Επ. Εθελοντισμού: Προωθούνται δράσεις ευαισθητοποίησης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα


Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και γιορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο. Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών. Εμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας, μια ανεξάρτητη, διεθνώς αναγνωρισμένη, επιστημονική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς εκτιμάται ότι ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, ενώ τα καρδιαγγειακά νοσήματα στερούν κάθε χρόνο τη ζωή σε περισσότερα από 18 εκατομμύρια ανθρώπους. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως. Το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια θα μπορούσε να αποφευχθεί. Στην Κύπρο, σύμφωνα με την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου καταγράφονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο επτά αιφνίδιοι θάνατοι νέων.

Το φετινό σύνθημα για την μέρα αυτή είναι «Τροφοδοτήστε την ζωή σας» (Power your life), όπου τονίζεται ότι η καρδιά βρίσκεται στο επίκεντρο της υγείας μας και οφείλουμε να της δώσουμε την προσοχή που της αξίζει. Με μερικά απλά βήματα, μπορεί ο καθένας να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς του και τη γενική ευημερία του. Με το σύνθημα αυτό, καλούνται όλοι να αναλάβουν δράση για να κρατήσουν τις καρδιές τους «φορτισμένες», κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα στη βελτίωση της υγείας τους. Για την προστασία της καρδιάς συστήνεται αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής. Συγκεκριμένα, συστήνεται, μεταξύ άλλων, σωματική δραστηριότητα, περιορισμός της πρόσληψης αλατιού, λιπαρών τροφών και αλκοόλης, αποφυγή του καπνίσματος, και ετήσιος έλεγχος ως μέτρο πρόληψης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης.

Στη χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, η ιατρική κοινότητα και οι εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προωθούν δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλων σχετικά με θέματα που αφορούν στα καρδιαγγειακά νοσήματα, την πρόληψη και την αποτροπή των παραγόντων κινδύνου ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, και την ενθάρρυνση μικρών και μεγάλων να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να κρατάει την καρδιά γερή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











302