Ελλάδα: 10% των θυμάτων ήταν υγιείς μέχρι να ασθενήσουν και να καταλήξουν από γρίπη


Άνδρες ηλικίας άνω των 50 «προτιμά» η φετινή γρίπη, με το κυρίαρχο ελαφρώς μεταλλαγμένο στέλεχος Α(Η3Ν2) να είναι ιδιαίτερα επιθετικό και συχνά να αποδεικνύεται μοιραίο όσον αφορά ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το 90% των θυμάτων της γρίπης ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή είναι ηλικιωμένοι και επιπλέον πάσχουν από χρόνια σοβαρά νοσήματα.

Υπάρχουν, ωστόσο, τέσσερα θύματα της γρίπης που παρότι δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας αναπνευστικό, καρδιολογικό, μεταβολικό, νεοπλασία ή άλλη ασθένεια, εντούτοις υπέκυψαν στη νόσο και τις επιπλοκές της. Πρόκειται, όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, για τέσσερις ασθενείς, ηλικίας 45, 46, 55 και 67, οι οποίοι ήταν υγιείς μέχρι να ασθενήσουν και να καταλήξουν από γρίπη. «Με βάση το ιστορικό αυτών των ανθρώπων δεν εξηγείται πως η γρίπη τους προκάλεσε τέτοιας βαρύτητας επιπλοκές», λέει ο κ. Τσιόδρας. Ανάμεσα στα θύματα της εφετινής γρίπης βρίσκονται ένα βρέφος, ένας 17χρονος και 38χρονος, που όμως είχαν επιβαρυμένο ιστορικό Υγείας.

Ανεμβολίαστοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 37 άνθρωποι που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές μετά τη νόσηση με γρίπη. Η πλειονότητα των ασθενών που έχουν εισαχθεί στις Εντατικές είναι ωστόσο ακάλυπτοι απέναντι στους ιούς της γρίπης, καθώς δεν έχουν κάνει το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο. «Το 80% όσων έχουν πιστοποιημένα αποτελέσει κρούσματα γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία (δηλαδή μέχρι στιγμής 110) δεν είχε εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο», λέει o κ. Τσιόδρας. Τέλος, το 61% των προσβληθέντων είναι άνδρες και το 39% είναι γυναίκες, ενώ οι 90 στους 110 ήταν άνω των 50 ετών.

Πηγή: defencenet.gr




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











206