Εντυπωσιασμένος από το έργο που επιτελείται στο ΙΝΓΚ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας


Εντυπωσιασμένος από το έργο που επιτελείται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) δηλώνει ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για την Υγεία Tonio Borg, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι το Ινστιτούτο και ενημερώθηκε από τη Διεύθυνσή του για τις δραστηριότητές του, που χρηματοδοτούνται εν μέρει από κονδύλια της Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Borg ανέφερε πως το ΙΝΓΚ είναι ένα σύγχρονο Ινστιτούτο, το οποίο αντικατοπτρίζει το νέο πρόσωπο της σύγχρονης Κύπρου και εξέφρασε την ικανοποίησή του, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το μερίδιό της σε αυτό.

Επεσήμανε πως η Ε.Ε. έχει έναν πολύ γενναιόδωρο προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά στα θέματα υγείας, που ανέρχεται σε 7-8 δις ευρώ, τα οποία διατίθενται για έρευνα σε διάφορους τομείς, όπως ο καρκίνος, η γενετική και η νευρολογία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως, όπως ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση του Ινστιτούτου, ορισμένα από τα προγράμματα που βρίσκονται και αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Borg σημείωσε πως είναι εντυπωσιασμένος από όσα είδε με δεδομένο και το σχετικά μικρό μέγεθος της Κύπρου. «Θαυμάζω το γεγονός ότι αυτά τα πράγματα έχουν επιτευχθεί χάριν στο όραμα που υπάρχει και αυτό δείχνει πως ακόμα και μια μικρή χώρα μπορεί να συμβάλει με νέες ιδέες», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως και οι μικρές χώρες, όπως και οι μεγάλες, μπορούν να επιδείξουν πως έχουν την αντοχή για αντιμετωπίσουν τις μεταρρυθμίσεις και έχουν τη θέληση για να κάνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας πως στη συνάντηση που είχε προηγουμένως με τον Υπουργό Υγείας τον διαβεβαίωσε πως, τόσο αυτός όσο και ο διάδοχός του θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όχι μόνο μέσω κονδυλίων, αλλά επίσης σε ό,τι αφορά την εμπειρογνωμοσύνη.

Το όραμα του Ινστιτούτου

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ Λεωνίδας Φυλακτού, είπε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρουσίασαν στον Επίτροπο της Ε.Ε. τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, και πιο συγκεκριμένα τις ιατρικές, εργαστηριακές, εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει το Ινστιτούτο, τα εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται, όπως επίσης και τα ακαδημαϊκά προγράμματα της μεταπτυχιακής ανεξάρτητης σχολής του Ινστιτούτου, της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε πως στόχος του Ινστιτούτου είναι χρησιμοποιώντας το συνδυασμό αυτών των τριών πυλώνων, των υπηρεσιών έρευνας και ακαδημαϊκών προγραμμάτων, να αναπτυχθούν τέτοιες δυναμικές που να επωφεληθεί ο ασθενής.

Είπε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζήτησαν με τον Ευρωπαίο Επίτροπο γενικά θέματα υγείας, ενώ ανέπτυξαν το όραμα του Ινστιτούτου και πώς επεκτείνεται μελλοντικά στο χώρο τον οποίο υπηρετεί.

Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Borg κατά την επίσκεψή του στο Ινστιτούτο, δήλωσε πως ο Επίτροπος είχε ζητήσει να επισκεφθεί ένα ίδρυμα της Κύπρου που να είναι πολύ επιτυχημένο σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας. «Και ήταν εύκολο να επιλέξουμε ότι θα έλθουμε εδώ στο ΙΝΓΚ, επειδή το Ινστιτούτο έχει ένα ιστορικό να έχει καταφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια που η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. να μαζέψει πάρα πολλά ανταγωνιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν στόχο να επιλύσουν προβλήματα της υγείας, προβλήματα μέσα από την έρευνα, τα οποία έχουν να κάνουν με την καλύτερη, την πιο ασφαλή, την πιο γρήγορη διάγνωση, με ανακάλυψη νέων διαγνωστικών μεθόδων, πρόληψη και ριζική θεραπεία μέσα από τη μελέτη μηχανισμών, παθήσεων ή ανάπτυξη κάποιων νέων θεραπειών αλλά και τη δοκιμή κάποιων φαρμάκων», ανέφερε.

Ο κ. Πατσαλής επεσήμανε πως, όπως ανέφερε και ο Επίτροπος, είναι σημαντικό να υπάρχουν σε όλες τις χώρες ιδρύματα τέτοια σαν το ΙΓΝΚ, τα οποία μέσα από την ανάπτυξη έρευνας, εκπαίδευσης και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών προσφέρουν τα μέγιστα στον πολίτη. «Πρέπει να έχουμε όραμα για ανάπτυξη έργων που θα δώσουν όσο το δυνατό περισσότερα στον πολίτη», υπογράμμισε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











548