Ελληνική μελέτη συνδέει την κατανάλωση ψαριών από τις εγκύους, με την παιδική παχυσαρκία


ΑΘΗΝΑ- Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού που θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο, σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.
Παλαιότερες μελέτες είχα συνδέσει τον υδράργυρο, που περιέχουν τα ψάρια, με βλάβες στο νευρικό, πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, τους νεφρούς, τους πνεύμονες, το δέρμα και τα μάτια.
Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές με επικεφαλής τη Δρα Λήδα Χατζή από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, επισημαίνουν έναν ακόμα κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες. Οι μολυσματικοί παράγοντες που εμπεριέχουν τα ψάρια να συντελούν στην παιδική παχυσαρκία, παρεμβαίνοντας στην ανάπτυξη του ορμονικού συστήματος των εμβρύων.
Για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ μητρικής κατανάλωσης ψαριών και παιδικής παχυσαρκίας, η Δρ Χατζή και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 15 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά 26.000 έγκυες γυναίκες και τα παιδιά τους μέχρι αυτά να γίνουν έξι ετών.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονταν βρέφη που είχαν γεννηθεί από το 1996 έως το 2011 στο Βέλγιο, την Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.
Η κατανάλωση ψαριών ποίκιλε μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο μόνο οι μισές έγκυες έτρωγαν ψάρια περισσότερες από μια φορές κάθε δύο εβδομάδες. Αλλά στην Ισπανία, αντιθέτως, οι μισές γυναίκες έτρωγαν ψάρια περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Περισσότερα ΕΔΩ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











273