ΕΝΙΚ: Αναμένουμε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων του ΟΑΥ με τους ιδιώτες ιατρούς για το ΓΕΣΥ


«Η ειλικρινής πρόθεση των ιδιωτών ιατρών της Κύπρου για συμμετοχή στο ΓΕΣΥ πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό το αποδεικνύουν οι δεκάδες προτάσεις μας των τελευταίων χρόνων για βελτίωση παραμέτρων του σχεδίου που να το καθιστούν λειτουργικό και βιώσιμο».

Αυτά αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) και συνεχίζει:

«Υπενθυμίζουμε ακόμη μια φορά ότι κανένας πολίτης αυτής της χώρας δεν θα επιθυμούσε να πληρώνει ένα σημαντικό ποσό για την υγεία του χωρίς αντίκρισμα.

Με τα σημερινά δεδομένα που υπάρχουν στην Κύπρο, οι ιδιώτες ιατροί αποτελούν το 80% των ιατρών και οι ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία κατέχουν το 50% των κλινών. Συνεπώς όσο και αν ενοχλεί ορισμένους, απαραίτητο συστατικό για επιτυχία του ΓΕΣΥ είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, εκτός και αν κρυφό και εναλλακτικό σχέδιο αποτελεί η είσπραξη από τους πολίτες της φορολογίας προς συντήρηση της παρούσας κατάστασης, και το ΓΕΣΥ να αποτελέσει ένα διαχρονικό ανεκπλήρωτο στόχο .

Ως Ένωση Ιδιωτών Ιατρών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1) Χαιρετίζουμε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των συναδέλφων του δημόσιου τομέα και της κυβέρνησης για δημιουργία υγιούς και λειτουργικού περιβάλλοντος στα δημοσία νοσηλευτήρια. Επιβεβαιώνουμε ακόμη μια φορά την στήριξη μας προς τους συναδέλφους του δημόσιου τομέα , και επισημαίνουμε ότι μοναδική μας διαφορά είναι μόνο το διαφορετικό περιβάλλον εργασίας.

2) Καλούμε ακόμη μια φορά το Υπουργείο Υγειάς σε ειλικρινή εποικοδομητικό διάλογο ,και υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο πρέπει να ασχοληθεί επιτέλους με όλους τους ιατρούς και όχι μόνο με του δημόσιου τομέα. Αναμένουμε επιτέλους κινήσεις που να φανερώνουν τις πραγματικές τους προθέσεις.

3) Καλούμε τον ΟΑΥ μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 σε διαβούλευση για τους όρους συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών στο ΓΕΣΥ. Δεν θα αποδεχτούμε πλέον αόριστες και επιφανειακές προσεγγίσεις (όπως αυτές που είχαμε τα τελευταία χρόνια), ούτε τακτικές τύπου «take it or live it».Για εμάς η οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί συμφωνία εφόσον είναι γραπτή και δεσμευτική.

4) Επαναδιατυπώνουμε την στήριξη μας προς τον ΠΙΣ ,και είμαστε πεπεισμένοι ότι αν οι διάφοροι φορείς ακούσουν επιτέλους με προσοχή τις τεκμηριωμένες του εισηγήσεις , το ΓΕΣΥ θα μπορέσει να γίνει ένα σχέδιο λειτουργικό και βιώσιμο προς όφελος πρωτίστως των πολιτών.

Μετά την πανηγυρική έγκριση των νομοσχεδίων από την Βουλή δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις από κανένα και όλα θα πρέπει να αξιολογούνται αυστηρά βάση χρονοδιαγραμμάτων.

Διαφορετικά κινδυνεύει να ισχύσει το….. Τ’ είχες Γιάννη; Τί είχα πάντα!».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











325