ΕΝΙΚ: Η αντίδραση του κόσμου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των παιδιάτρων κύριε Υπουργέ…


Η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, με ανακοίνωσή της απευθύνεται τον υπουργό Υγείας και αναφέρει:

«Η ουσία του προβλήματος παραμένει. Η ουσία του προβλήματος είναι ο κακός σχεδιασμός (ή μάλλον η κακή αντιγραφή) του συστήματος υγείας που έχει γίνει. Αυτός είναι ο λόγος που αντιδρά ο ιατρικός κόσμος και σας διαβεβαιώνουμε κύριε υπουργέ ότι δεν είναι μόνο οι παιδίατροι αλλά η αντίδραση των παιδιάτρων αποτελεί μόνο την αρχή. Μας έχουν κουράσει οι γενικότητες και οι απαντήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Εμείς κύριε υπουργέ θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας του προβλήματος:

1) Η κάθε επιστημονική εταιρεία εκφράζει τις θέσεις και τις ανησυχίες του συνόλου των μελών της. Συνεπώς δεν είναι συγκεκριμένοι παιδίατροι που αντιδρούν αλλά η πλειοψηφία των μελών της ΠΕΚ και αυτή εκφράζεται μέσω των δημοκρατικά εκλελεγμένων εκπροσώπων τους στο επιστημονικό τους όργανο. Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες διάσπασης του ιατρικού κόσμου σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν μας αγγίζουν και θα πέσουν ξανά στο κενό.

2) Δεν είμαστε εναντίον του ΓΕΣΥ. Είμαστε ενάντια στον συγκεκριμένο σχεδιασμό του συγκεκριμένου συστήματος που είναι χαμηλής ποιότητας και εκτός Κυπριακής πραγματικότητας. Πόσες φορές πρέπει να το τονίσουμε για να γίνει επιτέλους αντιληπτό;

3) Μην προσπαθείτε να μας πείσετε περί διαβουλεύσεων. Δεν έγινε ποτέ καμιά ουσιαστική διαβούλευση με τον ΟΑΥ όπως και δεν έγινε με καμιά επιστημονική εταιρεία. Απλά ο ΟΑΥ αποφασίζει και ανακοινώνει.

4) Ψάξετε να βρείτε ποια είναι τα συμφέροντα που πραγματικά εξυπηρετούνται με την εφαρμογή αυτού του συγκεκριμένου ΓΕΣΥ και τα οποία προκύπτουν από την διαχείριση του 1 δις ευρώ ετησίως από την συγκεκριμένη ομάδα… Εκεί βρίσκεται η λύση του μυστηρίου κύριε υπουργέ, στις αυξημένες εξουσίες που παρέχει ο σχεδιασμός στο απόλυτο, άνευ έλεγχου μονοπώλιο του ΟΑΥ.

5) Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι η οικονομική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση εφαρμογής του ΓΕΣΥ βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι χωρίς αυτονόμηση δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος του ιδιωτικού τομέα και αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη συμμετοχή μας. Και όταν μιλάμε για ιδιωτικό τομέα δεν είναι μόνο οι γιατροί, είναι και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, και οι φαρμακευτικές εταιρείες, και τα χημεία, και τα φαρμακεία, και φυσικά και η ομοσπονδία εργοδοτών και βιομηχάνων.

6) Μην παραπλανάτε την κοινή γνώμη περί τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων γιατί θα σας αφήσουν ακόμα μια φορά εκτεθειμένο. Ακόμη ψάχνετε για διευθυντές του ΟΚΥπΥ και για λογισμικό πρόγραμμα και για πρωτόκολλα που εδώ και χρόνια δεν τα έχουμε δει ποτέ, και ας έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό. Δώστε μας αυτές τις απαντήσεις αν μπορείτε.

7) Οι θέσεις της Παιδιατρικής Εταιρείας είναι ουσιαστικές και τεκμηριωμένες. Περιγράφουν την πρακτική εφαρμογή αυτού που προτείνεται από τη μια και τους υπαρκτούς κινδύνους για υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας από την άλλη. Σήμερα επιλέγουμε ελεύθερα τον παιδίατρο για το παιδί μας και έχουμε την δυνατότητα να έχουμε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με καθορισμένα ραντεβού, άμεση εξυπηρέτηση και άριστη διαπροσωπική σχέση γιατρού και οικογένειας. Στο σύστημα που προτείνεται ανατρέπονται αυτές οι προϋποθέσεις, η άσκηση της ιατρικής υπόκειται σε απαράδεκτους περιορισμούς, προάγεται η υπερεπισκεψιμότητα και θέτουμε σε κίνδυνο την ποιότητα της φροντίδας υγείας των παιδιών μας. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε 10 λεπτά επίσκεψη, αποψίλωση των θεραπευτικών μας επιλογών, είτε αυτό αφορά φάρμακα είτε διαγνωστικές εξετάσεις ούτε να επιτρέψουμε να διασαλευθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς μας.

8) Θα περιμέναμε να δείχνατε μεγαλύτερο σεβασμό στις θέσεις και στις απόψεις των γιατρών και να απαντούσατε επί της ουσίας με επιχειρήματα, προτείνοντας λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που θα παρουσιαστούν. Αντί αυτού παρατηρούμε να υιοθετείτε την ρητορική και το ύφος του προκατόχου σας και αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό.

9) Μην ξεχνάτε ότι οι γιατροί έχουν το κάθε δικαίωμα να επιλέξουν την συμμετοχή τους στο ΓΕΣΥ και κανένας δεν σας εμποδίζει να υιοθετήσετε τα σχέδια Β που συχνά επικαλείστε ότι έχετε. Τις ανησυχίες μας όμως για το σύστημα που πάτε να εφαρμόσετε χωρίς εμάς, για όλους εμάς, τα παιδιά και τους ασθενείς μας, έχουμε υποχρέωση να τις εκφράζουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να μην καταντήσει αυτό το περιβόητο ΓΕΣΥ μια ακόμη φορολογία του κράτους χωρίς αντίκρισμα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











260