Επίτροπος Εθελοντισμού: Η σωστή ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού είναι απαραίτητη


Ακολουθεί μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού στις 25 Οκτωβρίου:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, ενώ υπολογίζεται πως μια στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Γενικά, ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους θανάτου, το δεύτερο μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, τόσο στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η σωστή ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού είναι απαραίτητη, αφού παρά τη συχνότητα του εν λόγω καρκίνου, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί. Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό. Η ενημέρωση και η πρόληψη σε όλες τις περιπτώσεις και ειδικότερα σε αυτή, σώζουν ζωές.

Παρόλο που έχουν γίνει πολύ μεγάλα άλματα στον τομέα της ευαισθητοποίησης του καρκίνου του μαστού καθώς και στον τομέα της θεραπείας του, ωστόσο παραμένουν πολλά ακόμη που θα μπορούσαν να γίνουν με σκοπό την μείωση της συχνότητας πάθησης από την νόσο, την μείωση της θνησιμότητας από την μορφή αυτή καρκίνου και την βελτίωση της ποιότητα της ζωής των γυναικών που ζουν με καρκίνο του μαστού.

Πολλές εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), τόσο διεθνώς όσο και στην πατρίδα μας, δραστηριοποιούνται και προωθούν δράσεις σχετικές με την εκπαίδευση και την χειραφέτηση των γυναικών, ώστε να αναλάβουν τη δική τους υγεία του μαστού με την τακτική αυτοεξέταση για τον εντοπισμό τυχόν αλλαγών, με την ευαισθητοποίηση των γυναικών, ώστε να προγραμματίζουν τακτικές επισκέψεις και ετήσια μαστογραφία με τον γιατρό τους, και με την ενημέρωση όχι μόνο σε θέματα πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης της νόσου. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, και το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας και της βελτίωση της ποιότητας της ζωής εκείνων που πλήττονται από την ασθένεια.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αναγνωρίζοντας την προσφορά των Οργανώσεων αυτών, στηρίζουμε τις δράσεις τους και τους καλούμε να συνεχίσουν τις προσπάθειες για αναβάθμιση των υπηρεσιών πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και ανακουφιστικής φροντίδας στον τόπο μας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι με τη συνεισφορά όλων μπορούν να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού και τη δημιουργία ενός μέλλοντος απαλλαγμένου από κάθε μορφής καρκίνου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











290