Επτά χρόνια λειτουργίας της πρώτης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ ΜΟΥΤΗΡΗ*

Όταν το 2010 άρχισε τη λειτουργία της η Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το St George's Medical School, μια νέα εποχή ξεκίνησε για την ιστορία της ιατρικής στην Κύπρο. Για πρώτη φορά, η πατρίδα μας πρόσφερε προπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση σε φοιτητές, σε συνεργασία με ένα διεθνώς γνωστό και κορυφαίο πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Τα πρώτα βήματα της νεοσύστατης ιατρικής σχολής, βρίσκουν αρκετούς κύπριους ιατρούς και άλλους επιστήμονες υγείας, να εμπλέκονται με ζήλο στο διδακτικό πρόγραμμα, το οποίο για πολλούς από εμάς, συνηθισμένοι με τον παραδοσιακό τρόπο προπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης, αποτελούσε μια πρωτοτυπία και άνοιγε νέους ορίζοντες στη μάθηση, στη τεχνική της κλινικής εκπαίδευσης και της πρακτικής εφαρμογής.

Η συμφωνία που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συνήψε με το Υπουργείο Υγείας για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών, ενέταξε τα συνεργαζόμενα Γενικά Νοσοκομεία, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, προσφέροντας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες, εκπαιδευτικές και επιστημονικές.

Παράλληλα, η συνεργασία με ιδιωτικά νοσοκομεία, για σκοπούς κλινικής εκπαίδευσης, οδήγησε στη βελτίωση της συνεργασίας γιατρών των κρατικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και σε περισσότερη κατανόηση μεταξύ των δύο τομέων της ιατρικής στην Κύπρο, με πολύ θετικό αντίκτυπο στο γενικότερο κλινικό έργο των γιατρών.

Με τους φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα κλινικής εκπαίδευσης, πέραν των κρατικών και ιδιωτικών νοσοκομείων της Κύπρου, σε γνωστά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, η ακαδημαϊκή μας κοινότητα διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο. Η μικρή Κύπρος, με το τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, έμελλε να μετατραπεί σε συντονιστικό κέντρο παραχώρησης ιατρικής εκπαίδευσης, φιλοξενώντας φοιτητές από πολλές χώρες, τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας ανά τον κόσμο.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, άνοιξε το δρόμο για την ιατρική εκπαίδευση στην Κύπρο, με νέες ιατρικές σχολές να λειτουργούν στα χρόνια που ακολούθησαν, μεταξύ αυτών και η δημόσια ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Κράτος, έχοντας γενικό συντονιστικό ρόλο, οφείλει να αγκαλιάσει τις Ιατρικές Σχολές παρέχοντας τους ίσες δυνατότητες για λειτουργία και ανάπτυξη καθώς και ίσες ευκαιρίες για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών στα γενικά νοσοκομεία της Δημοκρατίας.

* Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











349