Επίτροπος Εθελοντισμού: Μέτρα σε κοινωνικό επίπεδο για πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων


Μέτρα για πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε κοινωνικό επίπεδο από τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, ζητά με ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιαννάκης Γιαννάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Μέτρα δεν πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. Η Παιδεία είναι σε όλους τους τομείς ο πυρήνας των αλλαγών αφού εκτός από την προσφορά μάθησης συμβάλει στη διαμόρφωση αξιών, συμπεριφορών και στάσεων ζωής. Τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Πολιτισμού θα πρέπει να προωθούν προληπτικές δράσεις κατά του καπνίσματος και προγράμματα αγωγής υγείας που να στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην ενημέρωση των γονέων και των νέων γύρω από το θέμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα μέτρα πρόληψης καθώς και στη διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με τους παράγοντες κινδύνου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Επίτροπου.

Παράλληλα, αναφέρεται, πολιτεία, παιδεία, ιατρική κοινότητα, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να προωθηθούν δράσεις που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλων, στην πρόληψη και την αποτροπή των παραγόντων κινδύνου ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, και στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που να διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους, μικρούς και μεγάλους, και μια γερή καρδιά.

Όπως σημειώνεται, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες, όλες τις κοινωνικές ομάδες και είναι επιτακτική η ανάγκη για συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτές. Για την προστασία της καρδιάς συστήνεται αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής. Συγκεκριμένα, συστήνεται μεταξύ άλλων σωματική δραστηριότητα, περιορισμός της πρόσληψης αλατιού, λιπαρών τροφών και αλκοόλης, αποφυγή του καπνίσματος, και ετήσιος έλεγχος ως μέτρο πρόληψης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης. Η προσοχή επίσης θα πρέπει να στραφεί και στην διαμόρφωση υγιεινών συνθηκών στο περιβάλλον του σπιτιού, του σχολείου, της εργασίας, της κοινότητας καθώς και σε εθνικό επίπεδο, κάνοντας εισηγήσεις για μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Σημαντική επίσης θεωρείται και η έγκαιρη έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, σε περίπτωση που διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς εκτιμάται ότι ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, ενώ τα καρδιαγγειακά νοσήματα στερούν κάθε χρόνο τη ζωή σε περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως. Σύμφωνα με στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε πέντε δευτερόλεπτα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











313