Ελένη Πιέρα: Ο τρόπος με τον οποίο έπεσαν οι τιμές έχει διαφοροποιηθεί από τα συμφωνηθέντα


Τη διαφωνία του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου ως προς την έκδοση υπουργικού διατάγματος καθήλωσης των τιμών των φαρμάκων, των οποίων οι τιμές βάσει της επικαιροποίησης θα έπρεπε ν’ αυξηθούν, εξέφρασε τη Δευτέρα-πρώτη μέρα εφαρμογής του επικαιροποιημένου τιμοκαταλόγου- η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ. Η κ. Ισσέγιεκ, ξεκαθάρισε πως δεν είναι η ουσία του διατάγματος που ενόχλησε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εκδόθηκε, χωρίς προηγουμένως, όπως είπε, να πραγματοποιηθεί διάλογος. Συναφώς, ανέφερε πως ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε επιστολή, με την οποία ζητά επείγουσα συνάντηση με τον Φίλιππο Πατσαλή, ώστε να παραθέσει τις απόψεις και ανησυχίες του.

«Ο τρόπος με τον οποίο έπεσαν οι τιμές έχει κάπως διαφοροποιηθεί από τα συμφωνηθέντα», σημείωσε. «Η επικαιροποίηση οδηγεί συνήθως σε αυξομειώσεις στην τιμή των φαρμάκων, όπως αυτές συμβαίνουν στον χώρο της Ευρώπης. Από τα περίπου 1900 φάρμακα που φθηνίζουν, περίπου 400 παρέμεναν σταθερά και κάπου στα 330 θα έπρεπε να αυξηθούν. Με διάταγμά του, ο Υπουργός Υγείας παγοποιεί τις τιμές των 330 και παραμένουν στις προηγούμενές τους τιμές. Αυτό, επί της ουσίας καθόλου δεν μας ενοχλεί. Με τον τρόπο όμως που γίνεται, με ένα απλό διάταγμα, χωρίς διάλογο, διαφοροποιούνται τα συμφωνηθέντα. Και εμείς θα το επεκτείνουμε και πάρα πέρα. Διαβάζοντας τα προτεινόμενα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ, που πράγματι ένα μεγάλο ποσοστό του τρόπου αποζημίωσης ή λειτουργίας του ΓΕΣΥ βασίζεται σε διατάγματα των εκάστοτε υπουργών, νιώθουμε ότι μας αφήνει πολύ εκτεθειμένους στις εκάστοτε αποφάσεις και ίσως θα καταντήσει και το ΓΕΣΥ έρμαιο πολιτικών σκοπιμοτήτων. Τα διατάγματα θα πρέπει να γίνονται και να λαμβάνονται με σύνεση, να λαμβάνεται υπόψη και η ισορροπία της αγοράς του φαρμάκου, που είναι τόσο μικρή και ευάλωτη σε οποιεσδήποτε μειώσεις των τιμών», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα κατά πόσο οι φαρμακοποιοί έχουν προχωρήσει στην αλλαγή των τιμών, η Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ απάντησε καταφατικά: «Οι φαρμακοποιοί σεβόμενοι τα συμφωνηθέντα και σεβόμενοι τον ασθενή προχωρούμε στην αλλαγή των τιμών, παρά τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις επιφέρει αυτό στον κύκλο εργασιών μας», επισήμανε. «Αντιλαμβάνεστε», σημείωσε, «ότι πρόκειται για μείωση της αξίας των αποθεμάτων μας, της αξίας των εισοδημάτων μας. Πάντα, σε επικαιροποιήσεις φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί δέχονται κάποιες οικονομικές απώλειες, αλλά αυτό αφού είναι κάτι που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και το έχουμε συμφωνήσει πως θα γίνεται και στην Κύπρο το δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα, πάνω απ’ όλα ως προσφορά προς τον Κύπριο ασθενή».

Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο υπάρξει κίνδυνος εξαφάνισης φαρμάκων από την αγορά, η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου απάντησε: «Αυτό συνέβη το 2005 όταν με ένα βίαιο τρόπο προσπάθησαν να ρίξου απότομα τις τιμές των φαρμάκων και πράγματι είχαν εξαφανιστεί από την αγορά τα φθηνά φάρμακα. Χρειάστηκαν πάρα πολλές διορθωτικές κινήσεις στην πορεία, αλλά με σύνεση και συναίνεση, οδηγηθήκαμε σε αυτή τη διαδικασία, την επικαιροποίηση, που δεν είναι τίποτα άλλο από απλή προσαρμογή των τιμών του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τις αλλαγές των τιμών, όπως αυτές συμβαίνουν στις χώρες της Ευρώπης. Με την επικαιροποίηση έχουν προστατευθεί τα ‘’μικρά’’ φάρμακα, καθώς δεν γίνεται καμιά αλλαγή τιμών σε φάρμακα των οποίων ο χονδρική τιμή είναι ίση ή μικρότερη των δέκα ευρώ». Καταλήγοντας, ο κ. Ισσέγιεκ υπέδειξε «πως η μείωση των φαρμάκων ικανοποιεί τους πολίτες, ικανοποιεί και εμάς τους παροχείς υπηρεσιών. Το γεγονός ότι από σήμερα ο Κύπριος πολίτης καταφέρνει να παίρνει φάρμακα σαφώς φθηνότερα, με μια μείωση της τάξης του 15,51% και μια γενικότερη κατά μέσο όρο μείωση 4,8%, θα τον κάνει να περιοριστεί στις σίγουρες αγορές της κυπριακής αγοράς και να μην απευθύνεται σε επικίνδυνες για την υγεία του αγορές».

Διαβάστε εδώ:Ελένη Πιέρα: Οι ιδιώτες φαρμακοποιοί θα εφαρμόσουν τις νέες τιμές φαρμάκων, αλλά...




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











379