Επιστολή Πατσαλή στην ΠΑΣΥΚΙ: Η γραπτή πρότασή του γι’ άρση κάθε απεργιακού μέτρου


Στην Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών στάληκε την Παρασκευή το απόγευμα η γραπτή πρόταση του Υπουργού Υγείας προς τη συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και την αναστολή των απεργιακών τους μέτρων. Προηγήθηκε το πρωί συνάντηση του Υπουργού με το Δ.Σ της ΠΑΣΥΚΙ, ενώ το Δ.Σ. της συντεχνίας, συνήλθε αμέσως μετά τη συνάντηση αναμένοντας την γραπτή πρόταση του Υπουργού. Ωστόσο, ένεκα του γεγονότος ότι δεν την παρέλαβε εγκαίρως, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως η εξαγγελθείσα απεργία της Τετάρτης παραμένει ως μέτρο μέχρι την παραλαβή της υπουργικής πρότασης, εξέτασής της και λήψης νέας απόφασης. Το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ αναμένεται πλέον να συνεδριάσει και να πάρει τοποθετηθεί επί της πρότασης, κατά πάσο πιθανότητα, την ερχόμενη Δευτέρα.

Η επιστολή Πατσαλή

Θέμα: Πρόταση Υπουργείου Υγείας επί των Αιτημάτων της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ)

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, υποβάλλεται και γραπτώς η πρόταση του Υπουργείου Υγείας επί των βασικών αιτημάτων της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ), ώστε να προωθηθεί προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας για λήψη τελικών αποφάσεων. Η πρόταση δίνει λύση στα συγκεκριμένα προβλήματα των κυβερνητικών ιατρών, έως ότου δοθούν μόνιμες λύσεις με την αναδιάρθρωση και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Η πρόταση περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Αναθεώρηση συστήματος υπερωριακής αποζημίωσης Κυβερνητικών Ιατρών: Το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος υπερωριακής αποζημίωσης ιατρικού προσωπικού κατά τις μη εργάσιμες ώρες, στη βάση μελέτης που ετοίμασε ο οίκος Deloitte εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΙ και η οποία υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας στις 18 Δεκεμβρίου 2014. Το νέο σύστημα υπερωριακής αποζημίωσης θα τεθεί σε εφαρμογή από 01/01/0215.

2. Εργοδότηση εκτάκτων: Το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα σε συζήτηση μαζί με την ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ και τη Διεύθυνση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για αναθεώρηση των όρων συμβολαίων των εκτάκτων εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Διαδικασίας Πρόσληψης Εργοδοτουμένων Καθορισμένης Διάρκειας στη Δημόσια Υπηρεσία και για άλλα Συναφή Θέματα Νόμου του 2011 (Ν 25(Ι)/ 2011), ούτως ώστε να περιληφθούν σ’ αυτά πρόνοιες που θα εξασφαλίζουν στους εκτάκτους καλύτερους όρους εργασίας.

3. Αποπαγοποίηση κενών θέσεων Διευθυντών Κλινικών και Βοηθών Διευθυντών: Κατόπιν εκτεταμένων διαβουλεύσεων του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Οικονομικών για την αποπαγοποίηση κενών θέσεων διευθυντικού προσωπικού, κατέστη εφικτή η έγκριση της εξαίρεσης πενήντα έξι (56) θέσεων στο Υπουργείο Υγείας από τις διατάξεις του περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως ήταν και τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας. Το θέμα βρίσκεται για συζήτηση και λήψη τελικής απόφασης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σημειώνεται ότι, το Υπουργείο Υγείας έχει κληθεί, με βάση χθεσινή επικοινωνία της Βουλής, να παραστεί σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19/01/2015 και ώρα 12:00 για συζήτηση του θέματος της εξαίρεσης θέσεων στο Υπουργείο Υγείας από τις διατάξεις του περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμου. Κατά τη συζήτηση, θα εξεταστεί το αίτημα του Υπουργείου Υγείας για εξαίρεση από τη πιο πάνω νομοθεσία των προαναφερόμενων 56 κενών Διευθυντικών θέσεων ιατρικού προσωπικού, οι οποίες αναλύονται ως ακολούθως:

Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας

(α) 5 θέσεις Διευθυντή Κλινικής/Τμήματος (Κλ. Α16(i))

(β) 46 θέσεις Βοηθού Διευθυντή Κλινικής/Τμήματος (Κλ.Α15(i))

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

(α) 1 κενή θέση Διευθυντή Κλινικής/Τμήματος (Κλ. Α16(i))

(β) 4 κενές θέσεις Βοηθού Διευθυντή Κλινικής/Τμήματος (Κλ.Α15(i))

Στο πλαίσιο της συζήτησης στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, το Υπουργείο Υγείας θα υποστηρίξει, σαφώς, τα πιο πάνω αιτήματα της Συντεχνίας για αποπαγοποίηση των θέσεων διευθυντικού προσωπικού, ως ήταν και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

4. Αναστολή απεργιακών μέτρων: Προϋπόθεση για υλοποίηση των πιο πάνω (1.,2.,3.) αποτελεί η αναστολή όλων των απεργιακών μέτρων που οι κυβερνητικοί ιατροί εξήγγειλαν για την προσεχή Τετάρτη ή άλλων νέων απεργιακών μέτρων από την ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ μέχρι την αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με ορίζοντα την 01/07/2015.

Ενόψει των πιο πάνω, τονίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εξ’ αρχής εκφράσει τον ιδιαίτερο σεβασμό και τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των ιατρών του δημοσίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έχει επιδείξει ιδιαίτερα θετική στάση, ώστε να επιτευχθεί ικανοποίηση των αιτημάτων, όπως αυτά είχαν εξ’ αρχής τεθεί από τη συντεχνία ενώπιο του Υπουργού Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Υγείας έχει επανειλημμένα εκφράσει, τόσο κατ’ ιδίαν στους εκπροσώπους της συντεχνίας όσο και δημόσια, τον καίριο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι ιατροί του δημοσίου ως συμπορευτές και υποστηρικτές στην ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια που προωθείται για αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την μετατροπή τους σε Οργανισμούς αριστείας με βάση ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Η αναδιοργάνωση και η αυτονόμηση της δομής και της λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί και την μοναδική μόνιμη λύση που δύναται να υπάρξει για οριστική επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Βρισκόμαστε εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της συντεχνίας σας.

Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΥΚΙ: Δεν της έστειλε γραπτώς τις προτάσεις το Υπουργείο και εμμένει στην απεργία μέχρι νεοτέρας…




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











292