Ελένη Πιέρα: Ανησυχούν οι φαρμακοποιοί λόγω αλλαγής του τρόπου αποζημίωσης τους στο ΓεΣΥ


Πλέον δεν θα αποζημιώνονται με ποσοστό επί της τιμής του φαρμάκου, αλλά με μια σταθερή αποζημίωση ανά συσκευασία

ΚΥΠΕ - Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος διαχρονικά τοποθετείται υπέρ της εφαρμογής ενός λειτουργικού, βιώσιμου και δίκαιου ΓεΣΥ, αλλά θα δώσει στη διαπραγματευτική ομάδα ακόμα δύο με τρεις εβδομάδες για διαβουλεύσεις σε θέματα, που τον ανησυχούν, και έτσι έστω κι αν ανοίξουν οι κατάλογοι τα φαρμακεία θα περιμένουν την τελική θέση της διαπραγματευτικής ομάδας.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα, αναφερόμενη στη χθεσινή απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
Όπως ανέφερε η κ. Πιέρα, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου που έγινε τους τελευταίους μήνες με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έγινε χθες η Εκτακτη Γενική Συνέλευση για να ενημερωθούν τα μέλη για την πρόταση του Οργανισμού, για τη συμμετοχή των φαρμακείων στο ΓεΣΥ.
«Την πρόταση», σημείωσε, «για την οποία ουσιαστικά είχαμε παραλάβει γραπτώς το περασμένο Σάββατο».
Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ανέφερε, διαχρονικά τοποθετείται υπέρ της εφαρμογής ενός λειτουργικού, βιώσιμου και δίκαιου ΓεΣΥ πρώτιστα για τον ασθενή αλλά βέβαια και για τους παρόχους .
Είναι σημαντικό, σημείωσε, να διατηρηθεί η βιωσιμότητα, σταθερότητα, η τεχνολογική υποστήριξη ειδικά των παρόχων φαρμακευτικής φροντίδας για να διασφαλίζεται η παροχή ασφαλών και ποιοτικών φαρμάκων στον ασθενή, σε επάρκεια και σε κατάλληλες επιλογές.
Εκείνο το οποίο ανησυχεί, ανέφερε, είναι η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των φαρμακοποιών, «είναι μια συθέμελη αλλαγή που δημιουργεί δικαιολογημένα ανησυχίες στα μέλη μας. Πλέον δεν θα αποζημιώνονται με ποσοστό επί της τιμής του φαρμάκου, αλλά με μια σταθερή αποζημίωση ανά συσκευασία, δηλαδή αν ένα φάρμακο είναι είτε πέντε είτε πενήντα είτε πεντακόσια ευρώ παίρνουν την ίδια αποζημίωση. Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί κατά πόσο ο σφαιρικός προϋπολογισμός θα τους διασφαλίσει την κερδοφορία που έχουν σήμερα και την βιωσιμότητα τους».
Ανησυχούν, επίσης συνέχισε, για θέματα λειτουργικά, τα οποία θα προκύψουν και εντάσσονται κι εκείνα στα πλαίσια του σφαιρικού προϋπολογισμού, δηλαδή όσον αφορά το συνταγογραφούμενο φάρμακο μέσα στα ασφυκτικά περιθώρια του σφαιρικού προϋπολογισμού κλείνεται μια κερδοφορία που μας ανησυχεί κατά πόσο είναι αρκετή για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των φαρμακείων.
Ανησυχεί επίσης, είπε η κ. Πιέρα, το θέμα της ρευστότητας με τις πληρωμές του Οργανισμού. «Είναι θέματα τα οποία τέθηκαν, υπήρξε μια διαδραστική και εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, αλλά παραμένουν θέματα, τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν όσον αφορά τον σφαιρικό προϋπολογισμό».
Πέραν της οικονομικής πτυχής, συνέχισε, υπάρχουν και θέματα λειτουργικότητας των ιδιωτικών φαρμακείων, θέματα που αφορούν σε νομοθεσίες και κανονισμούς και θα πρέπει να τα συζητήσουμε στο επίπεδο του Υπουργού Υγείας. Θα ζητήσουμε συνάντηση άμεσα με τον Υπουργό, σημείωσε, και βέβαια για τους κανονισμούς μας που πρέπει να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή.

«Το Συμβούλιο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην τελευταία του συνεδρίαση πριν μια εβδομάδα κατέληξε ότι υποστηρίζει ομόφωνα την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας για να φέρει τη διαβούλευση στο επίπεδο όπως παρουσιάστηκε σήμερα. Πράγματι υπήρξαν έντονες διαπραγματεύσεις για μια αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού, όμως θεωρεί ότι ακόμα υπάρχουν περιθώρια για να αποζημιωθούν σωστά οι φαρμακοποιοί και για ικανοποίηση και άλλων αιτημάτων μας», πρόσθεσε.

Στα θετικά θα σημειώσω, είπε η κ. Πιέρα, το γεγονός ότι ένα διαχρονικό αίτημα του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τον διχασμένο χώρο της υγείας, ο οποίος λειτουργούσε με ένα αθέμιτο ανταγωνισμό προς το ιδιωτικό φαρμακείο, πλέον εξαλείφεται.
Το γεγονός, διευκρίνισε, ότι ο κόσμος θα εξυπηρετείται από το φαρμακείο της γειτονιάς, θεωρούμε ότι θα μειώσει και το θέμα της αγοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα, κάτι που μας ανησυχεί για την ποιότητα φαρμάκων που προμηθεύεται ο ασθενής και γενικά πια το φαρμακείο της γειτονιάς αποκτά την παρουσία που έχει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως ένα κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην παροχή άμεσης επικοινωνίας με τον ασθενή για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, συνέχισε, θα μπορούσαμε να εντάξουμε και θέματα υπηρεσιών όπως εμβολιασμούς για την εποχιακή γρίπη – όλα αυτά θέλουμε να τα συζητήσουμε με τον Υπουργό Υγείας.

Με τον Υπουργό Υγείας, είπε η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα θέσουμε και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε που είναι του ωραρίου και θεωρούμε ότι θα πρέπει να τύχει ρύθμισης τώρα με την τροποποίηση της νομοθεσίας στην Βουλή.
«Το φαρμακείο είναι μια ουσιώδης υπηρεσία, το ωράριο μας δεν εντάσσεται στο ωράριο των άλλων καταστημάτων είναι ξεχωριστή νομοθεσία και πρέπει να υπάρχει για θέμα συντεταγμένης και ορθής λειτουργίας των φαρμακείων όσον αφορά διανυκτερεύσεις και καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να το δει θετικά και να το προωθήσει στη Βουλή», πρόσθεσε.
Η Συνέλευση, είπε η κ. Πιέρα, αποφάσισε ότι θα δώσει στη διαπραγματευτική ομάδα ακόμα δύο με τρεις εβδομάδες για διαβουλεύσεις κι έτσι η απόφαση ήταν έστω κι αν ανοίξουν οι κατάλογοι τα φαρμακεία να περιμένουν την τελική θέση της διαπραγματευτικής ομάδας για τα θέματα που χρειάζονται συζήτηση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











362