Επίτροπος Εθελοντισμού: Αποστολή της κοινωνίας η βελτίωση της ζωής των αυτιστικών ατόμων


Την αναγκαιότητα συμβολής της Πολιτείας στη βελτίωση της ζωής των αυτιστικών ατόμων και στη διαμόρφωση αποτελεσματικών θεραπειών, τονίζει ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Επίτροπος Εθελοντισμού υπογραμμίζει πως αποτελεί χρέος όλων μας η προσφορά προς τα αυτιστικά άτομα κατάλληλης εξατομικευμένης φροντίδας, συμπαράστασης και στήριξης, ώστε όχι μόνο να μην νιώθουν αποκλεισμένα, αλλά αντίθετα να βιώνουν την ουσιαστική ένταξή τους στην κοινωνία. Στην Κύπρο τα παιδιά και τα ενήλικα άτομα που πάσχουν από αυτισμό υπολογίζονται περίπου στις δύο χιλιάδες με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για δραματική αύξηση των περιστατικών την τελευταία δεκαετία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σκοπός της είναι η ενημέρωση της κοινωνίας για τον αυτισμό και η σωστή αντιμετώπιση των αυτιστικών ατόμων από την κοινωνία με σκοπό την ομαλή ένταξη τους μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο.Ο αυτισμός είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα σύνθετων διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου, η οποία οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και περιορισμούς στην διαμόρφωση γνωστικών λειτουργιών, στον τρόπο επικοινωνίας και την επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων. Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη, ισόβια, νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Το φάσμα του αυτισμού χαρακτηρίζεται, σε διαφορετικούς βαθμούς, από δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση, κοινωνική κατανόηση και συναισθηματική συναλλαγή, από δυσκολίες στη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία, καθώς και από επαναλαμβανόμενες, στερεότυπες συμπεριφορές και δραστηριότητες που επηρεάζουν την λειτουργικότητα του ατόμου. Γενικά, ο αυτισμός μπορεί να συνδέεται με νοητική αναπηρία, με δυσκολίες συγκέντρωσης και συντονισμού των κινήσεων και με θέματα σωματικής υγείας όπως διαταραχές στον ύπνο και γαστρεντερικές διαταραχές.

Οι διαταραχές αυτισμού είναι πολυποίκιλες και πολυσύνθετες και για την αντιμετώπιση τους χρειάζονται εξειδικευμένες παρεμβάσεις, τόσο σε διάφορες φάσεις όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, σύμφωνα με τις ανάγκες του, από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην πρώιμη παρέμβαση που βοηθά στην καλύτερη εξέλιξη του παιδιού. Η έγκαιρη διάγνωση λειτουργεί προληπτικά, εμποδίζοντας την εδραίωση πολλών ανεπιθύμητων συμπεριφορών, οι οποίες από τη στιγμή που θα εδραιωθούν αλλάζουν πολύ δύσκολα. Τέλος, η έγκαιρη διάγνωση δίνει τη δυνατότητα στους γονείς, αλλά και σε όσους συναναστρέφονται με το παιδί, να συνειδητοποιήσουν από νωρίς το πρόβλημα και να αναζητήσουν προγράμματα θεραπευτικών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη.

Στην Κύπρο τα παιδιά και τα ενήλικα άτομα που πάσχουν από αυτισμό υπολογίζονται περίπου στις δύο χιλιάδες με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για δραματική αύξηση των περιστατικών την τελευταία δεκαετία. Η αποστολή της πολιτείας, των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ζωής των αυτιστικών ατόμων, η διαμόρφωση αποτελεσματικών θεραπειών ώστε να αντιμετωπίζονται οι καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα άτομα αυτά, η αύξηση της αποδοχής, του σεβασμού και της υποστήριξης του κοινωνικού συνόλου προς τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους. Αποτελεί χρέος όλων μας η προσφορά προς τα αυτιστικά άτομα κατάλληλης εξατομικευμένης φροντίδας, συμπαράστασης και στήριξης ώστε όχι μόνο να μην νιώθουν αποκλεισμένα αλλά αντίθετα να βιώνουν την ουσιαστική ένταξή τους στην κοινωνία.

Για τον αυτισμό δεν έχει βρεθεί ακόμα αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας, αφού δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής οι αιτίες που τον προκαλούν. Ωστόσο, μεγάλη βοήθεια προσφέρει στα άτομα με αυτισμό, η συνεχής ενασχόληση με αυτά αλλά κυρίως η αγάπη και η στοργή που θα τους δώσει ο καθένας από εμάς».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











345