Ελένη Πιέρα στο Ygeia-News: Να απαγορευθεί η μεταφορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα


*Αρκεί να περάσει κάποιος το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, για να διαπιστώσει τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, με τις ουρές των Ελληνοκυπρίων, στα πρώτα φαρμακεία που συναντούμε.

*Δεν τιμά κανένα κράτος, να αφήνει, εδώ και πολλά χρόνια, τους πολίτες εκτεθειμένους σε τέτοιες καταστάσεις, όπου εμφανώς τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία!

«Δυστυχώς, με γνώμονα μόνο την τιμή του φαρμάκου και παραγνωρίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας πηγαίνουν στα κατεχόμενα, για την αγορά των φαρμάκων τους».

Αυτό αναφέρει στο Ygeia-News η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ και προσθέτει:

«Αρκεί να περάσει κάποιος το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, για να διαπιστώσει τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, με τις ουρές των Ελληνοκυπρίων, στα πρώτα φαρμακεία που συναντούμε.

Ας μην σχολιάσουμε δε, το…delivery φαρμάκων κατά παραγγελία!

Ασθενείς εκτεθειμένοι σε αγορά φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (από αντιβιοτικά μέχρι ψυχότροπα και ελεγχόμενα φάρμακα) χωρίς πληροφόρηση για απόσυρση προβληματικών παρτίδων (ας θυμηθούμε τελευταία τι έγινε με την απόσυρση αντιϋπερτασικών σκευασμάτων βαλσαρτάνης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- καμιά ενημέρωση για Τουρκία και κατεχόμενα!).

Φάρμακα με φύλλο οδηγιών προς τον ασθενή στα τούρκικα, όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει το φύλλο οδηγιών, το οποίο βρίσκεται στο κουτί των φαρμάκων, να είναι στη μητρική γλώσσα του κράτους μέλους, για την ορθή ενημέρωση των ασθενών.

Φαρμακεία τα οποία δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους, όταν τα φαρμακεία στις ελεύθερες περιοχές δέχονται καθημερινά ελέγχους από την αρμόδια αρχή, για τον τρόπο προμήθειας, φύλαξης και διάθεσης φαρμάκων, με γνώμονα πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών.

Και επιπρόσθετα, με ενδεχόμενο την έκθεση των ανύποπτων ασθενών σε αγορά ψευδεπίγραφων/ πλαστών φαρμάκων, το παραεμπόριο των οποίων ανθεί σε τρίτες χώρες».

Συνεχίζοντας η πρόεδρος του ΠΦΣ, σημειώνει ότι:

«Στα πλαίσια του κοινωνικού αλλά και του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού, έχουμε προβεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα με τα πλαστά φάρμακα, με δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσιάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ενημερωτικά φυλλάδια μέσα από όλα τα φαρμακεία.

Θέλουμε, για ακόμα μια φορά, να στείλουμε το μήνυμα στο κοινό, ότι το φάρμακο δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό αγαθό, αλλά αντίθετα κάθε αγορά φαρμάκου ισοδυναμεί με αγορά μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου, το οποίο καταλήγει στα χέρια του κάθε ασθενή.

Η μόνη ασφαλής αγορά φαρμάκου, παραμένει η αγορά από τα αδειοδοτημένα, από την Κυπριακή Δημοκρατία, φαρμακεία.

Ένα τελευταίο μήνυμα, με πολλούς αποδέκτες, ας είναι, ότι δεν τιμά κανένα κράτος, το οποίο θέλει να αποκαλείται κράτος πρόνοιας, να αφήνει, εδώ και πολλά χρόνια, τους πολίτες εκτεθειμένους σε τέτοιες καταστάσεις, όπου εμφανώς τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία!»

Καταλήγοντας αναφέρει ότι: «Σημερινό δημοσίευμα στον ημερήσιο τύπο, πληροφορεί για σχετική τροποποίηση του κανονισμού για την πράσινη γραμμή, όπου επιτρέπεται μεταφορά μικρών ποσοτήτων φαρμάκων μόνο για προσωπική χρήση! Για μας, αυτά τα ημίμετρα, τα οποία μεταφέρουν την ευθύνη στους ανύποπτους πολίτες, οι οποίοι …υπογράφουν, λέει, ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους, απλά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας, όπως έχουν πιο πάνω διατυπωθεί. Πάγια θέση του ΠΦΣ, είναι η απαγόρευση μεταφοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα, με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











363