Επί τάπητος η μελέτη της Επιτροπής Ειδικών για τη λειτουργία εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού


Της πρώτης συνάντησης της ad hoc Επιτροπής που συστάθηκε για τη λειτουργία εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού στην Κύπρο θα προεδρεύσει την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής. Η Επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς, όπως γενικό χειρούργο, πλαστικό χειρούργο, ιστοπαθολόγο, ακτινολόγο, ογκολόγο, καθώς και εκπρόσωπο των ασθενών(Europa Donna), είχε αναλάβει να καταθέσει εντός τριών μηνών στον Υπουργό Υγείας συγκεκριμένη πρόταση-μελέτη, που να περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γίνουν, μεταξύ των οποίων και το κόστος, ώστε το εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού να περάσει στη φάση της υλοποίησης.

Όπως δήλωνε τον περασμένο Νοέμβριο ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλης, «το Κέντρο Μαστού είναι σημαντικό γιατί μπορεί να δώσει καλύτερη ποιότητα στους ασθενείς, αλλά και ιδιαίτερα να προλάβει τουλάχιστον 30% από τους θανάτους που θα επέλθουν από εκείνα τα λίγα περιστατικά που καταλήγουν. Θεωρώ στη συγκεκριμένη απόφαση σημαντικό το ότι, αφενός προχωρούμε τάχιστα, βάζουμε χρονοδιάγραμμα ότι σε τρεις μήνες θα έχουμε την μελέτη για να προχωρήσουμε, αλλά και τη συμμετοχή των ασθενών».

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Νοέμβριο τη σταδιακή αναβάθμιση και μετατροπή της Μονάδας Μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού.

Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: «Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του ψηφίσματος για τον Καρκίνο του Μαστού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, έως το 2016, πανεθνικής εμβέλειας περίθαλψη σε κέντρα μαστού πολλαπλών ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Τα εν λόγω Κέντρα θα πρέπει:

• Να ασχολούνται με επαρκή αριθμό περιπτώσεων, ώστε να είναι αποτελεσματικά.

• Να παρέχουν συνεχή εμπειρογνωμοσύνη, με διεπιστημονική προσέγγιση από μέρους των επαγγελματιών υγείας, με την παροχή υπηρεσιών από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό σε όλη την πορεία της ασθένειας, με δυνατότητα συλλογής δεδομένων και ανάπτυξης διαδικασιών ελέγχου.

• Να διασφαλίζουν τη συνεχιζόμενη φροντίδα σε ασθενείς, με προχωρημένη (μεταστατική) νόσο, με διεπιστημονική προσφορά θεραπείας και με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.

• Επίσης, τα μέλη του Κέντρου Μαστού, δεν πρέπει, απαραίτητα, να στεγάζονται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, αλλά μπορεί το Κέντρο να αποτελείται από ειδικούς και να προσφέρει υπηρεσίες από πέραν του ενός νοσηλευτηρίων στην ίδια όμως γεωγραφική περιοχή, ώστε να διασφαλίζεται η στενή συνεργασία και η προσβασιμότητα στις απαραίτητες υπηρεσίες».

Σημειώνεται πως στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λειτουργεί μονάδα μαστού με διεπιστημονική συμμετοχή από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Η μονάδα συμμετέχει από το 2013 στο δίκτυο κέντρων μαστού του European School of Oncology και σε αυτή παραπέμφθηκαν το 2013, 160 περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα οποία αναμενόταν να ανέλθουν στα 180 το 2014.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











278