Ελλάδα: Οι φαρμακοποιοί σχεδιάζουν ένα νέο φαρμακευτικό μοντέλο, με αφορμή το ιδιοκτησιακό


Μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την επόμενη ημέρα στον κλάδο είχαν την Τετάρτη οι φαρμακοποιοί, μέσα από την συνεδρίαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Και ενώ όλα δείχνουν προς ώρας ότι το μείζον θέμα του ιδιοκτησιακού έχει σχεδόν λυθεί, δηλαδή το 51% παραμένει στα χέρια των πτυχιούχων φαρμακοποιών και έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος για παραχώρηση του ιδιοκτησιακού σε επιχειρηματίες, ο ΠΦΣ δηλώνει ότι δεν έχουν γίνει ακόμη κάποιες ενέργειες από την κυβέρνηση (όπως έκδοση υπουργικής απόφασης) που να πιστοποιούν ότι το θέμα έχει κλείσει. Είναι γνωστός άλλωστε ο τιτάνιος αγώνας του προέδρου του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντου την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή, την ημέρα που συζητείτο το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την έναρξη ουσιαστικά του τρίτου Μνημονίου

Έτσι, τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΦΣ προχωρούν στον σχεδιασμό τους για το plan B, το οποίο αφορά σε προτάσεις προς την κυβέρνηση ενός νέου φαρμακευτικού μοντέλου στην Ελλάδα. Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο θα καταθέσουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΦΣ στην ηγεσία των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης αφορά πρωτίστως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, την θωράκιση των φαρμακείων από τους πτυχιούχους φαρμακοποιούς, αλλά και την παραχώρηση μειοψηφικών πακέτων σε μη φαρμακοποιούς, σεβόμενοι πάντα, ωστόσο, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) με σειρά αποφάσεών του, έχει κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 12 χώρες της Ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων και πολύ ισχυρές όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία- ισχύει το καθεστώς του πλειοψηφικού πακέτου 51% σε πτυχιούχους φαρμακοποιούς και όχι σε επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μόνο το 3% από τα 150.000 φαρμακεία των χωρών της ΕΕ ανήκουν σε αλυσίδες, ενώ σε 12 χώρες της ευρωζώνης φαρμακοποιοί η συνεταιρισμοί αυτών κατέχουν φαρμακείο. Μάλιστα στη Γερμανία κάθε φαρμακοποιός μπορεί να κατέχει και δύο «παραρτήματα» του φαρμακείου του, αλλά στον ίδιο δήμο.

Σε χώρες όπως Αγγλία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία Πολωνία, Πορτογαλία, ισχύει ότι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να έχει φαρμακείο, αλλά με διευθυντή ή τη συμμετοχή φαρμακοποιού. Σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Εσθονία (όπου το 80% των φαρμακείων ανήκει σε δύο μεγάλες αλυσίδες), οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να κατέχει φαρμακείο, ενώ υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες χώρες για φαρμακευτικές εταιρείες και γιατρούς. Στην Εσθονία μάλιστα, αναμένεται να αλλάξει το καθεστώς από το 2020, δίνοντας το πλειοψηφικό πακέτο του ιδιοκτησιακού σε φαρμακοποιούς από επιχειρηματίες που το ελέγχουν σήμερα.

Σε δήλωσή του στο οnMed, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ, κ. Γιάννης Δαγρές, αναφέρει: «Η ιδιοκτησία των φαρμακείων σε μια χώρα της Ευρωζώνης όπως είναι η Ελλάδα ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε φαρμακοποιούς, σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ως εκ τούτου, ακόμη και εάν ψηφιζόταν νόμος που να επέτρεπε την ιδιοκτησία φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς, αυτός ο νόμος δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί διότι θα μπλοκαριζόταν δικαστικώς. Εμείς, ως κλάδος που, όπως όλοι οι Έλληνες, έχουμε τραβήξει τα πάνδεινα από τα Μνημόνια, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα να σχεδιάζουμε το φαρμακείο του μέλλοντος και τον εκσυγχρονισμό των φαρμακείων, βάσει του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Πηγή: onmed.gr




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











344