Επιδημιολογική επιτήρηση και έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων στο επίκεντρο συνάντησης του Υπ. Υγείας


Η επιδημιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμωδών νοσημάτων στην Κύπρο βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Μάρκ Σπρένγκερ.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενημέρωση για τα προγράμματα και τα σχέδια δράσης που το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει σε σχέση με την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων, όπως και η εξεύρεση τρόπων και τομέων για ενδυνάμωση της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με το ECDC. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σπρένγκερ έτυχε ενημέρωσης για τη Στρατηγική για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας και των νοσοκομειακών λοιμώξεων, την επιτήρηση και τον έλεγχο άλλων λοιμωδών νοσημάτων όπως το HIV/AIDS, η φυματίωση και η εποχική γρίπη, καθώς και το Σχέδιο Δράσης που το Υπουργείο Υγείας ετοίμασε για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών από τον ιό Έμπολα.

«Η ανταλλαγή απόψεων γύρω από την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και τον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων στην Κύπρο προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας σαφώς και είναι ένας τομέας δράσης του Υπουργείου, ο οποίος διαχρονικά παραμένει επίκαιρος. Εξού και η περαιτέρω αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης την οποία το ECDC μπορεί να παρέχει προς το σκοπό αυτό, είναι ένα θέμα το οποίο ως Υπουργείο Υγείας μας ενδιαφέρει άμεσα», ανέφερε ο Φίλιππος Πατσαλής.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Διευθυντής του ECDC θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και συγκεκριμένα τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας με σκοπό να ενημερωθεί για τις δράσεις του νοσηλευτηρίου ως προς την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τη αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα. Θα επισκεφθεί ακόμη το Ανοσολογικό και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, όπου η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σχετικά με την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων στην Κύπρο γίνεται στη βάση υψηλών προδιαγραφών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











357