Ελένη Πιέρα: Πολλά φαρμακεία βρίσκονται σήμερα στα όρια της βιωσιμότητάς τους


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Θεωρούμε ότι η 1η Ιουνίου 2018, ήταν η τελευταία φορά που οι φαρμακοποιοί επιδοτήσαμε πολιτικές μείωσης των τιμών των φαρμάκων

*Πολλά θέματα δεν έχουν ακόμα διευκρινισθεί, με κυριότερο το ύψος της αποζημίωσης του φαρμακοποιού, το οποίο αποτελεί το κυριότερο θέμα, για τη διασφάλιση της επιβίωσης του φαρμακοποιού στο ΓεΣΥ

«Πολλά θέματα δεν έχουν ακόμα διευκρινισθεί, με κυριότερο το ύψος της αποζημίωσης του φαρμακοποιού, το οποίο αποτελεί σίγουρα το κυριότερο θέμα, για τη διασφάλιση της επιβίωσης του φαρμακοποιού στο ΓεΣΥ».

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή της στο Ygeia-News η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ .

Πληροφόρηση για το ΓΕΣΥ

ΕΡ: Πού βρίσκεται η πληροφόρηση σας για τον ρόλο των φαρμακοποιών στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓΕΣΥ;

ΕΡ: Ήδη εδώ και ένα χρόνο, έχουμε διοργανώσει, τόσο σε παγκύπριο, όσο και σε τοπικό επίπεδο, σε όλες τις πόλεις, ημερίδες ενημέρωσης των φαρμακοποιών, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, για τον τρόπο παροχής φαρμακευτικής φροντίδας, σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Πολλά θέματα όμως δεν έχουν ακόμα διευκρινισθεί, με κυριότερο το ύψος της αποζημίωσης του φαρμακοποιού, το οποίο αποτελεί σίγουρα το κυριότερο θέμα, για τη διασφάλιση της επιβίωσης του φαρμακοποιού στο ΓεΣΥ.

Ο ΠΦΣ, έχει προχωρήσει σε εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης με ελεγκτικό οίκο εγνωσμένου κύρους, σε σχέση με την αποζημίωση του φαρμακοποιού.

Όμως η μη παραχώρηση μέχρι σήμερα, επίσημων στοιχείων της φαρμακευτικής αγοράς από την αρμόδια αρχή στον ΠΦΣ, ενδεχομένως να δυσχεράνει τη διαπραγμάτευσή μας.

Επίσης, διευκρινίσεις και διεκδικήσεις που αποστείλαμε στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, όσον αφορά τα τροποποιητικά νομοσχέδια και κανονισμούς σε σχέση με τη φαρμακευτική περίθαλψη, τα οποία χρήζουν τροποποίησης προ της εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν έχουν ακόμα συζητηθεί.

Ραντεβού το Φθινόπωρο

ΕΡ: Υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση σας είτε με τον υπουργό είτε με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας;

ΕΡ: Είμαστε πάντοτε θετικοί σε ανταλλαγή απόψεων, τόσο με τον Υπουργό, όσο και με τον ΟΑΥ.

Τον περασμένο Μάιο, είχαμε μια χρήσιμη συνάντηση με τον ΟΑΥ, στην παρουσία εκπροσώπων του ελεγκτικού γραφείου, στο οποίο έχει ανατεθεί η εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης για τον ΠΦΣ, σχετικά με την αποζημίωση του φαρμακοποιού σε περιβάλλον ΓεΣΥ, όπου ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το φθινόπωρο, για επί της ουσίας πλέον, συζήτηση του θέματος.

Η εξασφάλιση φαρμάκων στο ΓΕΣΥ

ΕΡ: Είστε σε θέση να απαντάτε με σαφήνεια στις ερωτήσεις των πολιτών όταν θα αγοράζουν φάρμακα;

ΕΡ: Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται τα φάρμακά τους σε περιβάλλον Γε ΣΥ, έχει καθοριστεί από τον ΟΑΥ. Εξάλλου, με την ηλεκτρονική υγεία, θα παρέχεται πληροφόρηση, μέσω των λογισμικών συστημάτων, για την κάθε περίπτωση.

Οι φαρμακοποιοί δοκιμάζονται πραγματικά

ΕΡ: Είναι σαφές ότι θα γίνει προσπάθεια για περαιτέρω μείωση της τιμής των φαρμάκων. Επειδή οι φαρμακοποιοί εργάζονται με ποσοστά προμήθειας να υποθέσουμε ότι οδηγούνται σε μείωση των εσόδων τους; Έχετε οποιαδήποτε στοιχεία των τελευταίων χρόνων;

ΕΡ: Η τελευταία αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, η οποία εφαρμόστηκε την 1η Ιουνίου 2018, έχει επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, με μέση μείωση -8.5%.

Επιπρόσθετα, με την αλλαγή της νομοθεσίας, όπου τα τελευταία χρόνια, γίνεται κάθε χρόνο επικαιροποίηση στις τιμές των φαρμάκων και κάθε δύο χρόνια αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, έχουν επέλθει μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 50%,σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης.

Πολύ ορθά έχετε επισημάνει, ότι, οι φαρμακοποιοί, των οποίων το εισόδημα καθορίζεται με ποσοστό επί της τιμής του φαρμάκου, δοκιμάζονται πραγματικά με αυτές τις πολιτικές.

Εκτός της απομείωσης της αξίας των αποθεμάτων τους, μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους , με αρνητικό αντίκτυπο στα εισοδήματά τους. Ειδικά στην τελευταία αλλαγή, όπου μειώθηκε και το ποσοστό αποζημίωσης του φαρμακοποιού, πολλά φαρμακεία, χωρίς υπερβολή, βρίσκονται σήμερα στα όρια της βιωσιμότητας τους.

Γιατί δεν μπορεί, χωρίς κανένα αντιστάθμισμα, χωρίς καμιά αλλαγή στην στρέβλωση της φαρμακευτικής αγοράς, με το 80% και περισσότερο να εξυπηρετούνται από τα δημόσια φαρμακεία, ασκώντας ξεκάθαρα αθέμιτο ανταγωνισμό προς το ιδιωτικό φαρμακείο, χωρίς σχέδιο υγείας, να ακολουθούνται πολιτικές μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, εις βάρος των φαρμακοποιών, οι οποίοι κανένα λόγο δεν έχουν στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων.

Και θέτουμε για πολλοστή φορά το ερώτημα, γιατί το κράτος επιμένει να διατηρεί ΦΠΑ 5% στα φάρμακα, όταν στις εισηγήσεις της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, γίνεται λόγος για εξαίρεση από την υποχρέωση να καταβάλλεται ΦΠΑ στα φάρμακα, πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλα μικρά κράτη της Ευρώπης πχ Μάλτα;

Ευελπιστούμε, ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπου πλέον η αμοιβή του φαρμακοποιού, δεν θα καθορίζεται με ποσοστό επί της τιμής του φαρμάκου, αλλά με τέλος ανά συσκευασία, οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων δεν θα επηρεάζουν τα εισοδήματα των φαρμακοποιών.

Ενόψει δε της δέσμευσης , τόσο της αρμόδιας αρχής, όσο και του ΟΑΥ, για αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τη φαρμακευτική φροντίδα να προσφέρεται πλέον, από 1η Ιουνίου 2019, από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θεωρούμε ότι η 1η Ιουνίου 2018, ήταν η τελευταία φορά που οι φαρμακοποιοί, επιδοτήσαμε πολιτικές μείωσης των τιμών των φαρμάκων!

Αν υιοθετηθούν οι απόψεις μας

ΕΡ: Υπάρχει περίπτωση να κλείσουν φαρμακεία στο ΓεΣΥ;

ΑΠ: Αντίθετα, ευελπιστούμε ότι στο ΓεΣΥ, αν υιοθετηθούν οι απόψεις μας ως προς το σχεδιασμό της συμμετοχής του φαρμακοποιού στη φαρμακευτική περίθαλψη και οι οποίες δόθηκαν για δημόσια διαβούλευση, μετά από μελέτη του τι ισχύει στα πλείστα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θα μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φαρμακείων και η απρόσκοπτη φαρμακευτική φροντίδα για τον Κύπριο ασθενή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











570