Ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα


ΑΘΗΝΑ: Ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων για σοβαρές παθήσεις καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αφήνοντας αιχμές για την εξαγωγική δραστηριότητα φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών. Σε έλλειψη συνεχίζουν να βρίσκονται και τέσσερα εμβόλια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ «οι ασθενείς αγωνιωδώς τριγυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακα τους. Οι ελλείψεις αφορούν τις κατηγορίες των αντικαρκινικών, αντιϋπερτασικών, αντιελκωτικών, αντιψυχωτικών φαρμάκων, των σκευασμάτων που αφορούν το στομάχι, την θεραπεία του προστάτη, τη νόσο του Πάρκινσον και την οστεοπόρωση. Συνεχίζουν βέβαια οι ελλείψεις στα εμβόλια PENTAVAK, TETRAVAK, INFARIX TETRA».

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν μάλιστα, ότι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι «η περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας η οποία ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει στην αγορά διότι δεν έχει κανένα φάρμακο να διαθέσει».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, επισημαίνει ότι, τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξουν τα παραστατικά εξαγωγών των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών και να δουν τα πραγματικά στοιχεία.

«Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών το οποίο ταυτόχρονα να συγκρίνει τα σκευάσματα και τις ποσότητες των εξαγωγών με τις εισαχθείσες ποσότητες και τις αντίστοιχες ελλείψεις της ελληνικής αγοράς. Ο έλληνας ασθενής πρέπει επιτέλους να αποτελέσει προτεραιότητα για τις φαρμακαποθήκες, και τις εταιρείες και η Πολιτεία έχει την ευθύνη της τήρησης αυτής της συνθήκης», υπογραμμίζει.

ΠΗΓΗ: in.gr




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











301