Επ. Εθελοντισμού: Ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών στην Κύπρο ξεπερνά τους 20.000


«Η αιμοδοσία αποτελεί στις μέρες μας τη σημαντικότερη προσφορά προς τον συνάνθρωπο». Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών στην Κύπρο ξεπερνά τους 20,000.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού στην ανακοίνωσή του προσθέτει:

«Η Ημέρα αυτή είναι μια γιορτή για όλους εκείνους που ευθύνονται για τη σωτηρία εκατομμυρίων ασθενών σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας το αίμα τους εθελοντικά και χωρίς ανταλλάγματα. Την Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη τιμάται ο κάθε ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και αναγνωρίζονται όλοι εκείνοι οι σιωπηλοί και αφανείς ήρωες που σώζουν ζωές προσφέροντας το αίμα τους.

Η έλλειψη αίματος είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως όλα τα άλλα προβλήματα. Η αιμοδοσία αποτελεί στις μέρες μας τη σημαντικότερη προσφορά προς τον συνάνθρωπο και αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες πράξεις αγάπης και ανθρωπιάς, υψηλό δείγμα ανθρώπινης αλληλεγγύης και την μέγιστη αξία ζωής.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι θεσμός στη χώρα μας η οποία κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εθελοντών αιμοδοτών σε αναλογία πληθυσμού της σε σύγκριση με άλλα κράτη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας ο θεσμός αυτός αφορά τη μη αμειβόμενη Εθελοντική Αιμοδοσία γεγονός για το οποίο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας, αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών στην Κύπρο ξεπερνά τους 20,000.

Ο σύγχρονος εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση των ιατρικών, κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να στηρίξει σημαντικά το κράτος. Η προώθηση της ιδέας του ανθρωπισμού πρέπει να είναι το κύριο μέλημα μιας κοινωνίας, με αιχμή των δραστηριοτήτων της την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη:

«Οι εθελοντές αιμοδότες συμβάλλουν με την έμπρακτη αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο στην προώθηση της αξίας και της δύναμης του εθελοντισμού στην προαγωγή της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Οι ανώνυμοι αιμοδότες, καθημερινά αποδεικνύουν με την πράξη τους ότι ο αλτρουισμός και η ανιδιοτελής βοήθεια προς τον συνάνθρωπο μπορεί να αποτελεί στάση ζωής και ότι ο κάθε ένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ζωή και ελπίδα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Η 14η Ιουνίου πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για τη διάδοση και την προώθηση της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας, σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Επίσης, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για εξάλειψη του φόβου και της άγνοιας γύρω από την αιμοδοσία, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προωθείται η ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες αφού μέσω της αιμοδοσίας σηματοδοτείται η προσφορά στον συνάνθρωπο αντίδωρου ζωής».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











215