Έρευνα για τη νόσο Πάρκινσον στο ΙΝΓΚ με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Michael J. Fox


Ένα νέο ερευνητικό έργο ξεκίνησε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με χρηματοδότηση από το ίδρυμα Michael J. Fox Foundation για τη νόσο του Πάρκινσον. Το νέο ερευνητικό αυτό πρόγραμμα θα εξετάσει κατά πόσον οι αλλαγές στο μιτοχονδριακό DNA μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες για τη νόσο του Πάρκινσον.

Η έρευνα θα διεξαχθεί υπό την επίβλεψη της Δρ Ελένης Ζαμπά-Παπανικολάου (Ανώτερη Νευρολόγος) και του Δρ Αντρέα Χατζησάββα (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μοριακής Παθολογίας και Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου).

Όπως είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες μελέτες, οι αλλαγές στο γενετικό υλικό των μιτοχονδρίων - τα οποία είναι τα ενεργειακά κέντρα του κυττάρου - μπορούν να επηρεάσουν το ρίσκο για την εμφάνιση της Νόσου του Πάρκινσον όπως και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Μία από αυτές τις αλλαγές είναι και η μεθυλίωση (προσθήκη μεθυλομάδας) του DNA, η οπoία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιθανός βιοδείκτης για την ταυτοποίηση ατόμων με αυξημένο ρίσκο για την ασθένεια του Πάρκινσον αλλά και για την πρόβλεψη της πορείας της νόσου. Ως εκ τούτου, σκοπός της συγκεκριμένης ερευνητικής μελέτης, είναι να ταυτοποιήσει βιοδείκτες για την ασθένεια του Πάρκινσον στα μιτοχόνδρια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, θα γίνει σύγκριση του μιτοχονδριακού DNA 180 ασθενών και 360 υγιών μαρτύρων. Θα εκτιμηθούν τα επίπεδα μεθυλίωσης στο μιτοχονδριακό DNA, για όλους τους συμμετέχοντες και θα γίνει η ταυτοποίηση πιθανών διαφορών στα επίπεδα μεθυλίωσης μεταξύ των δύο ομάδων. Επίσης, θα διεξαχθεί μια μικρή πιλοτική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει 10 ασθενείς με βραδεία εξέλιξη της νόσου και 10 με ταχεία εξέλιξη της νόσου, για να διερευνηθεί κατά πόσο αλλάζουν τα επίπεδα μεθυλίωσης κατά την εξέλιξη της νόσου. Οι βιοδείκτες οι οποίοι βασίζονται στη μεθυλίωση του μιτοχονδριακού DNA, θα μπορούσαν μελλοντικά να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της Νόσου του Πάρκινσον, αλλά και στην ανάπτυξη νέων μεθόδων τροποποιητικών στην πορεία της νόσου (εξατομικευμένη ιατρική), καθότι οι αλλαγές στην μεθυλίωση του DNA είναι αναστρέψιμες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











375