Επιτυχής η Ανοικτή Συζήτηση: Κάνναβη - Εναλλακτικές Χρήσεις στην Ιατρική των Νέων Οικολόγων


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοικτή συζήτηση με θέμα την Κάνναβη και τις Εναλλακτικές Χρήσεις της στην Ιατρική, που διοργανώθηκε από τη Νεολαία Οικολόγων και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο υπουργός Υγείας, κ. Γιώργος Παμπορίδης, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, η γενική γραμματέας των Νέων Οικολόγων, κ. Μαρία Κολά και ο Δρ. Κυριάκος Φελέκης, πρόεδρος τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, κ. Γιώργος Παμπορίδης, τόνισε: "Είναι ο καιρός να ανοίξει στο κοινό η συζήτηση για τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Σε επίπεδο ενδιαφερόμενων φορέων, αλλά και κομμάτων έχει ήδη παρουσιαστεί η προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την εισαγωγή ειδικού νομοσχεδίου που θα θα ρυθμίζει την καλλιέργεια, την εμπορία και την εκμετάλλευση της ιατρικής κάνναβης.

Η Κύπρος έχει πλεονέκτημα έναντι άλλων παραγωγών χωρών και έχει και ανάγκη να προσελκύσει και άμεσες επενδύσεις σε έναν κλάδο που απαιτεί υψηλή τεχνολογική έρευνα, κάτι το οποίο θα μπορεί να δουλέψει και ως "μαγνήτης" ώστε να επιστρέψουν στην Κύπρο επιστήμονες , αλλά και να έρθουν και ξένοι επιστήμονες που ασχολούνται με τη φαρμακολογία. Συγχαίρω το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και τους Νέους Οικολόγους για την πρωτοβουλία και ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις".

Ο πρόεδρος του Κινήματος, κ. Γιώργος Περδίκης τόνισε: "Είμαστε πολύ κοντά στο να επιτευχθεί ο στόχος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και της Νεολαίας Οικολόγων να αξιοποιηθεί η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2014, πολλοί μας είχαν αντιμετωπίσει αρνητικά.

Υπάρχει αρνητική προκατάληψη για την κάνναβη και ζήσαμε τα τελευταία χρόνια τραγικές καταστάσεις. Όπως η περίπτωση του Γιώργου, που ήταν καρκινοπαθής και έφτασε μέχρι τα δικαστήρια και τελικά δικαιώθηκε, αλλά ήταν για τον ίδιο πάρα πολύ αργά.

Ήταν καθοριστική αυτή η περίπτωση γιατί τελικά ήταν αυτή που ώθησε τους αρμόδιους να αλλάξουν στάση και τώρα είμαστε στο στάδιο εκείνο που συζητείται και θα κατατεθεί στη Βουλή σύντομα κανονισμός που θα επιτρέπει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετά κενά σε αυτόν τον κανονισμό, αλλά θα εργαστούμε εντατικά και στη Βουλή για να δημιουργηθεί αυτός ο κανονισμός που θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες για ιατρικούς σκοπούς. Οι αποφάσεις της Πολιτείας πρέπει να είναι ασθενοκεντρικές και να μην κολλούν σε προκαταλήψεις και ταμπού. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την στήριξη του στη σημερινή εκδήλωση".

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας των Νέων Οικολόγων, κ. Μαρία Κολά δήλωσε: "Για μία ακόμη φορά η Νεολαία Οικολόγων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για ένα θέμα μεγάλης σημασίας. Σήμερα, εδώ στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, συζητάμε με ειδικούς γιατρούς, νομικούς και επιστήμονες, όλοι μαζί για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις πρόνοιες του νόμου και γενικά τι συμβαίνει στην Κύπρο για το θέμα της ιατρικής κάνναβης. Η ενημέρωση του κοινού θα συνεχιστεί με αντίστοιχη εκδήλωση στις 25 Μαΐου στην Πάφο, στο πολιτιστικό κέντρο Γεροσκήπου".

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο ογκολόγος Δρ. Γιώργος Άστρας, η νομικός Εύη Τουλέκκη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Αναστασία Ανθούση και ο Δρ. Χρίστος Πέτρου, του τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Συντόνισε η δημοσιογράφος Κάτια Σάββα.

Στην ανοικτή συζήτηση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Ιωάννα Παναγιώτου, ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, η αντιπρόεδρος Β΄του Κινήματος, κ. Έφη Ξάνθου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών “Ελπίζω – Αγωνίζομαι – Ζω (ΕΛΑΖΩ), κ. Χρίστος Ανδρέου.

Η χρήση της Κάνναβης στην Ιατρική αποτελεί ένα επίμαχο θέμα που προκαλεί προκαταλήψεις και ταμπού στη νομιμοποίηση της. Με αποτέλεσμα άτομα με σοβαρές παθήσεις να μην έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος.

Συνεπώς, η Νεολαία Οικολόγων και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με ενεργό διάλογο θέλουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα απομακρύνουν οποιεσδήποτε προκαταλήψεις ενάντια στην ιατρική χρήση της κάνναβης, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κάνναβη επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί στην Ιατρική.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











307