Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ: Οι φαρμακοποιοί δείχνουν τον δρόμο


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Καθοριστική η συμφωνία για κλείσιμο κρατικών φαρμακείων και ανάδειξη του φαρμακείου της γειτονιάς

*Η παραχώρηση κινήτρων για συστεγάσεις φαρμακείων μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εκτιμά ότι η συμμετοχή των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ ανοίγει μια νέα σελίδα στη δημόσια υγεία. Σε συνέντευξή της που παραχώρησε στο Ygeia-News η κ. Πιέρα Ισσέγιεκ αναφέρει ότι η χώρα μας διαθέτει τα περισσότερα φαρμακεία, μετά την Ελλάδα, σε αναλογία πληθυσμού, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με μέσο όρο 1.630 κατοίκους ανά φαρμακείο.

Συνάμα, προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύει για την υγεία του ασθενούς η αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

ΕΡ: Μετά από εξαντλητικές διαβουλεύσεις τελικά, οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να συμβληθούν με το ΓεΣΥ.

ΑΠ: Διαχρονικά ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος-ΠΦΣ, ήταν υπέρ της εφαρμογής ενός λειτουργικού, βιώσιμου και δίκαιου ΓεΣΥ, τόσο για τους ασθενείς, όσο και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες, στο πλαίσιο εντατικών διαβουλεύσεων της διαπραγματευτικής ομάδας του ΠΦΣ με τον ΟΑΥ, κύριος σκοπός ήταν να εξασφαλιστεί εκείνη η οικονομική πρόταση, η οποία θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητα, τη σταθερότητα και την τεχνολογική ανάπτυξη των φαρμακείων, με στόχο την παροχή ποιοτικής φαρμακευτικής φροντίδας σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Καταλυτική η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας

Έγιναν ενημερωτικές συνελεύσεις τόσο σε παγκύπριο, όσο και σε τοπικό επίπεδο σε όλες τις πόλεις. Λήφθηκαν υπόψη όλοι οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των μελών μας που προέκυψαν από τις συζητήσεις. Πρέπει να πω ότι καταλυτική στην όλη προσπάθεια ήταν και η παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού Υγείας, κ. Ιωάννου.

Έτσι, η έκτακτη γενική συνέλευση του ΠΦΣ, (στις 20/3/2019), αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την τελική οικονομική πρόταση του ΟΑΥ, για τη συμμετοχή των ιδιωτικών φαρμακείων στο ΓεΣΥ. Εννοείται ότι η τελική απόφαση για ένταξη ή όχι στο ΓεΣΥ, επαφίεται στον κάθε φαρμακοποιό ξεχωριστά.

Θέλω να ελπίζω, ότι η θετική στάση των φαρμακοποιών, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που συμφώνησαν για τον τρόπο συμμετοχή τους στο προτεινόμενο σύστημα υγείας, θα δείξει τον δρόμο και σε άλλους επαγγελματίες υγείας, να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις, με στόχο την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Εκτιμώ ότι η εισαγωγή του ΓεΣΥ αποτελεί μια σημαντική κοινωνική παροχή που έχει ανάγκη ο κόσμος, αφού ως γνωστό, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς σύστημα υγείας!

ΕΡ: Ποιο ήταν το βασικό ζήτημα που προβλημάτισε τους φαρμακοποιούς;

ΑΠ: Αντιλαμβάνεστε, ότι πρόκειται για μια συθέμελη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, όπου αλλάζει εντελώς ο τρόπος συμμετοχής των φαρμακοποιών, σε σχέση με το πώς λειτουργούμε και εργαζόμαστε σήμερα. Εκ των πραγμάτων δεν ήταν εύκολο ζήτημα.

Η έννοια του κλειστού σφαιρικού προϋπολογισμού, η αποζημίωση του φαρμάκου με σταθερό ποσό ανά συσκευασία, η ηλεκτρονική υγεία (ηλεκτρονικές συνταγές, ηλεκτρονικά αρχεία ), ο χρόνος αποζημίωσης ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων μας, δημιουργούσαν δικαιολογημένα, ανησυχία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φαρμακείων στο νέο περιβάλλον του ΓεΣΥ.

Κατοχύρωση του επαγγέλματος

ΕΡ: Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ πώς κατοχυρώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού;

ΑΠ: Πέραν του υπολογισμού της σημερινής κερδοφορίας των φαρμακείων, η οποία θα αποτελούσε τη βάση των διαβουλεύσεων, το μεγάλο στοίχημα αποτέλεσε ο συνυπολογισμός των λειτουργικών εξόδων που θα προέκυπταν για τα φαρμακεία σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Όπως επίσης, και άλλα σημαντικά θέματα πολιτικής που συνεργικά θα διασφάλιζαν τη βιωσιμότητα των φαρμακείων.

Η τελική οικονομική πρόταση, η συμφωνία για οριστικό κλείσιμο των κρατικών φαρμακείων και η ανάδειξη του φαρμακείου της γειτονιάς, ως το κύριο σημείο διάθεσης φαρμάκων στους ασθενείς, ο έλεγχος της ορθής διασποράς των φαρμακείων με κίνητρα για συστεγάσεις και ανάπτυξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε απομακρυσμένες αγροτικές και ορεινές περιοχές, η προώθηση της ρύθμισης του ωραρίου των φαρμακείων, η διατήρηση του τιμοκαταλόγου φαρμάκων ως έχει σήμερα για τις μη ΓεΣΥ συνταγές, η συμμετοχή εκπροσώπου του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων, η εγγύηση για αύξηση του προϋπολογισμού σε ενδεχόμενη αύξηση των συμφωνηθέντων συσκευασιών, η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής των συμφωνηθέντων με συμμετοχή του Συλλόγου μας και η τελική υπογραφή Συμφώνου Συναντίληψης μεταξύ ΟΑΥ και ΠΦΣ, αποτέλεσαν σημαντικά στοιχεία για κατοχύρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Παραμένουν ακόμη, κάποια θέματα τροποποίησης της νομοθεσίας και των κανονισμών, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν τις προσεχείς εβδομάδες στη Βουλή.

Τα περισσότερα φαρμακεία

ΕΡ: Είναι πασιφανές ότι υπάρχει υπέρμετρος αριθμός φαρμακείων στην κυπριακή αγορά. Στο πλαίσιο του ΓεΣΥ παραχωρούνται κίνητρα για συνεργασίες;

ΑΠ: Έχετε δίκαιο. Η Κύπρος διαθέτει τα περισσότερα φαρμακεία, μετά την Ελλάδα, σε αναλογία πληθυσμού, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Με δεδομένο μέσο όρο 4.500 κάτοικοι ανά φαρμακείο στην ΕΕ, στην Κύπρο με μέσο όρο 1.630 κατοίκους ανά φαρμακείο, επιβεβαιώνεται απόλυτα η παρατήρησή σας. Η πρόταση του ΟΑΥ να δοθούν κίνητρα για συστεγάσεις φαρμακείων θεωρούμε ότι είναι μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση για ρύθμιση του θέματος.

ΕΡ: Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους οργανισμούς για εξαγορά φαρμακείων; Πώς προσεγγίζει ο Σύλλογος τέτοιες κινήσεις;

ΑΠ: Με βάση τη νομοθεσία μας, διασφαλίζεται ιδιοκτησιακό καθεστώς 51% στο φαρμακοποιό, σε φαρμακεία εταιρείες, με σκοπό την απρόσκοπτη επιτέλεση του λειτουργήματος του φαρμακοποιού, με σεβασμό προς το κοινωνικό αγαθό που διαχειρίζεται, το οποίο καμία σχέση έχει με καταναλωτικά αγαθά.

Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών σαφώς αντιτίθεται στην εξαγορά φαρμακείων από ξένους οργανισμούς, θεωρώντας ότι το επάγγελμα-λειτούργημα του φαρμακοποιού πρέπει να παραμένει μακριά από εμπορικά συμφέροντα.

ΕΡ: Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο ασθενής θα απολαμβάνει επάρκεια και ποιότητα φαρμάκων;

ΑΠ: Με δεδομένη τη θέση του ΟΑΥ και αφού βέβαια ενταχθούν και οι εισαγωγείς/κατασκευαστές φαρμάκων, που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, το ΓεΣΥ θα καλύπτει, είτε με απλή συμπληρωμή ή και με συνεισφορά ΙΙ από τον ασθενή, όλα τα φάρμακα, που βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας δίνονται μόνο με συνταγή γιατρού.

ΕΡ: Να μην ανησυχούν οι ασθενείς για τα γενόσημα φάρμακα;

ΑΠ: Τα γενόσημα φάρμακα έχουν την ίδια χημική σύνθεση και είναι φαρμακολογικά ισοδύναμα με τα πρωτότυπα φάρμακα. Σίγουρα δεν ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία μας και αποτελούν τα φάρμακα, που κατά κοινή πρακτική αποζημιώνονται πλήρως από τα συστήματα υγείας στις περισσότερες χώρες, με στόχο τη συγκράτηση των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης. Θα πρέπει να αναφέρω ότι στους προτεινόμενους κανονισμούς προωθείται και το θέμα της γενερικής αντικατάστασης από τον φαρμακοποιό.

Ο κίνδυνος από τα κατεχόμενα

ΕΡ: Ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία η αγορά φαρμάκων από τις κατεχόμενες περιοχές; Μήπως ήταν υπερβολικός ο θόρυβος που δημιουργήθηκε;

ΑΠ: Οι φαρμακοποιοί ανησυχούμε από τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η προμήθεια φαρμάκων από τα κατεχόμενα. Η εφαρμογή της οδηγίας και του κανονισμού για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των φαρμάκων, η οποία εφαρμόστηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2019, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο, επιβεβαιώνει όχι μόνο τις δικές μας ανησυχίες, αλλά και τις ανησυχίες της ΕΕ για το ενδεχόμενο παρείσφρησης ψευδεπίγραφων και πλαστών φαρμάκων ακόμα και στη νόμιμη αλυσίδα.

Πόσο μάλλον, με δεδομένο ότι το παραεμπόριο των πλαστών φαρμάκων, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην ασιατική και αφρικανική ήπειρο, όπου το νομοθετικό πλαίσιο παρασκευής και διάθεσης φαρμάκων είναι χαλαρό, δεν θεωρούμε ότι είναι υπερβολικός ο θόρυβος αναφορικά με την αγορά φαρμάκων από τις κατεχόμενες περιοχές και την ασφάλεια αυτών.

Επιπρόσθετα, αποτελεί σχήμα οξύμωρο η εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής, που επιτρέπει τη μεταφορά φαρμάκων για προσωπική χρήση, που δυστυχώς, αφήνει τους πολίτες να αναλαμβάνουν την ευθύνη για αγορά οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς συνταγή, όταν στις ελεύθερες περιοχές εφαρμόζεται αυστηρή νομοθεσία για τον τρόπο διάθεσης φαρμάκων, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1877