Εννιά χειρούργοι δεν αποκλείουν νομικά μέτρα κατά του Υπ. Υγείας για εγχειρήσεις παχέως εντέρου


Ζητούν από το Υπουργείο Υγείας απάντηση σε επιστολή τους που έστειλαν από τις 17 Ιουνίου

Με νομικά μέτρα προειδοποιούν εννιά χειρούργοι γιατροί το Υπουργείο Υγείας. Αφορμή, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους που είχαν αποστείλει στις 17 Ιουνίου στον πρώην υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή, ειναι η σύμβαση που ανανεώνει τα τελευταία έξι χρόνια το υπουργείο για εγχειρήσεις παχέως εντέρου, ενέργεια, η οποία είναι -όπως σημειώνουν- προσβλητική για τους ίδιους. Οι εννιά χειρούργοι γιατροί που υπέγραψαν την επιστολή είναι: Σταύρος Σταύρου πρώτος πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ (αφυπηρέτησε από το δημόσιο), Βασίλειος Μακρής, Χρίστος Βαριάνος, Μιχάλης Στυλιανού, Πέτρος Μυριανθέας Παναγιώτης Νικολάου, Κώστας Σάββα, Μιχάλης Θεοφάνους, Νέαρχος Ζαοσκούφης.

Εκ μέρους της ομάδας των 9 χειρουργών, ο Σταύρος Σταύρου ζητά, μέσω του Ygeia-News, από το Υπουργείο Υγείας, ν απαντήσει, γιατί πέντε μήνες μετά την παραλαβή της επιστολής δεν έχει δώσει καμιά απάντηση. Σημειώνεται ότι η επιστολή είχε κοινοποιηθεί στη Γενική Διευθύντρια του ΥπουργείουΥγείας, το Γενικό Ελεγκτή και το Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Το Ygeia-News παραθέτει την επιστολή των εννιά χειρουργών:

Θέμα: Σύμβαση για την αγορά υπηρεσιών από ειδικευμένους γιατρούς στον τομέα της χειρουργικής του παχέως εντέρου

«Προς Υπουργό Υγείας κύριο Φ. Πατσαλή

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Με την επιστολή μας αυτή σχετικά με το πιο πάνω θέμα θέλουμε να σας κάνουμε τις κάτω επισημάνσεις:

(α) ο τρόπος αναφοράς σε ειδίκευση στον τομέα της πιο Χειρουργικής του παχέως εντέρου όπως αναγράφεται στην επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας που υπογράφει ο κ. Πρόδρομος Καπλάνης στις 2 Ιουνίου, 2015 προς ενημέρωση των χειρουργών του Δημοσίου έχει- σκοπιμότητες γιατί δεν υπάρχει ούτε και αναγνωρίζεται τέτοιου είδους ειδικότητα, ο τίτλος Sc είναι καθαρά παραπλανητικός. Η παράκαμψη των χειρουργών της Κύπρου με την άμεση ανανέωση για συνεχόμενα 5-6 χρόνια της εν λόγω σύμβασης είναι προσβλητική, αντιδεοντολογική αλλά πιθανότατα υπάρχει και θέμα δυσφήμισης των χειρουργών γιατί κανένας δεν έχει- δικαίωμα να κρίνει ως ανίκανους έμπειρους χειρουργούς που για χρόνια εκτελούν τέτοιου είδους επεμβάσεις. Πολύ δε περισσότερο να ακούγονται σχόλια περί ανικανότητας των χειρουργών εντός του Υπουργείου Υγείας που στηρίζονται σε παραπλανητικές εισηγήσεις κάποιων κλινικαρχών του Δημοσίου αλλά και απλών ιατρικών λειτουργών οι οποίοι ζητούν την αγορά υπηρεσιών από ιατρούς του εξωτερικού παρακάπτοντας όχι μόνο ιατρούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και ιατρούς του δημοσίου.

(β) Η αναφορά στη επιστολή της 2/6/1S σε λαπαροσκοπική κολεκτομή δεν αφορά πάθηση του παχέως εντέρου αλλά χειρουργική τεχνική την οποία κάποιοι χειρούργοι τόσο του δημοσίου και ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα κάνουν προ πολλού και εξακολουθούν να κάνουν. Επανεγχειρήσεις οε νόσο του Crohns και όχι μόνο απλά απαιτεί χειρουργική εμπειρία την οποία πολλοί χειρουργοί έχουν. Η pullthrough/J-pouch είναι χειρουργική τεχνική η οποία εκτελείται από πολλούς έμπειρους χειρουργούς και είναι θέμα καθαρά αιτιολογημένης επιστημονικά επιλογής της και οπωσδήποτε δεν είναι η μοναδική τεχνική υπάρχουν και άλλες.

(γ) Η υπογραφή τέτοιου είδους συμβάσεων χωρίς ανοικτές προσφορές δημιουργεί κυκλώματα τα οποία στοχεύουν στην εξυπηρέτηση αυτών που συμμετέχουν στο κύκλωμα και το χειρότερο στον αποκλεισμό νεοτέρων συναδέρφων που έχουν όλα τα εχέγγυα να εξελιχτούν σε άριστους χειρουργούς. Αυτή η μεθοδολογία αγοράς υπηρεσιών για λόγους δήθεν εκπαίδευσης απέτυχε παταγωδώς, γιατί για πολλά χρόνια κάποιοι εκπαιδεύονται και κάποιοι εκμεταλλεύονται το δημόσιο χρήμα. Στο τέλος οι εκπαιδευόμενοι, για χρόνια δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τέτοιου είδους επεμβάσεις είτε γιατί δεν συμπλήρωσαν την εκπαίδευση τους είχε γιατί δεν θέλουν είτε γιατί δεν έχουν τις δυνατότητες είτε γιατί προτιμούν να συνεχίζεται η αντιδεοντολογική και δυσφημιστική τακτική εις βάρος των χειρουργών. Πέραν τούτου από τη δήθεν εκπαίδευση αποκλείονται κάποιοι νεότεροι χειρουργοί γιατί η επιλογή δεν στηρίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά στη βάση του ποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη.

Επειδή σύμφωνα με νομική συμβουλή υπάρχει θέμα δυσφήμισης των χειρουργώ,ν κάποιoι από εμάς δεν θα διατάσουμε να λάβουμε και νομικά μέτρα. Να μη λησμονείται και το οικονομικό κόστος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία για αμοιβές που έχουν ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια τις 300.000 ευρώ αλλά και το κόστος που πληρώνουν οι ασθενείς για μακροχρόνια μετεγχειρητική παρακολούθηση λόγω προβλημάτων που παρουσιάζονται μετεγχειρητικά όπως στένωση ή ακράτεια που παρουσιάζεται συχνά μετεγχειρητικά και χρειάζονται επανεγχειρίσεις.

Σημείωμα:

Υπάρχουν επιστολές προηγούμενων Διευθυντών Χειρουργικής του Δημοσίου με τις οποίες ενημερώνοταν οι αρμόδιοι ότι αυτού του είδους οι επεμβάσεις γίνονταν και γίνονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και στα ιδιωτικά από καθ’ όλα άξιους και έμπειρους χειρουργούς.

Κοιν.: Γενική Διευθύντρια Υπουργείου

Υγείας Γενικό Ελεγκτή

Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











510