείμενες ασθένειες.

Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές αναφορικά με την περιφερειακή εξάπλωση αυτής της γενετικής παραλλαγής, όπως εξήγησαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου. Είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα της Νότιας Ασίας, όπου περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της φέρει αυτήν την παραλλαγή του γονιδίου του Νεάρτενταλ, στο Μπαγκλαντές μάλιστα έως και το 63% του πληθυσμού του.

Στην Ευρώπη, το κληρονόμησε περίπου ένα στα έξι άτομα (περίπου το 16%), στην Αφρική και την Ανατολική Ασία, ωστόσο, η γενετική παραλλαγή δεν εμφανίζεται καθόλου. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί τα άτομα με την παραλλαγή του γονιδίου του Νεάτερνταλ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τον κορονοϊό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
309