Επιστολή-τελεσίγραφο για διάλογο στον Φίλιππο Πατσαλή από τους Φορείς Νοσηλευτικής


Την απόφασή τους ότι σε περίπτωση που τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων προωθηθούν προς το Υπουργικό Συμβούλιο ως έχουν και χωρίς να συζητηθούν οι θέσεις τους, η αντίδραση όλων των φορέων θεωρείται δεδομένη και αναπόφευκτη με ποικίλα δυναμικά μέτρα και απεργιακές κινητοποιήσεις, επαναβεβαιώνουν σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας, οι Φορείς Νοσηλευτικής και Μαιευτικής. Στην επιστολή τους, στο περιεχόμενο της οποίας κατέληξαν σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη, οι Φορείς Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, τονίζουν το γεγονός πως μελετούν συντονισμένα τις τροποποιήσεις επί των προσχεδίων των νομοσχεδίων, ενώ στον Φίλιππο Πατσαλή επισυνάπτουν και την κοινή ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν την περασμένη Τετάρτη, όπου καταγράφουν τις κοινές θέσεις τις οποίες διαμόρφωσαν.

Αυτούσια η ανοικτή επιστολή των Φορέων Νοσηλευτικής και Μαιευτικής προς τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή έχει ως εξής:

«Οι φορείς της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής: Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, Κλάδος Γενικής Νοσηλευτικής ΠΑΣΥΔΥ, Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Κλάδος Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ επιθυμούν να σας πληροφορήσουν για τα ακόλουθα:

Όσον αφορά την τροποποίηση του Νομοσχεδίου που αφορά το ΓΕΣΥ μετά λύπης μας διαπιστώνουμε την πρόθεσή σας να αφαιρέσετε τα Άρθρα 65 και 66 από τον βασικό Νόμο. Η θέση μας είναι ότι αυτά τα δύο άρθρα θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Η κατοχύρωση και διατήρηση της δημοσιοϋπαλληλικής μας υπόστασης, καθώς και των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μας, όπως αυτά πηγάζουν από το κυπριακό Σύνταγμα και τον Περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμο, δεν είναι θέμα που χρήζει διαπραγμάτευσης ή οποιασδήποτε αλλαγής ή αναθεώρησης. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε τις διαβεβαιώσεις σας όσον αφορά αυτό το θέμα, κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας αλλά και στις γραπτές σας απαντητικές επιστολές προς συνδικαλιστικούς φορείς της νοσηλευτικής.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες τροποποιήσεις που αφορούν το ΓΕΣΥ, για τις οποίες σαφώς και έχουμε απόψεις και θέσεις, οι φορείς που εκπροσωπούμε έχουν συντονιστεί και μελετούν όλες τις τροποποιήσεις και όταν ολοκληρωθεί η μελέτη και κωδικοποιηθούν οι θέσεις μας θα σας αποσταλούν και παράλληλα θα πρέπει να διευθετηθεί συνάντηση για συζήτηση και ανάλυση των θέσεων μας.

Αναφορικά με το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση, οι φορείς υιοθετούν τη θέση ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί και δοθεί γραπτή γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για τη νομιμότητα ή όχι της μετατροπής των υφισταμένων δημοσίων νοσηλευτηρίων σε Αυτόνομους Οργανισμούς Δημόσιου Δικαίου. Τονίζουμε ότι η μεταφορά του υφιστάμενου προσωπικού που εργάζεται τώρα στα νοσηλευτήρια, θα πρέπει να γίνει με το καθεστώς του μόνιμου Δημοσίου Υπαλλήλου.

Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι κλιμάκια των φορέων επεξεργάζονται το προσχέδιο, στο οποίο εκ πρώτης όψεως εντοπίζονται ελλείψεις όσον αφορά την νοσηλευτική υπόσταση και θέση στα μετέπειτα αυτόνομα νοσηλευτήρια και όταν διευκρινιστεί το πιο πάνω και αφού κωδικοποιηθούν οι θέσεις μας, θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας ότι σε περίπτωση που τα Νομοσχέδια προωθηθούν προς το Υπουργικό Συμβούλιο ως έχουν και χωρίς να συζητηθούν οι θέσεις μας, η αντίδραση όλων των φορέων θεωρείται δεδομένη και αναπόφευκτη με ποικίλα δυναμικά μέτρα και απεργιακές κινητοποιήσεις».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











258