Εντός των ημερών αρχίζει τη λειτουργία του το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο


*Εντός της εβδομάδας η ξενάγηση των ΜΜΕ στους χώρους του Κέντρου

*Έπιασε δουλειά το προσωπικό. Δίπλα στον Ζάμπογλου όλη η ομάδα από τη Γερμανία

*Κίκης Καζαμίας: Το Κέντρο έχοντας δημιουργηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια υλοποιεί κυβερνητική πολιτική για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών Έχουμε κάνει προτάσεις για συντονισμό- συνεργασία και με το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου

Έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Κύπριους ασθενείς είναι το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό, δεκαέξι μόνο μήνες από την ημέρα τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ήδη η ομάδα γιατρών – συνεργατών του εμπνευστή και Ιατρικού Διευθυντή του Κέντρου, Δρος Νίκου Ζάμπογλου έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο από τη Γερμανία, ενώ έχει προσληφθεί επίσης το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται αυτή την εβδομάδα, διάσκεψη τύπου, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει παρουσίαση και κυρίως ξενάγηση στους χώρους του Κέντρου.

Κτιριακά το Κέντρο είναι έτοιμο αφού εσωτερικά έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και έχουν τοποθετηθεί ο μηχανικός και ιατρικός εξοπλισμός, ενώ αύριο ολοκληρώνονται οι εξωτερικές ασφαλτοστρώσεις των χώρων στάθμευσης και των δρόμων. Το μόνο που απομένει είναι η παραχώρηση των σχετικών αδειών από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, οι οποίες αναμένονται σύντομα, καθώς το Κράτος παρουσιάζεται θετικό, τόσο ως προς τη λειτουργία του Κέντρου όσο και προς επικείμενη συνεργασία μαζί του.

Όπως επισημαίνει στο «Υgeiaews» ο Πρόεδρος του Κέντρου, Κίκης Καζαμίας η λειτουργία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου αποτελεί ουσιαστικά υλοποίηση κυβερνητικής πολιτικής: «Διότι από τη στιγμή που τόσο η παρούσα όσο και η προηγούμενη Κυβέρνηση, για διάφορους λογούς απέτυχαν να υλοποιήσουν εξαγγελίες για δημιουργία Ακτινολογικού στο Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο ασφαλέστατα και θα στοίχιζε μερικές δεκάδες εκατομμύρια, αυτή η ανάγκη σήμερα δεν υφίσταται αφού η δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού στο Νοσοκομείο δεν μπορούσε να ήταν αυτοσκοπός αλλά για την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών που το έχουν ανάγκη, δηλαδή των καρκινοπαθών. Άρα, από τη στιγμή που η εξυπηρέτηση του Λεμεσιανού και του Παφίτη καρκινοπαθή δεν θα στοιχίζει περισσότερα στην Κυβέρνηση και έχοντας εξοικονομήσει την κεφαλαιουχική δαπάνη που χρειαζόταν να κάμει και που ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πετυχαίνει το σκοπό της υλοποιώντας την πολιτική της. Ταυτόχρονα καταρρίπτεται πιθανή κατηγορία την οποία ίσως να θέλει κάποιος να επιρρίψει στην Κυβέρνηση, ότι θέλει να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα. Το Κέντρο έχοντας δημιουργηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια υλοποιεί κυβερνητική πολιτική για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών».

Σημαντική η δημιουργία κοινού μητρώου καρκινοπαθών

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Καζαμίας, η παροχή κάποιων υπηρεσιών από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στην Κύπρο θα δώσει την ευκαιρία στο Κράτος για εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος. «Η οικονομική προσφορά μας είναι στα πλαίσια των κρατικών προϋπολογισμών, ενώ, τη μεγαλύτερη διευκόλυνση θα την έχει ο ίδιος ο ασθενής, ο οποίος δεν θα επωμίζεται τα έξοδα μετάβασης στο εξωτερικό του ιδίου και συγγενικών του προσώπων και την ταλαιπωρία που υφίσταται σήμερα».

Ο Κίκης Καζαμίας επισημαίνει επίσης ότι στόχος του Κέντρου είναι πέραν του Κράτους και η συνεργασία με το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου: «Προσδοκούμε και έχουμε κάνει προτάσεις για συντονισμό και συνεργασία των δύο Κέντρων έτσι που αν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα κοινό μητρώο καρκινοπαθών και να μπορούν να εξυπηρετούνται με τον όσο καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Θεραπεία στην Κύπρο με θέα τη θάλασσα

Το Κέντρο αναμένεται να καταστεί ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης στον τομέα του. Θα προσφέρει υψηλού επιπέδου θεραπευτικές ογκολογικές υπηρεσίες και θα είναι στελεχωμένο με καταξιωμένο ιατρικό δυναμικό. Κύριος στόχος είναι επίσης η βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενή και της οικογένειας τους για αυτό και η τοποθεσία δεν έχει επιλεγεί τυχαία, αφού το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης είναι η απρόσκοπτη θέα που προσφέρεται στο κόλπο της Λεμεσού.

Στο κέντρο θα λειτουργήσει σύγχρονο Τμήμα Εξωτερικής και Επεμβατικής Ακτινοθεραπείας, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες που υπολογίζεται ότι θα προσελκύσουν και ασθενείς από το εξωτερικό. Στο Κέντρο δεν θα παρέχεται επεμβατική χειρουργική. «Θα είναι ένα πλήρες ογκολογικό κέντρο, χωρίς να παρέχει όμως τη Χειρουργική Ογκολογία, η οποία προσφέρεται από διάφορες άλλες κλινικές στην Κύπρο. Απλά ίσως να γίνονται συστάσεις» αναφέρει ο κ. Καζαμίας

Τo Κέντρο θα προσφέρει όλο το φάσμα των ακτινο-ογκολογικών υπηρεσιών, όλο τα φάσμα των χημειοθεραπειών, καθώς επίσης και διάφορες διαγνωστικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και το PET-CT, το οποίο δεν παρέχεται από άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο στην Κύπρο. Η εν λόγω εξέταση αποτελεί συνδυασμό τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων και αξονικής τομογραφίας και θα μπορεί να καλύψει ολόκληρη την Κύπρο, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται ογκολογικοί και καρδιοπαθείς ασθενείς να ταξιδεύουν πια στο εξωτερικό για το σκοπό αυτό.

«Ευελπιστούμε ότι έχοντας υπόψη ότι η οικονομική προσφορά μας είναι στα πλαίσια των κρατικών προϋπολογισμών, αυτοί οι ασθενείς αντί στο εξωτερικό κάποιοι από τους οποίους στέλνονταν στον Δρα Ζάμπογλου στη Γερμανία, να στέλνονται πλέον στη Λεμεσό. Κοντά μας, πέραν του ότι είναι στα πλαίσια του δημόσιου συμφέροντος, από οικονομικής πλευράς, τη μεγαλύτερη διευκόλυνση θα την έχει ο ίδιος ο ασθενής, ο οποίος δεν θα επωμίζεται τα έξοδα μετάβασης στο εξωτερικό του ιδίου και συγγενικών του προσώπων και δεν θα υφίσταται την ταλαιπωρία που υφίσταται σήμερα» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Κέντρου.

Παράλληλα εκτός των 18 ογκολογικών θαλάμων, θα υπάρχουν και 5 θάλαμοι ραδιενεργού ιωδίου με ακτινοπροστατευμένο κήπο, ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζεται να παραμένουν περιορισμένοι στα δωμάτια τους όσο καιρό διαρκεί η θεραπεία τους. Η ειδική αυτή διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να βοηθήσει τους κατά κανόνα νέους αυτούς ασθενείς στον ψυχολογικό τομέα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Το κόστος της κλινικής αναμένεται να ξεπεράσει τα €40 εκατομμύρια, ενώ το έργο ολοκληρώνεται με δανειοδότηση από την Τράπεζα Κύπρου. Το Ογκολογικό Κέντρο ανεγείρεται στην περιοχή Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, το οποίο έχει εκμισθωθεί, για 33 συν 33 χρόνια. Με την πλήρη λειτουργία του το Γερμανικό Κέντρο θα εργοδοτεί πέραν των 140 ατόμων.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











421