Eπεμβατική πνευμονολογία και καρκίνος του πνεύμονα


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗ ΡΟΒΑΝΙΑ*

Εντός ΕΕ ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου.

Το 2012 καταγράφηκαν πάνω από 268.000 θάνατοι λόγω καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου με το 21% όλων των θανάτων από καρκίνο, δηλαδή ένας στους 5 πεθαίνει από καρκίνο στους πνεύμονες και περίπου 5,5% από όλους τους θανάτους, 7,5% είναι άνδρες και 3,3% είναι γυναίκες.

Στην Κύπρο, καταγράφονται περίπου 1.231 θάνατοι ετησίως από κακοήθειες. Στον καρκίνο του πνεύμονα οφείλονται γύρω στους 25,6% στους άνδρες και 18,8% στις γυναίκες. Μεταξύ 85-90% όλων των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα καταλήγουν λόγω της νόσου.

Αιτίες

1) Κάπνισμα (τσιγάρα, πούρα, ταμπάκο). Είναι η πιο βασική αιτία για τον καρκίνο του πνεύμονα. Περίπου 90% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές ή ήταν καπνιστές. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό γύρω στο 5% των ανδρών και περίπου 15% των γυναικών με καρκίνο του πνεύμονα που δεν έχουν καπνίσει (παθητικοί καπνιστές). Μια πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι 35% περίπου των εφήβων (15-18 ετών) είναι συστηματικοί καπνιστές.

2) Κάπνισμα κάνναβης (το κάπνισμα 4 τσιγάρων που περιέχουν κάνναβη αντιστοιχεί με 20 περίπου συνηθισμένα τσιγάρα ημερησίως).

3) Έκθεση σε ραδόνιο. Είναι υπεύθυνο για το 3% περίπου των καρκίνων του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο (πρόκειται για ραδιενεργό αέριο το οποίο προέρχεται από μικροσκοπικές ποσότητες ουράνιου που βρίσκεται σε πετρώματα και χώματα).

4) Έκθεση σε άλλες χημικές ουσίες όπως αρσένιο, αμίαντο, βυρίλλιο, κάδμιο, νίκελ…

Συμπτώματα που κινούν υποψίες κακοήθειας στον πνεύμονα

-επιμένων βήχας, πάνω από τρεις βδομάδες ο οποίος χειροτερεύει

-αιμοπτύσεις (αιματηρές αποχρέμψεις)

-επιμένουσα δύσπνοια

-ανεξήγητη κούραση και απώλεια βάρους καθώς επίσης και ανορεξία.

-άλγος κατά την αναπνοή ή και το βήχα.

-οίδημα προσώπου και αυχένα ( σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας)

-ανεξήγητη βραχνάδα

Τύποι καρκίνου του πνεύμονα

Πρωτοπαθείς, ο οποίος ξεκινά από τον πνεύμονα και δευρεροπαθής, ο οποίος είναι μεταστατικός στον πνεύμονα από κάποιο άλλο όργανο

Α) NSCLC (μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα). Ο πιο συχνός τύπος με περίπου 70-80%. Χωρίζεται σε squamous (πλακωδες), αδενοκαρκίνωμα και μεγαλοκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα.

Β) SCLC (μικροκυτταρικος). Είναι ως συνήθως πιο επιθετικός, δίνει πιο εύκολα και πιο γρήγορα μεταστάσεις, αλλά ταυτόχρονα έχει παρατηρηθεί ότι είναι και πιο ευαίσθητος στη θεραπεία.

Η διάγνωση και θεραπεία ακολουθούν στο πιο κάτω έγγραφο:




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











399