Ελπίδα ότι θα βρεθούν οι κοινές συνισταμένες για να προχωρήσει η ψήφιση των νομοσχεδίων


Η Κυβέρνηση και η Βουλή διατηρούν την εξουσία να θεσπίσουν νόμους για το ΓΕΣΥ με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των Κυπρίων πολιτών ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, σημειώνοντας ότι το συμφέρον του λαού είναι η εφαρμογή το συντομότερο δυνατό ενός σχεδίου Ασφάλισης Υγείας.

Ο κ. Πατσαλής πραγματοποιεί, ως γνωστό κύκλο, επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να διαμορφωθούν τα δύο νομοσχέδια που ετοιμάζονται για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε σήμερα με το Κίνημα Οικολόγων.

Ο Γ.Γ. του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία χρήζουν διευκρίνισης και προβληματισμού, προσθέτοντας ότι οι Οικολόγοι θεωρούν ότι πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια που γίνεται για εισαγωγή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας, ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, ούτε να τεθούν εμπόδια στην υλοποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού. Ο κ. Περδίκης είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να τεθούν στη διαδικασία της δημοκρατικής νομιμοποίησης, να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις και να προχωρήσει η υλοποίηση τους. «Η χρόνια αναμονή, οι αναβολές και οι ακυρώσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρέπει να επαναληφθούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι παρά τις σοβαρές αμφιβολίες που διατηρεί το Κίνημα, παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου και της Βουλής, ώστε τα νομοσχέδια να εξετασθούν με προσεκτικά και να προωθηθεί η ψήφιση τους σε νόμους βάσει του χρονοδιαγράμματος που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

«Να εξευρεθούν

κοινές συνισταμένες»

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι συνεχίζει το διάλογο με τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους επαγγελματικούς φορείς με σκοπό να ακουστούν όλες οι απόψεις, ώστε να αναπτυχθούν τα δύο βασικά νομοσχέδια των μεταρρυθμίσεων της υγείας και των αυτονομήσεων. Ο κ. Πατσαλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει συμφωνία πως πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία και εφαρμογή του ΓΕΣΥ και η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων. Ανέφερε ότι υπάρχουν επιμέρους θέματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι κοινές συνισταμένες για να προχωρήσει η ψήφιση των νομοσχεδίων. «Ίσως το θέμα της υγείας και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ να είναι ότι πιο σημαντικό αναμένει από την Πολιτεία ο πολίτης, γιατί η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό» υπέδειξε, προσθέτοντας ότι με το υφιστάμενο σύστημα υγείας και την αναποτελεσματικότητα των τελευταίων χρόνων έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά η εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας, που είναι απαραίτητο σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

Ψήφιση μέχρι

την 30η Νοεμβρίου

Η ψήφιση των δύο βασικών νομοσχεδίων σε νόμους αναμένεται μέχρι την 30η Νοεμβρίου, εξήγησε ο Φίλιππος Πατσαλής, αναφέροντας ότι αρχές Οκτωβρίου πρέπει να ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος, προκειμένου τα νομοσχέδια να ετοιμαστούν και να κατατεθούν στη Βουλή τέλη Οκτωβρίου, για να δοθεί και στο νομοθετικό σώμα ο απαιτούμενος χρόνος να τα εξετάσει και τα ψηφίσει. «Έχει τεράστια σημασία σε αυτή την πρώτη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο Βουλής με νέα νομοθετήματα να είμαστε όλοι μαζί σύμφωνοι», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Από το φακό της Τρόικας

Ερωτηθείς εάν τα νομοσχέδια θα τύχουν έγκρισης από την Τρόικα προτού κατατεθούν στη Βουλή, ο κ. Πατσαλής είπε ότι τα μνημονιακά θέματα πάντα περνούν από το φακό της Τρόικας, η οποία ενημερώνεται σε λεπτομέρεια. Πρόσθεσε ότι παραμένει στην εξουσία της Κυβέρνησης και της Βουλής μέσα από τα νομοσχέδια να θεσπίσουν διατάξεις, και διαδικασίες που θα εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες της Κύπρου.

Ερωτηθείς εάν οι διελκυστίνδες μεταξύ Υπουργείου-Τρόικας για θέματα όπως η συμπληρωμή έχουν συμφωνηθεί, ο κ. Πατσαλής είπε ότι τα θέματα των συνπληρωμών, της καταβολής ποσοστού επί των εισοδημάτων για να δημιουργηθεί το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας θα καθοριστούν με κανονισμούς. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η επεξεργασία κανονισμών θα ακολουθήσει άμεσα τη ψήφιση των νομοσχεδίων σε νόμους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











318