Επίτροπος Εθελοντισμού: Ουσιώδες το μήνυμα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του λεμφώματος


Υπεύθυνοι του τομέα της υγείας και εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να συνεργάζονται, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται για τη συγκεκριμένη ασθένεια και παράλληλα να μεταδίδεται το ουσιώδες μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα (World Lymphoma Awareness Day), ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιαννάκης Γιαννάκη. Το λέμφωμα, όπως αναφέρεται στη δήλωση, είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη και η έβδομη αιτία θανάτου. Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη πάσχουν από λέμφωμα, ότι 360.000 νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο και ότι 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λέμφωμα ετήσια.

Αναλυτικά η δήλωση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα: «H Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα (World Lymphoma Awareness Day) καθιερώθηκε το 2004, με πρωτοβουλία του Συνασπισμού κατά του Λεμφώματος (Lymphoma Coalitiom), ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που περιλαμβάνει στις τάξεις του 49 σωματεία πασχόντων από λέμφωμα από 36 χώρες. Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το λεμφικό σύστημα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Έργο του είναι να βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών και λοιμώξεων. Το λέμφωμα είναι μια κακοήθης νεοπλασματική νόσος του λεμφικού συστήματος και ένας τύπος καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί όταν προκύψει σφάλμα στον τρόπο παραγωγής ενός λεμφοκυττάρου. Τα καρκινικά λεμφοκύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων, του σπλήνα, του μυελού των οστών, του αίματος ή άλλων οργάνων.

Το λέμφωμα είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη και η έβδομη αιτία θανάτου. Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη πάσχουν από λέμφωμα, ότι 360.000 νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο και ότι 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λέμφωμα ετήσια.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια τι προκαλεί την εμφάνιση του λεμφώματος, παρόλο που είναι γνωστό ότι δεν είναι μεταδοτικό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κληρονομικό νόσημα. Ως πιθανές αιτίες του λεμφώματος αναφέρονται η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος από φάρμακα ή θεραπευτική ακτινοβολία και σπάνιες ιικές λοιμώξεις. Η προστασία από τους παράγοντες κινδύνου, η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχημένη αντιμετώπιση του λεμφώματος. Ορισμένες μορφές της νόσου θεραπεύονται πλήρως, ενώ άλλες ελέγχονται επαρκώς, ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά.

Υπεύθυνοι του τομέα της υγείας και εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να συνεργάζονται, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται για τη συγκεκριμένη ασθένεια και παράλληλα να μεταδίδεται το ουσιώδες μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Επίσης προσπάθεια θα πρέπει να καταβάλλεται, ώστε να προσφέρεται εξατομικευμένη θεραπεία και ανακουφιστική φροντίδα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











280