ΕΝΙΚ: Γιατί να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω την ιδιωτική μου ασφάλεια υγείας στο ΓΕΣΥ;


«Tα κόμματα πανηγυρίζουν, οι βουλευτές θεωρούν ότι ολοκλήρωσαν την αποστολή τους! Άλλοι διοργανώνουν συγκεντρώσεις μέσα και έξω από τη Βουλή. Δυστυχώς πολύ λίγοι κατάλαβαν τι θα ψηφίσει η Βουλή».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) που εκδόθηκε πριν απο την ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή συνεχίζει:

«Θα ψηφισει απλά ακόμα ένα νομοσχέδιο. Τίποτα άλλο! Το έχει ξαναψηφίσει 3-4 φορές από το 2001!

Είδατε καμία αλλαγή κάτι καινούργιο; Ίσως και να μη δούμε ή το χειρότερο θα ήταν, να εισπράξουν τα χρήματα των εισφορών από τον κόσμο και να του πουν αύριο ότι δήθεν έχουμε ΓΕΣΥ, αλλά επειδή οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δεν θα συμμετέχουν (δεν τις υποχρεώνει κανένας και αν αποφασίσουν να συμμετέχουν θα έχουν με μαθηματική ακρίβεια πρόβλημα επιβίωσης), θα έχουμε πρόσβαση μόνο στα δημόσια ΜΗ αυτονομημένα νοσοκομεία. Στην ουσία θα πληρώνουμε ΟΛΟΙ και θα είμαστε «δικαιούχοι « χωρίς να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες. Οι ουρές και οι λίστες αναμονής θα μεγαλώσουν. Όσοι θα έχουν την οικονομική ευχέρεια θα έχουν ΚΑΙ δεύτερη ιδιωτική ασφάλεια υγείας για να προστατέψουν την υγεία αυτών και των οικογενειών τους.

ΔΗΛΑΔΗ: ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!!

Μας ρωτάνε αν θέλουμε ΓΕΣΥ. Η απάντηση είναι ότι το θέλουμε παραπάνω από τον καθένα!! Η ουσία είναι να είναι λειτουργικό, ποιοτικό και βιώσιμο. Μη ξέχναμε ότι αναφερόμαστε στην υγεία του κόσμου και την ποιότητα της ζωής μάς και των παιδιών μας.

Θέλουμε ΓΕΣΥ και η απόδειξη είναι ότι έχουμε πρόταση που οι βασικές της αρχές είναι:

  1. Όλοι οι πολίτες υποχρεωτικά θα να είναι ασφαλισμένοι (καθολικότητα σχεδίου)
  2. Δημιουργία ενός συστήματος που θα συμμετέχει το κράτος με τον δικό του ασφαλιστικό οργανισμό και παράλληλα θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, όπως συμμετέχουν και σήμερα.
  3. Ο πολίτης θα επιλέγει σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού σε ποιον φορέα θέλει να ασφαλιστεί. Όσοι προτιμούν τον κρατικό ασφαλιστικό τομέα θα ασφαλιστούν στο κράτος, όσοι τον ιδιωτικό σε μια από τις ασφαλιστικές εταιρείας που θα συμμετέχουν. Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικού φορέα προς όφελος των πολιτών.
  4. Οι 235.000 ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα θα επιλέξουν και αν θέλουν να διατηρήσουν την ιδιωτική τους ασφάλεια, θα μπορούν να το κάνουν. Αν ο πολίτης είναι ικανοποιημένος από την ασφάλεια του γιατί να του την στερήσουν; Γιατί να μην μπορεί να την εκχωρήσει στο σύστημα;
  5. Όλοι ανεξαιρέτως θα συνεισφέρουν μικρό ποσοστό για κοινωνική αλληλεγγύη.
  6. Βασική προϋπόθεση οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που θα συμμετέχουν να καλύπτουν τα προϋπάρχοντα νοσήματα, και για τους χρόνιους ασθενείς να υπάρχει και επιπρόσθετη βοήθεια από το κράτος.

Πλεονεκτήματα:

  1. Άμεση εφαρμογή. Διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των ιδιωτικών κλινικών και ιατρών στο σύστημα.
  2. Η επιλογή στον πολίτη. Μόνο έτσι θα έχει ελεύθερη επιλογή ιατρού νοσηλευτηρίου και ασφαλιστικού φορέα.
  3. Δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για αναδιοργάνωση και στήριξη του δημοσίου τομέα χωρίς επηρεασμό των εργαζομένων σε αυτά.
  4. Διατήρηση των ομαδικών σχεδίων ασφάλισης υγείας (που θα κινδυνέψουν με το άλλο σχέδιο).
  5. Διασφαλίζεται η ποιότητα μέσω συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και ο σωστός έλεγχος προς όλους από ανεξάρτητη εποπτική αρχή.
  6. Σύστημα οικονομικά βιωσιμότερο.

Και για να μη νομίζει κανένας ότι ανακαλύψαμε τον τροχό με αυτό που προτείνουμε, αυτή είναι η φιλοσοφία των συστημάτων που εφαρμόζονται σε όλα τα σύγχρονα κράτη που έχουν υψηλή ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αν από την άλλη θέλετε να αντιληφθείτε πως θα είναι αυτό που προσπαθούν 20 χρόνια να το ξεκινήσουν και μένουν μόνο στα νομοσχέδια, μην πάτε μακριά, πηγαίνετε μέχρι την Ελλάδα και θα το καταλάβετε! Εμείς το γνωρίζουμε καλά… Είναι καιρός να ενημερωθεί και να αποφασίσει ο πολίτης υπεύθυνα για το μέλλον του…

Στην Κύπρο εδώ και 40 χρόνια θα έπρεπε να το ξέραμε πολύ καλά ότι το να θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα δε σημαίνει ότι αυτό που σου περιγράφουν είναι και η λύση του προβλήματος ειδικά όταν περιέχει πολλές αοριστίες και αναβολές..»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











334